Hm - jeg har ikke hørt navnet Sigrid Boo engang, jeg... Hull som må tettes igjen?
Viser 24 svar.
Tja - hvis du har en nostalgiker boende i deg, så kanskje? :-)
For min del leser jeg "sånne" bøker av flere årsaker: sjarmen, som nevnt, og at jeg synes det er interessant som tidsbilder. Det gir en ekstra dimensjon til *tungvektere som utspiller seg (eller ble skrevet i) samme epoke, og en bedre forståelse for hvordan man levde og tenkte "den gang da". Men aller viktigst: jeg koser meg med Sigrid Boo, Barbra Ring, Lilleba Bryn Herlofsen (redigert: damen het Lilleba HERLOFSEN BAUER!) - ja, det var de jeg kom på i farten.
Nevner i samme slengen Evi Bøgenæs og finner i farten:
Adjø - lille spurv
Over bekken etter vann
Når høstmørket senker seg, skal jeg rydde i bøkene mine - i hyller over hele huset, på loftet og på hytta - og finne ut hva jeg egentlig har av skjulte perler :-) Leste og uleste. Følg med - det kan bli lister av slikt!
Gleder meg til resultatene av perledykkingen din, Lillevi! :-D
Nå når jeg har "outet" meg selv ang. wikipedia, så kan jeg jo fortelle deg at foranlediget av at Ellen Martol og jeg kom inn på Evi Bøgenæs i en annen tråd forleden (var det ikke slik det var, Ellen?), så satte jeg meg ned og googlet opp en bibliografi over Bøgenæs-utgivelser. Jeg fant 71 av i alt 72 utgivelser! Ikke hadde jeg aningen om at hun var så produktiv - det var forresten Store Norske Leksikon som opplyste meg om at totalen skulle være 72. Må si det ergrer meg at jeg ikke fant den siste... ;-)
Må bare fortelle at jeg kom over førsteutgaven av to bøker av Evi Bøgenæs i dag: "Prinsesse solskinn" (1932?) og "Flirt for alvor" (1933). Og jeg kunne ikke dy meg, men kjøpte dem naturligvis;-))
Gratulerer! - morsomt om du kommenterer dem når du har lest dem, også. Vi nostalgikere hører jo gjerne stemningsrapporter fra likesinnede... :-)
Ja, nå har jeg lest både "Prinsesse Solskinn" (Evi Bøgenæs' andre bok, fra 1929, hun var 23 da hun skrev den!) og "Flirt for alvor" fra 1933, - og Evi Bøgenæs er seg selv lik;) Her er kvinnelige hovedpersoner fra lykkelige hjem som sprer lys og glede, og de forelsker seg naturligvis i litt mer "vanskelige" unge menn, som likevel er gode på bunnen. Men før de får hverandre må de gjennom noen omganger med misforståelser og oppklaringer. [Hvor mange ulykkelige ekteskap har hun - og andre - egentlig på samvittigheten med disse "gode på bunnen"- og "misforståelse"-idéene? ;)]
Det som gjør disse bøkene litt spesielt artige (for oss Oslo-folk), er at de foregår i Oslo, ikke på et oppdiktet lite sted. Her møtes de på Egertorget, går på Bristol og gjennom Slottsparken, går tur til Frognerseteren og er på hyttetur i Nordmarka, - og tilhører et miljø hvor nettopp dette er naturlig. Og det er jo morsomt, da:-))
:-D! Det virker som det er et konstant "behov" i befolkningen for romantiske, lettbente ungpike-bøker... Går det an å si at Evi Bøgenæs, Sigrid Boo et co. skrev datidens "chick-lit", tro? For øvrig synes også jeg at det er ekstra morsomt når disse bøkene gir glimt av steder som "Buen" (Regnbuen, øyensynlig et kjempehipt utested på 1930-tallet, innbiller meg å ha lest at det lå omtrent der Saga kino ligger i dag?), "Palmehaven" (finnes fortsatt på Grand, men den gang var det et dansested, mener jeg å huske) og "Speilen" (husker ikke akkurat hvor/hva Speilen var...) For ikke å snakke om når romanfigurene er så trendy at du slenger om seg med 1930-talls-sjargong! Men det har vi visst kost oss med å "prate" om før her inne... :-D
Mitt kjennskap til finere restauranter i Oslo er svært begrenset, men jeg trodde kanskje "Speilen" var "Speilsalen" og at den ligger i Grand, - eller?
Det høres veldig plausibelt ut! Jeg på min side har ikke vært i Palmehaven en gang - og nå lurer jeg dessuten på om ikke jeg feilplasserte den: er det Bristol som har Palmehave, montro? ;-)
Jeg googlet litt, men fant nå bare Palmehaven i Trondheim, - og at baren på Bristol minner om Palmehaven der. Men jeg tror det fantes en palmehave i Oslo også, tidligere. Jeg får se om jeg finner noen bøker som behandler restauranthistorie i Oslo;)
Jeg måtte bare lete litt på nettet, jeg også - og da fant jeg det: Palmen Restaurant på Grand Hotel i Oslo, tidligere Palmehaven. Så jeg skulle vært sterkere i troen på egen hukommelse, altså - Bristol var klart en glipp. Kjekt at Grand Hotel har gitt oss noen historiske fakta som del av reklamen - vi skulle vel egentlig tatt en skål for Bøgenæs, Boo og de andre på Palmen en dag, eller hva?
:-))
Kanskje Palmen restaurant på Grand hotel i Oslo er hva du søker. Den het Palmehagen tidligere.
Jeg har (omsider) lært å bruke "se-svar-du-har-fått"-funksjonen oppe i høyre hjørne, så da så jeg ikke at du allerede hadde opplyst Ellen og meg om hvor og hva Palmehaven i Oslo egentlig var/er - og så trodde jeg at jeg hadde oppfunnet hjulet da jeg la ut lenke til Grand Hotel Restauran Palmen ovenfor akkurat nå. Supert at du hjalp oss - det fortjener sannelig også en skål på Palmen, Brit!
Ja, - da var det jo Grand likevel:-)) Takk skal du ha!
Jeg tror du har rett, Ellen, ang Speilen...
Å som jeg skulle ønske jeg hadde et hav av tid til disse gamle bøkene! Samler fortsatt til egen hylle og liste :-)
Du har kjøpt en liten skatt, Ellen. Jeg leste alt jeg fant av Evi Bøgenæs en gang i tiden, samtlige bøker av henne de hadde på biblioteket og så fikk jeg noen i gave. Takk for at du minnet meg på de bøkene, lurer på hvor de er nå...
Klikket på Bøgenæs-linken og ser at det var hun som skrev "Lindas lykkeskilling"! Husker ikke hva den handlet om, bare at jeg likte den kjempegodt - lånte den mange ganger fra skolebiblioteket. Den hadde sånn ruglete ensfarget bibliotekperm der forsidebildet var på en side inni boka - husker at akkurat denne var en slags gammelrosa!
Så morsomt - jeg på min side hadde faktisk aldri hørt om den boken, men skolebiblioteket har jeg gode minner om. Mest fordi vi nesten aldri slapp inn der... Det var ett rom, og hadde ingen ansatt bibliotekar, så det var nok opp til den enkelte norsklærer om klassene ble tatt med dit. Min "frøken" gjennom seks år prioriterte tydeligvis ikke å fremme leseglede, har jeg skjønt i etterkant. De ytterst få gangene jeg såvidt var innom skolebiblioteket, så jeg imidlertid masse gamle, spennende bøker jeg gjerne skulle hatt kloa i...
Heldige du som tydeligvis fikk være flittig gjest på skolebiblioteket!
Vi fikk låne bøker en gang i uka - biblioteket var hyller på bakveggen i det ene klasserommet. Egentlig fikk vi bare låne tre bøker, men disse leste jeg ofte ut samme dag som jeg lånte dem, og så var det en hel uke til neste lånedag... Som en spesialordning fikk jeg låne FEM bøker. Og jeg brukte ofte hele skjønnskrifttimen (som var da vi lånte bøker) til å gå fram og tilbake foran hyllene med valgets kvaler - jeg hadde jo mine favoritter, men ville også gjerne lese noe nytt - og så var det ikke smart å ta for tynne bøker som varte kort! Resultatet var mye lesing, men dårlig håndskrift :)
:-D !
Hahaha! Jeg skjønner så godt at det er irriterende å ikke finne ALLE, selv om det er totalt unyttig viten... Jeg er nok skrudd sammen på samme måte.
Ja - utgjort, ikke sant? ;-D
Og jeg blir glad av den interessen og entusiasmen bokelskere viser hverandre.
Tusen takk skal dere ha!