Glitrende novellekunst fra Pakistan!

Den pakistanske forfatteren Daniyal Mueenuddin debuterer med novellesamlingen "Andre rom, andre undere". Mueenuddin er med sin amerikanske mor, sine norske røtter samt sin juridiske utdannelse fra USA, på mange måter flerkulturell i sitt eget hjemland.

Novellesamlingen "Andre rom, andre undere" inneholder åtte noveller - alle om personer som på en eller annen måte har tilknytning til landeieren KK. Harouni, som eier flere eiendommer i Punjab og dessuten har et hus i Lahore. Gjennom sitt fortellergrep får vi som lesere innblikk i hvordan de ulike sosiale lagene lever side om side, hver med sine ulike utfordringer, om korrupsjon og grådighet, og motsetninger både mellom de ulike klassene og innad i familiene. Selv har jeg aldri tidligere lest noe lignende fra Pakistan. Jeg har imidlertid mange svært gode leseerfaringer fra India, og denne boka står virkelig ikke tilbake for noen av dem! En ny og spennende forfatter har sett dagens lys, og jeg gleder meg til å følge ham i årene som kommer! Med sin evne til å grave dypt i personene han skildrer, med nyanser som går de fleste bestselgere hus forbi, gir han meg en følelse av ekthet og autensitet i det han skriver. Det er som om jeg er til stede i historiene selv.

I novellene møter vi bl.a. Saleema som drømmer om et bedre liv enn med sin morfinist av en mann, men som ender på såkalte rakettpiller selv. Vi møter en familie i sorg, men som skjuler en alvorlig forbrytelse - et mord kamuflert som et komfyrbrann-dødsfall. Og en elskerinne som blir kastet på gata da hennes rike elsker dør.

Aller størst inntrykk gjorde novellen "En bortskjemt mann", som handler om Rezak - utstøtt av familien og uten andre eiendeler enn det han klarer å ta med seg. Bl.a. eier han en liten husvogn på hjul, som han har laget selv. Da han får jobb hos Harouni og t.o.m. med en meget akseptabel lønn, føler han seg som en svært heldig mann. Og han som f.eks. aldri har drømt om et eget TV, er plutselig i stand til å kjøpe et. Hvilken lykke! Kona hans døde i barsel for mange, mange år siden, og han har for lengst avfunnet seg med at han skal ende sine dager som gammel mann alene. Men så vil skjebnen det slik at han får tilbud om å gifte seg med en tilbakestående kvinne. Det følger verken medgift eller andre forpliktelser med denne jenta, som heller ikke hadde utsikter til å bli gift. Rezak håper at hun skal skaffe ham en etterlengtet sønn, men slik går det ikke. En dag forsvinner nemlig jenta, antakelig kidnappet til et liv i prostitusjon. Og Rezak oppdager at politiet, som mest sannsynlig har fått litt av fortjenesten til kidnapperne for å se en annen vei, ikke er til mye hjelp. I stedet ender han opp som hovedmistenkt selv. Og selv tenker han at han kanskje var for bortskjemt tross alt ... at dette var feilen han gjorde - han trodde han var berettiget til sin lykke så lenge den varte ...

I novellen "Lily" møter vi en kvinne, som har levd et nokså utsvevende ungdomsliv, og som - undere over alle undere - blir gift likevel. Murad kan tilby henne et liv på landet, som velstående landeier. Begge elsker hverandre, men i stedet for å blomstre med en masse aktiviteter, visner Lily nesten fullstendig hen i kjedsomhet og inaktivitet. Mens mannen står tidlig opp hver dag for å rekke over alle sine forpliktelser, sover hun hele dagen og orker ikke å ta seg til med noe som helst. Kjærligheten råtner bokstavelig talt på rot mens månedene går. Har de i det hele tatt noen sjanse til å bevare sin lykke?

Og slik kunne jeg ha fortsatt med flere noveller, men jeg ønsker ikke å røpe mer enn at denne novellesamlingen virkelig er vel verdt å få med seg! Mueenuddin skriver som om han er utstyrt med gudegaver innen skrivekunsten. Det er nydelig å lese hans vare og ømme menneskeskildringer, enten det handler om menn eller kvinner, fattige eller rike. Når William Dalrymple er sitert med følgende ord på bokas smussomslag, kan jeg ikke annet enn å slutte meg til dette:

"Det beste som noensinne er skrevet litterært om Pakistan på engelsk og en av de beste forfatterne som er kommet fra Sør-Asia på veldig lenge."

Så bra synes jeg denne novellesamlingen er at jeg gir den terningkast seks!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Hjertelig takk for anbefalingen av denne boken - hadde ikke hørt om den før jeg leste din omtale av den over. Og den leste jeg endog noe flyktig siden jeg ikke liker å få røpet for mye av innholdet før jeg selv setter i gang med lesingen.

Jeg er glad i noveller, men kun når jeg finner dem riktig gode både i språk og innhold. Denne novellesamlingen innfrir alle mine ønsker. Jeg synes det er noe uendelig vemodig og sårt over historiene der de alle på en eller annen måte handler om store tap. Det settes et gripende og lett rystende punktum med novellen "En bortskjemt mann". Jeg deler fullstendig din oppfatning av at dette er den sterkeste historien, og den som gjør mest inntrykk i hvert fall på meg.

Anbefales virkelig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Som du sikkert har sett har jeg skrevet om boka før, men ikke etter at jeg hadde lest den ferdig.

Er egentlig ikke så glad i noveller,går heller etter de tykkere romanene, men denne novellesamlingen har åpnet øynene mine for at en historie ikke trenger så mange ord bare den er godt skrevet.

Leste den ut i løpet av noen timer, og kommer sikkert til å ta den frem igjen snart. Det vil si, når den kommer i hus for den er på utlån nå.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ble virkelig glad for din tilbakemelding på denne novellesamling! Jeg hadde heller ikke hørt om den før jeg tilfeldigvis kom over den i sommer. Bare omslaget! Det er så vakkert! Dette er en terningkast seks-bok!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har endelig fått boka i hus i dag. Måtte bestilles fra en annen filial. Har kun lest en novelle, men kan allerede si at dette blir en bok jeg kommer til å fryde meg over hele veien.

Herlig med sånne bøker.Så takk for tipset og anmeldelsen av denne perla.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så fint at du liker boka! Denne håper jeg flere blir oppmerksom på!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt enig! Og jeg kommer til å snakke om den til mine lesende venner og fam.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Etter omtalen din må jeg bare ut og få tak i denne novellesamlingen. Takk for tipset. En bok jeg neppe hadde funnet frem til selv. Har lest mye asiatisk litteratur, men ikke noe pakistansk. Spennende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gjør det! Jeg tror ikke du vil angre!

Det var bare tilfeldigheter som gjorde at jeg også ble oppmerksom på boka. Leste bokanmeldelser i Dagbladet på nett, og merket meg bl.a. denne og en jeg allerede har omtalt her på Bokelskere ("Ta vare på mamma" av en sør-koreansk forfatter). Gode bøker begge to, selv om "Andre rom, andre undere" er den desidert beste av de to.

Denne boka fortjener å bli lest av mange!!!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så bra, skal inn til byen i dag og da blir det nok en tur innom en bokhandel for å få tak i denne også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Heidi HoltanHelge-Mikal HartvedtBerit B LieEileen BørresenHanneHelena EDaffy EnglundLeseberta_23Elin Fjellheimingar hTove Obrestad WøienMarianneNLesevimsaJulie StensethBeathe SolbergTone Maria JonassenTone HHanne Kvernmo RyeLinda NyrudEvaBjørg  FrøysaaKirsten LundDemeterReidun Anette AugustinVibekeHarald KVannflaskeConnieStig TAmanda AChristin SillibakkenCecilieAgnete M. HafskjoldIngeborg GBenedikteAnniken RøilAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnne-Stine Ruud HusevågEgil StangelandLaila