Riktig så fornøyelig historie om tre engelskmenn som er på fiske og jakt i Norge i 1880. Underfundig britisk humor blandet med fine skildringer av norske forhold fra den tiden. Kanskje særlig trivelig for de som liker å feriere i områdene rundt Espedalen/Sikkilsdalen eller Bessheim og Gjende.
Viser 5 svar.
Nå er det ikke denne forkortet og frie gjendiktningen av Per Thomsen, jeg har lest. Derimot den originale «Tre i Norge ved to av dem» av J.A. Lees & W.J. Clutterbuck, utgitt av Andersen & Butenschøn, 2001. Irriterende at jeg ikke får lagt den inn, men siden tittelen allerede er inne, går det merkelig nok ikke.
Dette er altså opptegnelsene til tre britiske aristokrater som driver jakt og fiske i den norske villmarken på midten av 1800-tallet. Med seg bringer de sin smule oppakning; «tre stor kasser med proviant, hver av dem på omtrent 100 pund, to kofferter, to mindre sekker, et telt, en stor presenning beregnet på å lage et telt til, en bylt med ulltepper og pledd, en stor blikkbeholder med alle våre kokeredskaper, fire geværkasser, en bunt med økser, en spade og annet nødvendig redskap, samt endelig kanoene med noen små hjul …»
Selv med denne opptakten, eller kanskje nettopp derfor, ble boken en skuffelse. Utlendinger skråblikk på oss nordmenn har jeg absolutt sansen for. Nylig leste jeg Karel Capeks «En reise til Norden», en helt annen klasse! Av disse britene hadde jeg forventet en langt mer spissfindig, britisk humor og selvironi, noe á la P. G. Wodehouse. En del småmorsomt, artige observasjoner og refleksjoner, men dette sto i beste fall til 4 på terningen. I positiv retning teller at i den grad norske kvinner omtales, er de, til engeskmennenes overraskelse, selvstendige og staute kvinnfolk!
PS. Nå så det plutselig ut som originalen dukket opp her...
Det er blitt noen år siden jeg leste denne nå, men husker at jeg hygget meg noe veldig. Mulig ble opplevelsen var litt farvet av at jeg leste boka samtidig som jeg befant meg i områdene britene beskriver. Noterer meg iallfall boka til Capek. Takk for tipset.
Og så må du ikke glemme beskrivelsen av flatbrød! Har ikke boka her, men tror den er omtrent slik: "Det så ut som brent papir, men smakte ikke fullt så godt."
Og så den ferske fisken som de gærne nordmennene absolutt vil grave ned og la gjære...
Kjempebra. Grep meg selv i å le høyt en rekke ganger. Skikkelig godbok. :)