I denne første boka i det som skal bli Ibis-triologien, introduseres vi for et rikholdig persongalleri. Alle som en ender til slutt ombord på skipet Ibis, som skal seile fra Calcutta til Mauritsius-øyene på slutten av 1830-tallet. Bakteppet i boka er opiumhandelen med Kina. Kina hadde mange fantastiske varer som silke, porselen, krydder m.m. som europeerne ønsket seg. Problemet var å finne noe kineserne var interessert i å bytte varer mot. Britene brukte opium som betalingsmiddel, og dette tok kineserne i begynnelsen mer enn villig imot. I India sørget britene for å tvinge inderne til å produsere opium i stedet for mat, og mange tragedier oppsto i kjølevannet av dette. Slik kunne handelen fortsatt å gjøre britene rikere, inderne fattigere og kineserne mer avhengig av det farlige, men forlokkende opiumet ... Men så forbød styresmaktene i Kina denne handelen fordi opiumet ødela helsen til så mange ... Og dermed var den historisk kjente opiumkrigen i gang.
Boka er delt inn i tre deler; Landjorden, Elven og Havet. I første del møter vi kuli-kvinnen Deeti som er gift med en opiummisbruker som ikke er dugendes til noe som helst. Ikke en gang å befrukte henne er han i stand til, så dette tar broren hans seg av. Deeti er ikke herre over egen kropp, og må derfor finne seg i dette. Da mannen dør etter en arbeidsulykke på opiumfabrikken han jobbet på, forventes det at Deeti som hans enke skal brennes sammen med liket av mannen sin. Men skjebnen vil det annerledes, og i siste øyeblikk reddes hun fra den sikre død av Kalua - og begge må flykte for å unngå å bli drept. Ikke bare fordi det er uhørt at en mann av lavere kaste lever med en kvinne av høyere kaste, men også for å unngå at Deetis familieære skades for kommende generasjoner ...
Amerikaneren Zachary jobber på skipet Ibis, og er en del av offisersstaben ombord. Men han har en hemmelighet som kan koste ham både status og livet ...
Inderen Neel er velutdannet og arbeider for britene. Han er meget flink og suksessfull, og derfor ikke rent lite misunt av mange. Plutselig finner han seg selv tiltalt for bedrageri. Han vet at han er uskyldig, men det ene vitnet etter det andre står frem og stikker kniven i ryggen på ham. Absolutt alt han har bygget opp gjennom et langt liv tas fra ham, og han dømmes til deportasjon. Før han kommer ombord på Ibis, tvinges han til å dele celle med et opiumvrak med store abstinenser. Hans forfinede vesen blir satt på mange harde prøver, og vi får dessuten innblikk i hvordan britene behandlet sine fanger på 1800-tallet.
Og sist, men ikke minst, treffer vi Paulette, en kvinne som bruker de midlene hun har for å oppnå det hun ønsker. Hvem er hun egentlig? Kvinnen som kan både fransk og engelsk, som kan skrive og lese, og som åpenbart kan kurtisens kunst ...
Det er et fargerikt fellesskap som til slutt entrer Ibis før seilasen starter. Alle med hver sin dramatiske historie i en tid hvor et menneskeliv ikke veide så veldig tungt.
Jeg starter med det viktigste: dette er en helt eventyrlig god bok! Etter en noe tung start med mange personer å forholde seg til og en rekke slanguttrykk hentet fra kreolsk, pidgin og engelsk-indisk (som er oversatt i en egen ordliste bakerst i boka), noe som førte til at boka ble liggende en stund for mitt vedkommende, brukte jeg knapt to (ferie)dager på de siste fire hundre sidene. Jeg klarte rett og slett ikke å legge den fra meg. Amitav Ghosh skriver med en innlevelse i de ulike personenes historier som tok tak i ryggmargen min. For noen kunnskaper han må ha for å kunne skrive en slik bok! Jeg er imponert! Og jeg kan nesten ikke utstå tanken på å måtte vente lenge på at neste bok i triologien - "River of Smoke" - skal bli oversatt til norsk. For dette er en historie om en eventyrlig reise fra en for lengst glemt tid, som fortjener mer oppmerksomhet i litteraturen! Jeg kan ikke gi noe annet enn terningkast seks for denne romanen! Og gjett om jeg skal lese flere av Amitav Ghosh sine bøker!
Viser 21 svar.
Amitav Ghosh var på Litteraturhuset i går, og jeg har skrevet om arrangementet på min blogg. Her er linken.
Oi! Såpass:) Har akkurat starta på boka, skjønner jeg har noe å glede meg til :) Du strør jo ikke akkurat om deg med 6'ere, Rose-Marie, så dette må være bra!
Bok nr. 2 i denne Ibis-triologien kommer i september i år! Gjett om jeg har forhåndsbestilt!
Etter nøye overveielse satser jeg på "ja", med "kanskje" på en like klar andreplass.
Hva heter den? Jeg ser at det er kommet ut en på engelsk i 2011 som heter "River of smoke".
Den heter "En elv av røyk".
Tusen takk!
Da må jeg prøve på nytt! Jeg orka ikke flere navn etter 20 sider..., men dette høres veldig bra ut!
Terningkast fem fra meg! (Jeg er ikke generøs med sekserne!)
Spennende historie om mennesker som blir offer for hjemlige samfunnsnormer og koloniherrenes maktmisbruk. Det var vanskelig å ta pause fra lesingen, trass i at det meste av handlingsforløpet nærmest var gitt etter at alle hovedpersonene var behørig introdusert. Jeg "måtte" bare lese videre for å finne ut hvordan de taklet situasjonene de kom opp i undervegs.
Litt såpeopera, altså, men når både persongalleriet og handlingen er troverdig, har jeg ingen problemer med det.
I tillegg gir forfatteren oss nok en sterk påminnelse om "The White Man's Burden": hvordan "herrefolk" meler sin egen kake under påskudd av å ville oppdra og sivilisere tilbakestående folkeslag her i verden - og hvordan det bidrar til å forme tilværelsen for små enkeltmennesker.
Jeg kan ikke dy meg for å sitere Buffy Sainte-Marie: Oh, it's all in the past, you may say, but it's still going on here today... (Fra Now That The Buffalo's Gone).
Indiske ord, sjørøver-slang og andre språklige særheter slo jeg opp en og annen gang, men fant fort ut at i forhold til handlingen var det helt greit om jeg leste dem som de sto.
Neste bok i trilogien imøteses med spenning!
Du skriv svært godt om boka. Har nettopp starta på den - og gler meg til å lese resten. Det er ein liten "bøyg" med alle personane og alle ukjende ord og uttrykk!
For en gangs skyld klarer jeg ikke helt å være enig med deg og med alle andre som roser denne boka så svært. Joda, det historiske bakteppet var interessant og menneskeskjebnene var svært rystende. Men for meg stoppet det fengende liksom der. Jeg synes fortellerformen ellers var litt kjedelig og forutsigbar. Flere ganger opplevde jeg å kjede meg fordi jeg allerede hadde skjønt hva som ville skje før det skjedde. (Bare tenk på slutten. Den kunne ikke vært annerledes når historien om Zachary, Kalua, Neel, Jodu osv. er ment å gå videre.) Lesinga av denne boka gikk tregt, ikke minst på grunn av språket. Når man stadig blir tvunget til å slå opp i ordlista bak for å forstå alle ordene..... Likevel er jeg innstilt på å gi de neste bøkene en sjanse. Kanskje blir det bedre når man er blitt ordentlig kjent med personene og ordentlig vant til fortellermåten....
Jeg er helt enig med deg. Synes det var tungt med alle de fremmede uttrykkene og ordlisten bak. Til å begynne med slo jeg opp alle ordene, men det ga jeg opp. Meningen kom jo fram likevel. Språket er godt, og historien i seg selv er god. Jeg syntes imidlertid at handlingen var ganske forutsigbar, men fordi jeg er genuint nysgjerrig av natur, kommer jeg jeg nok til å lese neste bind også!
Denne er innkjøpt og ligger klar, kanskje i løpet av sommeren. Men først ut er "Maleren fra Shanghai" og "Glassrommet". God lesning i sommer, Hanne
Er spent på hva du synes om "Maleren fra Shanghai"! Kan også tenke meg og lese "Glassrommet", men har noen andre foran på listen, blant andre "Den usynlige broen" og "Sing You Home". God lesning til deg også!
Maleren fra Shanghai engasjerte fra første side. Har ikke kommet så langt enda. Men du kan glede deg til "Den usynlige broen", Hanne. En av de desidert bedre bøker jeg har lest på lenge.
Har begynt på "den usynlige broen" nå, og den fenger fra første stund!
God lesning videre, Hanne. En fantastisk roman. Gleder meg til å høre nærmere når du er ferdig med den.
I begynnelsen av boka hadde jeg det som deg. Jeg slo opp og slo opp i ordlista bak i boka, og syntes at lesingen ble hakkete og usammenhengende. Men så tok jeg for meg ordlista og plukket ut de ordene jeg syntes at jeg måtte kjenne betydningen av, og blåste i resten. Av og til, men sjeldnere og sjeldnere etter hvert, betydde det at jeg ikke forsto absolutt alt.
Mht til det du sier om at historiene ble for forutsigbare, så kunne jeg ikke vært mer uenig. Mange ganger følte jeg at jeg ble tatt fullstendig på senga av dreiningene i historiene. Når jeg at enkelte av personene hadde nådd bunnen (spesielt Neel), så ble det bare enda verre og mer nedrig.
Jeg opplevde for øvrig at boka er utrolig godt skrevet. Her er det ingen feil eller irriterende dårlige metaforer - jeg synes dette er stor litteratur! Men det er selvsagt lov å være uenig. ;-)
Jeg kan nesten ikke vente på neste bok!
Har denne boka i hylla, nå gleder jeg meg veldig til å lese den!Flott anmeldelse:-)
Har med stor interesse lest din anmeldelse av boken. Tror absolutt dette er en bok for meg også. Høres ut som en fasinerende, vakker - men også en tøff og brutal bok. Skal prøve å få tak i den
Boka har lenge vært på salg til 149 rundt forbi, så det skulle ikke være umulig å få tak i den. Pga. alle personene og språket (med masse slanguttrykk), var det litt tungt å komme i gang med den - men så løsnet det for alvor! Her blir det mye kos etter hvert som bind to og tre kommer!