Tja - det er så lenge siden sist, at helt spesifikt husker jeg det ikke. Men jeg hadde nok store forventninger om å bli nærmest sugd inn i historien og more meg kongelig fra første side, og ble skrekkelig skuffet da så ikke skjedde. (Og så har jeg jo fått med meg Louisa May Alcotts "Little Women" - den har nok bidratt til de høye forventningene, den også.) Jeg syntes dessverre boken startet opp veldig lite spenstig - den kjedet meg, rett og slett. Dermed ikke sagt at jeg har peiling på hva jeg snakker om: siden jeg aldri har kommet mer enn noen få sider ut i boken, stoler jeg slett ikke på min egen dom. Men nå blir det altså BBC som skal få forsøke å hjelpe meg over Pickwick-kneiken!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Lykke til med filmene!

Kan "trøste" deg med at gemalen har omtrent samme forhold til Dickens som deg. Selv koser jeg meg med The Pickwick Papers; det er noe underfundig ved disse tilsynelatende naive opptegnelsene. Kan ikke helt sette fingeren på hva det er. Ser at flere kommenterer omtrent på samme måten.
Så spørsmålet er - hva er det egentlig som fenger hos Dickens??

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For meg er det (litt usaklig dette, men KjellG har notert så fine punkter under):

  • Dickens skildring av sola, himmelen og stjernene (dette er noe han kan. Sett det flere steder nå i de jeg har lest.)

  • Kvinnene som besvimer i alle bøkene, noen så høflig og krabber under bordet og gjør det så de ikke er i veien.

  • De søte, uskyldige pikene som jeg er sikker Dickens var svak for.

  • Karakterenes avslappede holdning til alkohol.

  • De sterke vennskapene.

  • At Dickens ikke er redd for å la karakterene vise at de rødmer, og det ofte.

Dette har gått igjen i de fire bøkene jeg har lest, og jeg tviler ikke på at jeg finner de i resten også. Litt usaklige detaljerte punkter, men de er med på det som gjør at jeg liker Dickens.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

For meg er det ein kombinasjon av

  • frodige skildringar av miljø og personar
  • humor
  • språkleg eleganse
  • ei vsrm holdning til livet
  • ei tru på at det gode vil vinne
  • kraftig kritikk av urettferd

Det er nettopp denne kombinasjonen her som eg har vondt for å finne andre stader.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

... Vel, du KAN jo forsøke deg på Israel Zangwill? Han ble kalt "den jødiske Dickens", var Dickens' samtidige, og uhyre produktiv (han også, ja). Har lest et par av bøkene hans, og syntes de var interessante - og når jeg forsøker å formulere hvorfor, så er det særlig fordi de utfyller bildet av hvordan 1800-tallets London var. Og det har han felles med Dickens - i tillegg til flere av de andre trekkene du fremhever ved Dickens. Zangwill hadde enorme opplag i sin samtid, men i motsetning til Dickens har han nok gått litt i glemmeboken. Ufortjent, spør du meg... men jeg er generelt svært interessert i bøker som skildrer forholdet minoritet-majoritet, og på det området er Zangwill en svært god skjønnlitterær kilde.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk! Synd at det aldri følgjer ekstra tid med slike tips!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Som jeg skulle ha sagt det selv!
(men det klarte jeg altså ikke :-))
Flott sammenfatning.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har kommet nesten halvveis i boka og jeg vet fortsatt ikke :-) Det er opprinnelig ikke min type bok, men noe er det som får meg til å lese videre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Marianne WollvikPiippokattaKarina HillestadTatiana WesserlingLailaÅsmund ÅdnøyHeleneBenedikteCecilie69Daffy EnglundLeseberta_23IngeborgTine SundalSol SkipnesTore HalsaBjørg Marit TinholtAnniken BjørnesKirsten LundNorahSynnøve H HoelMorten GranheimEvaStein R. OlsenStig TJulie StensethBjørg L.Harald AndersenTove Obrestad WøienBente NogvaIngvild STone SundlandEli HagelundKristinAmanda AKaren RamsvikMonica CarlsenMona AarebrotCecilie EllefsenJoannTrude Oma