Naken sterk og fin bok – og dame. Du lurer ikke på om Beate Grimsrud vet hva hun skriver om. «Det er jeg som er Eli,» starter boka. Eli skriver, bokser, løper og har fem stemmer i hodet. Hun er både trygg og forvirret i sin flerkjønnethet. Hun blir innstilt til høythengende litteraturpriser og tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus om hverandre.

«Gulvet bikker mot de farlige vinduene ut mot gården. Jeg bor i sjuende etasje. Vinduene drar meg til seg. Jeg kan kaste meg ut Jeg kan hoppe. Jeg er redd. Jeg prater og kan ikke slutte. Jeg er den som forteller, og den det fortelles om. Den med stemmer i hodet. Den det prates i, i det uendelige.»

Språket er enkelt, direkte, vridd og snaut. Som dvergbjørker. Her er ingen viltvoksende innskutte setningsgreiner eller blomstrende beskrivelser av følelser. Blikket på verden og seg selv er skjevt og rart og gir underfundige setninger som: «Nå kan jeg ikke sovne. Jeg har små hull i øyelokkene.» «Hun er vakker, omtrent som meg, men på henne syns det mye bedre.»

Eli byr på det skakke livet sitt, men inviterer ikke leseren med på føleri. Det er en dramatisk historie, men om man ikke kommer inn i hennes univers, kan nok deler av boka oppleves som klinisk og nesten distansert i all sin enkle nakenhet. «I morgen var jeg alltid en løve,» av Arnhild Lauveng omhandler den samme tematikken, men er enklere tilgjengelig. En dåre fri er først og fremst litterær, og krever at du er med på Grimsruds premisser. Jeg ble med og hadde en fin leseopplevelse.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Viser 8 svar.

Etter din beskrivelse av boken gleder jeg meg enda mer til å lese den. Ligger i "skal lese" bunken

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så hyggelig! Å se fram til noe er en god følelse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var virkelig en fin bokanmeldelse. Denne står på ønskelista mi, og jeg venter bare på at den blir litt billigere. Gleder meg og blir nok med på hennes premisser.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har vært på biblikoteket å lånt denne, lest vel 100 sider og den er bare utrolig bra, korte kapitler, veldig lettlest og fantastisk skrevet synes jeg...gled deg..:-)Jeg er også med på henne premisser....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du har vært på biblioteket, du. Vil det si at du har en veldig kort frist på å lese den?

Jeg har en følelse at det er en bok som jeg kunne tenke meg å ha i hylla. Og når jeg har venta såpass, kan jeg vente litt til, tenker jeg.

Mangler ikke lesestoff for å si det sånn.

Godt å høre at du er fornøyd.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

28 dager med mulighet for å forlenge, men denne går fort unna. Jeg har også lager av lesestoff, opp mot 30 bøker, men denne frista bare så veldig. Forstår godt du vil eie den, det er den verdt, men ville bare si at du har noe å glede deg til når det enn blir:-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det høres så bra ut, Bjørg :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk gretemor. Jeg har ikke lest andre bøker av Grimsrud, men har blitt nysgjerrig og kommer nok til å gjøre det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

RuneFrode TangenJohn LarsenTorill RevheimTor Arne DahlPirelliTurid KjendlieHanne Kvernmo RyeIngeborg GHeidi LTorJulie StensethLiljaTanteMamieJBReadninggirl30Tor-Arne JensenEgil StangelandHilde VrangsagenMarteHarald KIngunn SgretemorSol SkipnesTheaBenedicteBeathe SolbergIreneleserStig TKirsten LundNina J.B.PiippokattaGrete AastorpTone HHeidiRandiHeidi HoltanMorten JensenVibekeAud Merete Rambøl