...
for the norwegians seem, just like their land, the ruggedness keeping parts hidden.
Far away and hard to reach, and entry seems forbidden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

the norwegian
mountains make
me feel all alone.
without feeling
lonley...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

norwegian philosophy No 9:
the less people you see on a hike the more successful it is.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

ikke kødd med oss - vi er på bærtur.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"De fire og han som gjør galt verre" (trilogien) av Hans Fredrik Follestad, fordi den er morsom og underholdende, om enn ikke for skriveteknisk tilfredsstillende.
"Wheel of time/Tidshjulet" serien av Robert Jordan, fordi jeg vet at det er noens om har funnet sin inngangsport til fantasy gjennom den serien, selv om den er lang (og etterhvert langtekkelig).
Terry Goodkind sin "Sword of Truth" serie... Jeg har bare lest den første boken hittil, men den likte jeg veldig godt. Hvis man liker å lese på engelsk er det best å gjøre det, for det er bare den første som er oversatt til norsk tror jeg.

Også noen som allerede er nevnt, Den mørke materien, Harry Potter og Hobbiten.

Oh! De som liker serieromaner/type husmorromaner eller har lyst å lese noe urbant kunne kanskje likt "the Black Dagger Brotherhood/Den sorte Dolks Brorskap"! av J.R. Ward. Noe av det bedre innenfor den mer moderne vampyrsjangeren. ^^

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ville aldri anbefalt Silmarillion til noen som ikke er så inni Fantasy. Jeg kom meg aldri gjennom den i det hele tatt, men av det lille jeg orket å lese så synes jeg ikke det representerer alt det fine som finnes i Fantasy :) Hobbiten er kanskje best å starte med av Tolkien sine, selv om Ringenes Herre er bra så er det jo òg litt heavy.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

190961 som er registrert her :) 305 i gjennomsnitt per bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

:) Du kan jo bare redigere og legge inn sånn spoiler advarsel nå ^^

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Ubehagelig fordi Maren er dratt mellom den håpløse kjærligheten til Trond (som HELDIGVIS er ikke så håpløs lenger)"

Spoiler much? :(

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk Edmund de Waal!

Når jeg leser bøker er det fordi jeg ønsker å bli engasjert, beveget, lære noe, eller å bli underholdt. Bøker som treffer på alle strengene er det så langt mellom at jeg ikke husker sist jeg opplevde, men nå har jeg lest et mesterverk.

Jeg burde ikke blitt forundret, anmeldere i internasjonal presse har hevdet at dette er den beste boka som er utgitt på mange år. Jeg er tilbøyelig til å være enig, men jeg må nok legge til at jeg syns det er én av de beste bøkene som er utgitt på mange år. Forfatteren, Edmund de Waal, er en av verdens ledende keramikere og hans arbeider er utstilt og kjøpt inn av museer over hele verden. Da han arvet 264 netsuker (en netsuke er små japanske figurer, skåret ut i hardt tre eller elfenben) etter en grandonkel som bodde i Japan ble han nysgjerrig på hvordan netsukene hadde havnet i grandonkelens eie, og han bestemte seg for å skrive netsukenes historie. Denne boka er blitt en blanding av flere ulike sjangre, mye biografi, mye historie og litt fri diktning. Historien starter i Paris i 1871. Charles Ephrussi er yngste sønn i en av Europas rikeste familier. Familien Ephrussi kom fra Odessa i Russland, og hadde skapt sin enorme formue gjennom salg av korn. De eide store palasser i mange byer i Europa, og da Charles var 21 år flyttet han til Palais Ephrussi i Paris, et enormt herskapshus. Charles eldre brødre arbeidet i familien banker i hele Europa, mens Charles fikk mulighet til å bygge familiens formue på andre måter. Han begynte å kjøpe kunst, og samlingen hans av impresjonistisk kunst var blant de største i verden. Samtidig var han en samtalepartner for unge fattige kunstnere - en som hjalp kunstere frem. Han kjøpte arbeider av Manet, Monet, Degas, Morisot, Pissarro og mange andre. Charles er med i et bilde som Renoir har malt, og er dermed blitt en del av kunsthistorien. Men det var ikke bare billedkunstnere som var venner av Charles - selveste Proust var en vanlig gjest i Charles hus i Paris. Han dediserte også et forord til Charles ”som alltid var så god mot meg”. Charles begynner å samle på netsuker men han sender hele samlingen til Palais Ephurssi i Wien som en bryllupsgave til Viktor Ephurssi, forfatterens oldefar. Viktor hadde en drøm om å bli forfatter men må gi opp sin drøm om å skrive. Han må overta sjefsrollen i familiens bank i Wien og se så fint det forklares hva det gjør med ham: ”Jeg tror det var på denne tiden at Victor utviklet sin nervøse uvane: Han tok av seg lorgnetten og strøk hånden over ansiktet fra pannen til haken, en refleksbevegelse. Han klarnet hodet, eller anla sin offentlige maske. Eller kanskje han visket ut det private ansiktet sitt og fanget det i hånden.” Og rett som det er dukker det opp nye kjente mennesker som er blitt påvirket av familien Ehprussi. For eksempel grandtante Anna som var doktor Freuds læremester, ja hans professor i hysteri. Grandtante Anne var ikke utdannet medisiner, hun var bare så utrolig nevrotisk og hysterisk.
På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet vokser antisemittismen seg stadig sterkere, og den jødiske familien Ephrussi må tåle store tap, både personlig og økonomisk. Vi følger familien før og gjennom verdenskrigene, gjennom motgang og fornedrelser og vi følger netuskene. Fortellingen er så elegant bygget opp at det blir en nytelse å lese denne boka. Selv om vi møter mange mennesker over en periode på over 100 år, blir vi kjent med hver enkelt og får et forhold til dem. Jeg for vondt i magen når jeg tenker på fornedrelsen Iggie og Gisela må ha følt da de midt på 1930-tallet ble nektet å overnatte i hyttene som det tysk-østeriske klateforeningen eide. Alle jødiske medlemmer var blitt utvist fra foreningen som hadde tatt slagordet: ”Hold de østerriske alpene fri for jøder.” Forfatteren beskriver situasjoner og hendelser så godt og så tett at det er som om jeg sitter sammen med familien mens nazistene marsjerer gjennom gatene i Wien. Jeg vet at jeg skal reise dit. Til Ringstrasse, og til Palais Ehprussi. Noen bøker forandrer leseren, og denne har forandret noe i meg. Takk Edmund de Waal – dette var et bok jeg aldri kan eller vil glemme.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Snart har de spist opp alt potetgullet. Humle står med hjertet i hånden og ser på Honning og hormonene. De breier seg i sofaen og glor på Sportsrevyen med rødkantete øyne. Humle lister seg opp trappen og inn på det hemmelige rommet. Dreier nøkkelen rundt tre ganger og legger hjertet i et hjørne.

(Pål H. Christiansen, "Humle & Honning")

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Havet slår langsomt krøll på seg til ære for kjærligheten deres. Løvet henger stille på trærne.

(Pål H. Christiansen, "Humle & Honning")

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Honning vet hvor alle eplene skal henge. De er fuktige av dugg, hun tørker dem på kjolen og strekker seg. Der! Og der!

Grenene bøyer seg og tar imot.

(Pål H. Christiansen, "Humle & Honning")

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I tidlig tenårene begynte jeg å lese fantasy-litteratur. Her er et utvalg over det jeg leste. Skal komme med mer utfyllende kommentarer etterhvert.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

dessverre, men fins den ikke oversatt ?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

My empty old apartment... is filled with so many "what ifs"

Godt sagt! (3) Varsle Svar

http://bokelskere.no/MarielleALien/boksamling/1638421/ Leser denne nå - den handler om bueskyting og sånt :))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jo, tror du har et poeng der at Kabalmysteriet er spennende som historie, mens Sofies verden tar opp filosofien grundigere. Mener en gang å ha lest at disse bøkene bygger på hverandre til en viss grad. Jo, jeg synes også at Sofies verden var en fin leseropplevelse på sin måte, selv om det er noe eget med Kabalmysteriet som jeg ikke helt kan sette ord på, noe med hvordan historien er satt opp. Vet ikke hvorfor men jeg får ikke den opplevelsen når jeg leser Sofies verden, til tross for at jeg liker filosofi-delen og synes at det samtidig er en fin historie. Men fint at du ihvertfall liker begge bøkene like godt:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jo, jeg skjønner at det ikke er meningen at Catherine og Heathcliff skal være likandes personer. Men selv om historien er gripende på alle måter, så gjorde av en eller annen grunn fortellergrepet mest inntrykk, men det er min mening. Kanskje skulle jeg la boken ligge en stund og så lese den igjen ved en senere anledning. Synes ellers at det er veldig fint at forskjellige personer kan se ulike ting i en og samme historie:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

den er bra:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Astrid Terese Bjorland SkjeggerudHarald KEvaRisRosOgKlagingJane Foss HaugenAnne-Stine Ruud HusevågBård StøreBjørn SturødAlexandra Maria Gressum-KemppiKaramasov11Vigdis VoldKareteRonnyTanteMamieYvonne JohannesenNora FjelliDemeterAneEllen E. MartolIngeborg GPiippokattaEivind  VaksvikAvaMonica CarlsenElisabeth SveeBeathe SolbergMarit HåverstadTonesen81Hilde H HelsethKirsten LundGro-Anita RoenReidun SvensliAkima MontgomeryKjell F TislevollFarfalleSynnøve H HoelIngvild SJulie StensethBerit RBerty