Skjønner jeg med fordel kan drive litt selvsensur før jeg poster:)

For poenget mitt var absolutt IKKE å fremstå som noen ekspert eller "besserwisser", poenget var å få folk til å tenke litt.

Hva er det egentlig som ligger i fantasy-begrepet?

For de aller fleste, så er det faktisk "Ringenes Herre" og "Harry Potter". Noe jeg synes er veldig synd.

Og, for å forsøke å forklare så jeg ikke blir misforstått: Det er absolutt ingenting galt i å lese "Harry Potter". Ei heller er det noe galt i å lese "Ringenes Herre" eller resten av Tolkiens univers. Og det er helt greit å ha et nært forhold til C S Lewis og "Narnia", uavhengig av om man leser det for det kristne budskapet eller for de spennende historiene (eller begge deler).

Men...

Ingen har nevnt Jules Verne. Og en reise til jordens indre gjennom en vulkan er jo absolutt innenfor fantasy-ideen.

Ingen har heller nevnt Jack London, og om jeg husker rett, spesielt føljetong-historien han skrev som ble lenger enn forventet fordi de endte opp med å gifte helten med feil kvinne, burde passe bra inn i fantasy-verdenen. "Før Adam" er også en kandidat.

Norske fantasy-forfattere dukker også sjelden opp i slike diskusjoner. Ingar Knutsen var en pioner, selv om jeg personlig enten leste ham på feil tidspunkt eller ikke liker stilen (det er lenge siden jeg leste det, og det falt ikke helt i smak uten at jeg helt kan sette fingeren på hvorfor).

Så, når noen spør "Hva slags fantasy liker du" så vil de aller fleste tenke "hvem var det jeg likte best av Tolkinen og Rowling igjen".

Og det er en veldig begrensende tanke. Både fordi det finnes flere forfattere der ute, OG fordi mange har lest fantasy i en eller annen form uten å tenke over hva de faktisk har lest.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 5 svar.

oj nå kom jeg plutselig på at jeg skal lese Jules Verne :) Tusen takk :) Jeg hadde noen fantastiske bøker som barn med barnevennlige versoner av flere klassikere, bl.a Jules Verne. Men det jeg egentlig skulle si: Siden dette er en sjanger du kan og jeg virkelig ikke kan, men heller snubla litt borti ved en tilfeldighet (les: fine titler og vakre cover), kan du anbefale meg noe i samme gate som "The Name of the Wind" av Patrick Rothfuss?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Umiddelbart ville jeg sagt Brent Weeks og Scott Bakker, men du bør faktisk kaste et blikk HER

Den er ikke ufeilbarlig, men den er ganske nyttig for å finne nye forfattere. (Og selvfølgelig, jo nærmere midten, jo mer "like" anser systemet at to forfettere er.)

Ikke bruk den som FASIT, fullt så god er den ikke, men den KAN gi indikasjoner på hva du vil like basert på hvilke forfattere du liker idag.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takker hjertligst og gleder meg til å gå på oppdagelsesferd i bokbutikken i morgen med disse verktøyene i bakhånd :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke glem å ta deg en tur innom

Wikipedia

eller

http://www.fantasticfiction.co.uk/

eller tilsvarende og sjekk forfatterne, sånn at du får litt mer oversikt og ikke bruker alle dine surt(?) ervervede penger ukritisk på mine råd.

:D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

;) skal nok sørge for at bøkene blir behørig sjekket og snust på før jeg slenger penga på disken ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaEgil StangelandEster SAgnete M. HafskjoldAnneWangAlice NordliTonesen81Jan-Olav SelforsTuridmajaEllen E. MartolTanteMamieHarald KHenrik  Holtvedt AndersenMorten BolstadLisbeth Marie UvaagKirsten LundTine SundalDemeterMargrethe  HaugenEli HagelundGodemineHilde H HelsethMads Leonard HolvikHilde Merete GjessingVibekeTheaTherese HolmmarithcIreneleserkntschjrldmay britt FagertveitMathiasLene AndresenMorten MüllerReidun SvensliMarenJarmo LarsenGrete AastorpLinda RastenAnniken Røil