Det er en stund siden jeg leste Amalie Skram, men har lest Constance Ring, Fru Inez og Forrådt (som jeg vet om i allefall. Bøker lånt "før i tida" er ikke registrert her inne). Jeg husker jeg likte alle bøkene og det er nok derfor en biografi om Amalie Skram har stått på ønskelista mi i flere år. Som Sigrid Undset og Camilla Collett så var Amalie Skram "forut for sin tid" når det gjaldt å skrive om relasjoner mellom mann og kvinne og hvilke "byrder" som ble tillagt kvinnene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 16 svar.

Sleng på Ebba Haslund, se etter romaner disse fire damene skrev som er relatert til bymiljøer og kvinners kår, og du har en spennende sjanger kalt "Det kvinnelige norske Feminapolis" ifølge Janke Klok (nederlandsk litteraturforsker).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har lest en del av Ebba Haslund også og min "bok over alle bøker" er faktisk hennes "Bare et lite sammenbrudd". Det er den boka jeg har lest flest ganger av alle de bøkene jeg har lest! :-)

Men jeg har ikke tenkt på henne sammen med de andre jeg har nevnt ovenfor, ikke fordi hun ikke hører hjemme blant våre beste kvinnelige forfattere, men fordi hun tilhører en annen tidsepoke enn disse. Men en flott forfatter? JA, har nettopp lest "Sekskanten" som er en oppfølger av "Bare et lite sammenbrudd",50 år etter; anbefales!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Veldig gode, innsiktsfulle bøker begge to. Ga meg noe helt annet å lese "Bare et lite sammenbrudd" nå som jeg sjøl straks runder 50. Tror jeg var ca. 30 første gangen jeg leste den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, ser det med meg selv også at bøker kan gi andre inntrykk og opplevelser i forhold til egen alder og livssituasjon.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ser at vi er helt på siden av det denne diskusjonen startet med, nemlig Amalie Skram beklager det, men sånn er det jo når man begynner å diskutere - det ene griper fatt i det andre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Interessant! Jeg minnes fra DQ-tråden at du hadde vært på foredrag med en Janke Klok på Litteraturhuset, ja, og meldte at du bare måtte lese Haslund og Skram (minnes jeg rett?) etterpå. Herved erklærer jeg en skyhøy forventning til bokomtaler fra din kant etter hvert som du jobber deg gjennom Feminapolis-innvånerne(? - arkitektene? -byggmestrene? -?)! ;-)

Redigert Jeg synes faktisk å huske at det var Cora Sandel og Haslund du snakket om i den DQ-tråden, men ble litt usikker siden Sandel ikke er nevnt i denne tråden... Nei du, annemette, kan du ikke fortelle litt mer om det foredraget, da?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvorfor jeg velger Sandel og Haslund som min sommerlesing er fordi jeg har lest lite av dem i forhold til Undset og Skram.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Foredraget var basert på byrelaterte romaner av Amalie Skram, Cora Sandel, Sigrid Undset og Ebba Haslund. Janke Klok mener å ha definert en ny litterær sjanger som hun kaller "Det kvinnelige litterære Feminapolis" som hun beskriver mer dyptgående i doktorgradsavhandlingen sin. Kort sagt dreier det seg om disse forfatternes (og noen andre) forhold til byer, hvordan det formet dem både som mennesker og forfattere - og hvordan dette kommer til uttrykk i forfatterskapet. Hun påpeker også at dette er en sjanger som hittil ikke har fått den oppmerksomhet den fortjener, og at den bør ha en mye større plass i litteraturhistorien. Nå prøver jeg å få tak i avhandlingen hennes, for jeg syns det kunne vært interessant å gå mer i dybden i dette stoffet.

Ups- ble visst avhandling dette også...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Har ikke fått med meg noe om den avhandlingen din, men er helt enig med annelingua om at dette hørtes veldig spennende ut.

Cora Sandel har jeg lest nå de siste månedene og hun er virkelig en stor forfatterinne. Alberte-trilogien er noe av det beste jeg har lest og Alberte vil jeg huske lenge :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men det er kjempeinteressant det du forteller, annemette - du må love å si i fra om du får lest avhandlingen, og fortelle oss mer!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det skal jeg nok gjøre. Ser at dette blir litt av et prosjekt.... Gøy :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En biografi om Amalie Skram skal jeg også sette opp på ønskelisten min :) At jeg ikke tenkte på det hmmm hehe

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å lese biografier om forfattere man liker godt synes jeg gir bøkene en ekstra "spiss". Man blir bedre kjent med forfatteren på den måten, og mange ganger har jeg lest bøkene deres på ny etter å ha lest en biografi. Men det er ikke alle forfattere jeg kunne tenkt meg å lese biografien til, det krever en "spesiell" forfatter før jeg interesser meg for "liv og laden" til vedkommende.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For biografi-liebhabere vil jeg virkelig anbefale Bodil Stenseths biografi "Eilert Sundt og det Norge han fant" - den er så utrolig bra! Har ikke lest noe Eilert-med-egne-ord ennå (og nå er det antagelig ti år siden jeg leste Stenseth-boken) - men Stenseths biografi gjør at jeg kan forholde meg til både Sundt og Norge på hans tid på en helt annen måte enn før jeg leste denne velskrevne og fengslende boken.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oj da - nå gjorde jeg det igjen! Slo inn på et sidespor, altså - er redd dette er kronisk; sorry, folkens.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Liv Køltsows "Den unge Amalie Skram" (se også innlegg lenger ned) er god og kan anbefales! Den slutter med at hun begynner å skrive på "Constance Ring", så da var det bare å gå i gang med forfatterskapet hennes igjen... Tror jeg har lest det meste av henne, sist den uferdige "Mennesker" - og den var - ja - uferdig. Hun kan bedre. Sykehusromanene er rystende lesning.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Frode TangenFriskusenNorahAnne-Stine Ruud HusevågLisa Chatur VestbyPiippokattaAliceInsaneElisabeth SveeLinda NyrudKristine LouiseHilde H HelsethJan Arne NygaardNicolai Alexander StyveBeathe SolbergTone Maria JonassenDressmyshelfKirsten LundHilde Merete GjessingGodemineMarteMetteTanteMamieHarald KToveJarmo LarsenDemeterKarin BergVegardEvaEileen BørresenSigrid NygaardFrivilligsentralenMonika SvarstadMorten MüllerMads Leonard HolvikTone NorenbergTorill RevheimsiljehusmorDaffy EnglundRisRosOgKlaging