Hva mener du er den beste boken i sjangeren Fantasy?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 47 svar.

Wizard`s first rule av Terry Goodkind, selv om jeg er mer glad i mange andre(Harry Potter, Hobbiten, Narnia, De fire og han som gjør galt verre osv osv) så er det den jeg synes er best skrevet og gjennomført av det jeg har lest.

Også vil jeg slå et slag for det, jeg i alle fall, ser på som urban fantasy, the Black Dagger Brotherhood serien(!) av J.R Ward og Mortal Instruments serien av Cassandra Clare.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

oh, wait! Selvfølgelig Den mørke materien også! Den er jo fantastisk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har vært en stor fan av Harry Potter, men Narnia er nok bedre skrevet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Harry Potter<3

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det er umulig å velge bare én, for fantasysjangeren er så stor i seg selv. Men dersom jeg måtte velge bare noen få:

  • Harry Potter av J.K. Rowling
  • Hobbiten av J.R.R. Tolkien
  • Furies-serien av Jim Butcher
  • Jules Vernes sin Reisen til Jordens Indre. Husker jeg satt helt lamslått av begeistring etter å ha lest denne for første gang.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ole brum!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er ikke mulig å velge en, for meg.

Som barn var det Jules Vern sine bøker og Narnia-serien.

Som voksen leser jeg store mengdler fantasy, både det som er skrevet for barn, ungdom og voksne og som noen sier i tråden - Ringenes Herre er fremdeles noe av det ypperste for meg.

Jorsjø-triologien til Ursula Le Guinn er allerede nevnt, den er også i min favoritthaug. Og likeledes. Song for Eirabu av Kristine Tofte, og vi venter på oppfølgeren der.

Annet som ikke er nevnt her ennå, men som jeg setter stor pris på er Paladdin of Souls av Louis McMaster Bujold og Guy Gavriel Kays Tigana.

En annen fantasy som ga meg mye da jeg leste den var Neverwhere av Neil Gaiman.

Det disse bøkene har til felles for meg er at de ikke bare forteller enspennende historie, men gir meg mange aha-opplevelser om meg selv, om mennesker og livet. For at en bok skal være virkelig god så må den gripe meg også på det planet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg glemte tre bøker:

Selma Lagerlöfs Nils Holgersons forunderlige reise gjennom Sverige. Michael Endes Den uendelige historien.

Og en favoritt fra jeg var barn, Teskjekjærringa av Alf Prøysen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Isfolket? Jeg likte iallefall denne serien veldig godt! Og selv om det er over 20 år siden jeg leste den, så husker jeg det meste av hva som skjedde, hva personene het osv. Gjorde tydeligvis et dypt inntrykk =)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Beste fantasy? Det er ingen som nevner Narnia bøkene av C.S Lewis. Det er mulig ingen har de som favoritter. Jeg har ikke lest bøkene, men jeg har sett de nye filmene som Disney har laget. De synes jeg er utrolig fine, og det er mine barns favorittfilmer. Etter at jeg så den nyeste filmen, tenkte jeg at jeg måtte finne ut om bøkene er like bra. Jeg har som sagt ikke fått lest de ennå, men er de like bra som filmene?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei! Jeg har også sett filmene som har kommet ut og synes de var kjempe fine og det synes mine døtre også. Jeg har kun lest de to første bøkene. Nr.1 Drømmen om Narnia og nr.2 Løven, Heksa og klesskapet. Har de alle sammen men de har ikke blitt prioritert. Men nå tror jeg at jeg bør lese resten. De to første bøkene var kjempe fine og mye av det som står i bøkene er blitt filmatisert,så det har de klart bra. Anbefales!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har ikke lest så forferdelig mye fantasy ennå, selv om jeg vil, men Guds venstre hånd, Den mørke materien og Coraline, selv om jeg ikke vet om det klassifiseres som fantasy, har jeg hatt gode erfaringer med.

Ellers tør jeg ikke å krangle med fantasy-tilhengere, de er ofte... svært lojale til sine forfattere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke lett å svare en bok her:) Brandon Sandersons Mistborne trilogy synes jeg var bra eller Robin Hobbs bøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har Mistborne triologien på vent her... Gleder meg til jeg får tid til å dykke ned i dem. Enda mer når du trekker de frem her :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Delt seier. Farseer-triology av Robin Hobb og Deverry-series av Katherine Kerr.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Personlig synes jeg "A Song of Ice and Fire" er svært bra. Jeg er ikke noen stor kjenner av sjangeren generelt, dog.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fint å få litt diskusjon om fantasybøker også, selv om spørsmålet ditt er nesten umulig å svare på. Jeg liker jengeno's oppdeling av problemstillingen.
Av personlige favoritter vil jeg slå et slag for Ursula K. LeGuin's Jordsjø triologi. Det er på mange måter litt "anderledes" fantasy. Hun er flink til å mane frem stemning og indre handling på en måte jeg sjelden ser i fantasy litteratur, samtidig som hun tar opp universale og evige spørsmål. Hun har skrevet en annen fantasy syklus som kalles Annals of the Western Shore som også er fantastisk.
Vi har faktisk et par gode norske fantasyforfattere også. Et kjempesterkt bidrag har Kristine Tofte levert med sin Song for Eirabu. Bok to i den serien kommer til høsten tror jeg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

...Jeg kan ikke fordra verken "Ringenes herre" eller "Tidshjulet". Likte godt George R. R. Martins "A song of ice and fire"-bøker, men har lest så lite fantasy generelt at jeg ikke vil påberope meg evnen til å utnevne noen som best innenfor en så massivt omfattende sjanger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vanskelig spørsmål.

Hvilken del av genren vil du ha svar om?

  • Mytisk fantasy

  • Paranormal fantasy

  • Superhelt fantasy

  • Mørk fantasy

  • Sverd og sauseri (sword and sorcery) ;)

  • magisk realisme

  • historisk fantasy

  • prehistorisk fantasy

Lang innledning til et kort svar. Når folk blir spurt "hva er best fantasy" så vil svaret hos de "eldre" bli "Ringenes Herre", fordi det er et trygt valg og mange som normalt ikke leser fantasy har iallefall lest (eller bløffer etter å ha sett filmen (Vi vet hvem dere er!)) en av bøkene.

Hos de yngre bli "Harry Potter", fordi "ALLE" har lest Harry Potter. Eller sett filmen(e), noe som igjen gjør at de tror de har en mening om det.

De som har vært med en stund vil helle mot Robert Jordans "Wheel of time", eller, av en eller annen grunn jeg ikke helt forstår, Glen Cooks "Dark Company".

Og det er så veldig mye mer der ute!!!

:D

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ikke at jeg er noe ekspert på området, men jeg er ikke noe glad i kategorisering. Jeg føler meg verken ung eller gammel, men liker veldig godt Harry Potter, men Ringenes Herre er over hodet ikke "My cup of tea". Spiller det forresten så stor rolle hvilken type fantasy det er snakk om? Skjønner at du er ekspert på området, men hvis du ønsker at folk skal være mer spesifikke er det vel bare å starte en egen fantasytråd for dem som er litt mer enn middels interesserte. Likte forresten godt en ungdomsfantasy- serie som heter Skammarserien. La folk få slippe til med det de ønsker uten å gjøre det til en "nerdetråd" som ekskluderer mange. Tviler på at trådstarter tenkte at dette skulle bli så avansert;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skjønner jeg med fordel kan drive litt selvsensur før jeg poster:)

For poenget mitt var absolutt IKKE å fremstå som noen ekspert eller "besserwisser", poenget var å få folk til å tenke litt.

Hva er det egentlig som ligger i fantasy-begrepet?

For de aller fleste, så er det faktisk "Ringenes Herre" og "Harry Potter". Noe jeg synes er veldig synd.

Og, for å forsøke å forklare så jeg ikke blir misforstått: Det er absolutt ingenting galt i å lese "Harry Potter". Ei heller er det noe galt i å lese "Ringenes Herre" eller resten av Tolkiens univers. Og det er helt greit å ha et nært forhold til C S Lewis og "Narnia", uavhengig av om man leser det for det kristne budskapet eller for de spennende historiene (eller begge deler).

Men...

Ingen har nevnt Jules Verne. Og en reise til jordens indre gjennom en vulkan er jo absolutt innenfor fantasy-ideen.

Ingen har heller nevnt Jack London, og om jeg husker rett, spesielt føljetong-historien han skrev som ble lenger enn forventet fordi de endte opp med å gifte helten med feil kvinne, burde passe bra inn i fantasy-verdenen. "Før Adam" er også en kandidat.

Norske fantasy-forfattere dukker også sjelden opp i slike diskusjoner. Ingar Knutsen var en pioner, selv om jeg personlig enten leste ham på feil tidspunkt eller ikke liker stilen (det er lenge siden jeg leste det, og det falt ikke helt i smak uten at jeg helt kan sette fingeren på hvorfor).

Så, når noen spør "Hva slags fantasy liker du" så vil de aller fleste tenke "hvem var det jeg likte best av Tolkinen og Rowling igjen".

Og det er en veldig begrensende tanke. Både fordi det finnes flere forfattere der ute, OG fordi mange har lest fantasy i en eller annen form uten å tenke over hva de faktisk har lest.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

oj nå kom jeg plutselig på at jeg skal lese Jules Verne :) Tusen takk :) Jeg hadde noen fantastiske bøker som barn med barnevennlige versoner av flere klassikere, bl.a Jules Verne. Men det jeg egentlig skulle si: Siden dette er en sjanger du kan og jeg virkelig ikke kan, men heller snubla litt borti ved en tilfeldighet (les: fine titler og vakre cover), kan du anbefale meg noe i samme gate som "The Name of the Wind" av Patrick Rothfuss?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Umiddelbart ville jeg sagt Brent Weeks og Scott Bakker, men du bør faktisk kaste et blikk HER

Den er ikke ufeilbarlig, men den er ganske nyttig for å finne nye forfattere. (Og selvfølgelig, jo nærmere midten, jo mer "like" anser systemet at to forfettere er.)

Ikke bruk den som FASIT, fullt så god er den ikke, men den KAN gi indikasjoner på hva du vil like basert på hvilke forfattere du liker idag.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takker hjertligst og gleder meg til å gå på oppdagelsesferd i bokbutikken i morgen med disse verktøyene i bakhånd :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke glem å ta deg en tur innom

Wikipedia

eller

http://www.fantasticfiction.co.uk/

eller tilsvarende og sjekk forfatterne, sånn at du får litt mer oversikt og ikke bruker alle dine surt(?) ervervede penger ukritisk på mine råd.

:D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

;) skal nok sørge for at bøkene blir behørig sjekket og snust på før jeg slenger penga på disken ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Harry Potter serien.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Må si meg enig i Harry Potter. Var nok den serien som gjorde at jeg begynte og lese mere på ordentlig :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var jo lett å svare på! The Lord of the Rings av Tolkien.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Gode, gamle Clive Barker ja! Jeg nileste han i min ungdom. For meg var det særlig The Great and Secret Show og Galilee som gjorde stort inntrykk på meg, men det meste av han er jo fantastisk på alle mulige måter. Ramlet litt av lasset når han begynte å skrive for yngre lesere og jeg selv også begynte å oppdage nye ting, men han har fortsatt sin plass i mitt lesehjerte.

Anbefales varmt for alle som er ute etter det fantastiske (men som synes det er litt kjedelig med såpeopera kledd i den tradisjonelle fantasysettinga hosthostGeorgerrmartinhosthost), men kanskje særlig yngre voksne, da jeg tror det i ungdomsåra bøkene hans har mest slagkraft (men det kan jo hende jeg bare mener fordi det var da jeg leste dem selv.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Kjenner du til uttrykket "Furgot" fra fantasy-genren?

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Takk for svar!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Har vanskeligheter med å velge en jeg da. Det er uansett sjanger så utrolig mange fine bøker. Innenfor fantasy har jeg disse på topp tre:

Ringenes Herre Harry Potter serien Tidshjul serien. :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ah,, det var lenge siden jeg hørte noe om Tidshjul serien :) Var det Roger Zelazny? Jeg vet i hvert fall om en bok av ham jeg liker svært godt: Lord of Light. Den beste fantasy-boka i min verden og ut fra mitt beskjedne repertoar.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lord of Light går vel oftest under kategori science fiction heller enn fantasy - men Zelazny er som regel fin lesning, og langt mer interessant enn Robert Jordan, som skrev Tidshjul-serien det her refereres til.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tidshjulserien er skrevet av Robert Jordan. Men etter hans dødsfall har Brandon Sanderson tatt over.

Anbefaler deg å fortsette å lese den. Det har nå kommet ut 13 bøker. Siste og avsluttende bok kommer i 2012, det blir spennende! :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Uten å ha lest en eneste fantasy-bok velger jeg å mene Ringenes Herre:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du kan jo lese den å se om du velger å stå for det ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis jeg leste den, ville jo ikke det forandre standpunktet mitt nevneverdig. Med mindre jeg virkelig ikke likte den og dro konklusjonen at det måtte finnes bedre:P

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eller du leser den å føler at du vil lese flere fantasybøker å sammenligne den med... ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt valg :) kan lese de mange ganger og likevel finne noe nytt hver gang!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Readninggirl30Trude JensenIngeborg GAnne-Stine Ruud HusevågVigdis VoldAliceInsaneBjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetilTine SundalsveinLisbeth Marie UvaagMorten MüllerVannflaskeBenedikteKarin  JensenAnn ChristinbandiniAnneWangEli HagelundSol SkipnesgretemorStine SevilhaugHeidi LIngunn SPer LundStig TAnitaIreneleserHarald KTone SundlandHilde H HelsethIngvild RosslundHanne Kvernmo RyeJulie StensethBeathe SolbergKirsten LundChristoffer SmedaasRandiAstrid Terese Bjorland Skjeggerud