Et "must" for alle Paris-elskere!

I boka "Dager og netter i Paris" møter i første rekke Ketil Bjørnstads Paris - slik han opplevde byen første gang han kom dit i 1969, og frem til tidspunktet da boka ble skrevet. Selv har han bodd i byen i to sammenhengende år, og dette har gitt ham inngående kunnskaper til mye av Paris´café- og natteliv.

Mens han vandrer rundt i Paris´ gater og smug, forteller han om tidligere tiders forfattere som har elsket - og for den saks skyld hatet - Paris i uminnelige tider. Ikke bare kjente franske forfattere som f.eks. Camus (som egentlig var fra Algerie), Baudelaire, Simon de Bevoir, Jean Paul Sartre, Dreyfuss etc., men også norske kunstnere som Munch, Oda Krogh og øvrige Christiania-bohemere har trykket denne byen til sitt hjerte. Ketil Bjørnstad kan endog fortelle om hvilke caféer de vanket på, og som lever i beste velgående den dag i dag. Og han kan også fortelle om hvilke caféer kjente mesterverk ble til. Selv lot Bjørnstad seg i sin tid inspirere til å skrive sin fantastiske biografi om Oda Krogh nettopp i denne verdensmetropolen. Og ikke få av hans bøker har spor etter hans Paris-opphold og - fascinasjon.

Morsomst fant jeg Bjørnstads utlegninger om snobberiet i Paris, hvor hovmestrene ikke går av veien for å mobbe gjester som ikke har skjønt kodene, men som gjør det på en så utsøkt elegant måte at det som regel går høyt over hodet på gjestene, som tolker smil og gester som vennlighet ... i sin naivitet ...

Dette er en bok jeg kommer til å lese - eller rettere sagt: høre - flere ganger! Neste gang skal jeg ha reiseguiden min og et Paris-kart foran meg mens jeg hører på lydboka, slik at jeg kan gjøre notater underveis. Mange av stedene Bjørnstad nevner har jeg nemlig lyst til å få med meg på mitt neste Paris-besøk. Bjørnstad skriver så godt, så elegant og så ærlig om sine egne opplevelser at denne boka gikk rett hjem hos meg. Her blir det terningkast fem!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Her er fra min blogg: Paris har vel egentlig aldri trukket sterkt i meg. Men hvilken storby har vel det med unntak av Roma og Praha. Etter å ha kost meg med Ketil Bjørnstads personlige reiseskildring fra Paris, gleder jeg meg nå veldig til å besøke byen.

Det er bare så synd at når jeg først skal dit så er det bare i en dag og en natt.

Men slik er det. Jeg visste jo at Paris alltid har vært en magnet for kunstnere, , forfattere og bohemer, og det er mye av denne historien Bjørnstad tar for seg i sin vandring.

Her møter vi Bjørnstad selv komme til byen som nyskjerrig og livsglad tenåring, og på senere reiser til denne byen som han selv har bodd i. Vi møter ham gå i fotsporene til Kristianabohemen, som han har vært mye opptatt av og skrevet bøker og musical om. Vi møter forrykte Strindberg, Hemingway, Munch. Vi går på dere kafeer, bor i deres hoteller, sågar hotellrommet hvor ulykkelige Oscar Wilde døde. Vi spiser dagens gode franske mat i dagens restauranter og kafeer og drikker vin og øl i dagens barer.

Bjørnstad beskriver verdensbyen Paris. Han mener det er tre verdensbyer , Paris, London og New York, men i hans hjerte er ingen som Paris. Selv om han har vært her mye, og bodd her, opplever at han likevel ikke kjenner Paris. Paris er en meget stor by som aldri tar slutt. Han siterer Hemingway som skrev: ” Paris tar aldri slutt, og enhver som har bodd der husker den annerledes ann alle andre”.

Hvordan jeg vil huske Paris vet jeg da enda ikke, men etter å ha blitt med Bjørnstad på hans vandringer og stopp i denne metropolen, lurer jeg på om jeg først og fremst skal satse på å fine en bydel, gå i noen gater, sitte ei en park, sitte lenge på kafeer, spise godt, heller enn å fyke rundt for å få med meg mest mulig severdigheter.

For eksempel er Ile St.Louis, den lille øya i Seinen, ikke langt fra Notre Dame, et sted jeg kan tenke meg å bruke noen timer, samt området rundt Saint -Germain des Pres-kirken, som skal være et stemningsfullt litterært område, hvor Simone Beavoir og Sartre bodde. Men hva med Eiffeltårnet da? Champs Elysses? Vi får se. Vi får se.

Boka gir også noen tips om hva man med fordel kan lese hvis man har en del tid i Paris, som alternative reiseguider. Som feks å følge Strindbergs Inferno, eller Hemingways En varig fest. Disse vil være reiseguider gode som noen, dog vil man se noe annet enn nymotens guider.

Denne boka kan man med fordel ha med seg til Paris, hvis man er litteræret interessert og ønsker å gå i forfattere og kunstneres fotspor. Jeg strøk under steder og navn i boka, og markerte med mange små fargede plastmarkører. Det kan jo hende jeg får lyst å besøke Paris igjen, og da må nok boka frem igjen.

Oppsummert : Dager og netter i Paris er en liten perle for en reiseglad litteraturinteressert person. Og Ketil Bjørnstad skriver nært og levende som alltid. Det er slik god reiselitteratur skal skrives.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne boken skal jeg løpe å kjøpe. Takk for omtalen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Ingeborg GKirsten LundHeidi Nicoline ErtnæsHildaJulie StensethTor Arne DahlPer Åge SerigstadPiippokattaAmanda AGrete AastorpBente NogvaBenedikteLisbeth Marie UvaagTone HTurid KjendlieLeseberta_23DemeterStine AskeMaikenHilde VrangsagenHarald KHege H.Christoffer SmedaasHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenLinda RastennefertitiEllen E. MartolRoger MartinsenTor-Arne JensenMargrethe  HaugenTove AlmaMcHempettStian AxdalEgil StangelandVivian M.PrunellaReadninggirl30LailaÅsmund Ådnøy