Den gangen jeg var ung, i Oslo, var det en liten butikk i Torggata, der vi kunne komme med pocketbøker og levere to bøker og få igjen en.
Det gikk an å kjøpe brukte bøker for en liten slant også. Min bestevenninne og jeg var ofte der.
I dag vet jeg ikke om noen slike butikker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, påska er visst en helt egen og spesiell tid for krim.
Jeg har tenkt å prøve å få lest boka i løpet av påska.

Det stemmer at boka er gitt ut på Tell forlag i 1943. Og den er trykket i Aas & Wahl boktrykkeri, Oslo.
Jeg har før funnet mange både gamle og nyere bøker på loppemarked. Noe jeg syns har vært trist å se, er alle de bøkene som ikke blir solgt på loppemarkedet, og som bare blir kastet til slutt. Jeg har klart å redde noen av de bøkene, som jeg har fått gratis idet de kaster dem. Har tenkt på at da skulle jeg gjerne hatt en lastebil med meg og stable alle bøkene på, så jeg kunne ha åpnet et eget bruktboksalg ...
Vi burde hatt flere bruktbok-butikker.
Det gjør vondt å se så mange bøker bare bli kastet.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Elva er som min smerte
Den renner og tørker ikke ut
Og når er uka ferdig?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er på ingen måte slik at FN er ukjent med Saudi-Arabias elendige rulleblad når det gjelder kvinners rettigheter. Hvem har vel glemt farsen som fulgte i 2008, da en saudiarabisk delegasjon for første gang møtte frem i FNs panel for kvinners rettigheter i Genève og fremsatte den absurde påstand at saudiarabiske kvinner ikke er diskriminert? Den latterligste påstanden kom som svar på et spørsmål fra FN-komiteen om hvorfor saudiarabiske menn kunne gifte seg med opptil fire kvinner. Uten å fortrekke en mine sa en saudiarabisk delegat - en mann, selvfølgelig - at det var for å sikre at mannens seksuelle appetitt ble tilfredsstilt på lovlig vis dersom en av konene ikke var i stand til å sørge for det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I 2000 ratifiserte Saudi-Arabia en internasjonal erklæring om kvinners rettigheter, men med det forbehold at sharia ville ha forrang i tilfelle konflikt med erklæringens bestemmelser. Hvorfor da signere erklæringen? Særlig siden Saudi-Arabias tolkning av sharia er opphav til en så stor del av kvinnediskrimineringen - polygami, barne-ekteskap, begrenset adgang til skilsmisse og redusert arverett for kvinner. Også andre land skjuler seg bak slike forbehold, og spørsmålet blir: Hvorfor får de lov å underskrive konvensjoner som de i praksis ignorerer?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Konservative teologer gjør Saudi-Arabia til latter. Et land som i løpet av 60 år bygde motorveier tvers gjennom ørkenen og er et av landene med best forbindelse til den såkalte «Information Superhighway», holder sine kvinner innesperret i en middelaldersk boble - og utenverdenen er skammelig taus.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det å gjenta til det absurde at kvinnene «har styringen i hjemmet», er å lure seg unna, å fraskrive seg ansvaret for å ta til motmæle og fordømme det institusjonaliserte kvinnehatet fra personstatuslovene som gjennomsyrer alle sider ved kvinners virkelighet i vår del av verden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Forestillingen om den sterke kvinnen i hjemmet er en myte vi oppfordres til å tro på for å opprettholde et undertrykkende system, for å kunne avvise spørsmålet om urett og ulikhet. Den «sterke kvinnen» i hjemmet kan ikke hevde seg dersom hun har internalisert patriarkatet og dets onder.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lenge hadde vi ikke noe ord for feminisme på arabisk. Så fikk vi ordet nasawiya, som hjalp oss å tilbakevise den lettvinte beskyldningen at feminisme er en vestlig import. Vi trenger så mange nye ord på arabisk.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jo mer frihet vi har, jo flere valgmuligheter. Jo mindre frihet vi har, jo raskere vil hykleriet fortære kjernen i samfunnet vårt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Når kulturen din bestemmer at du ikke selv kan finne ut om, hvor og når du kan ha sex, bestemmer den også at du må holde deg taus når sex blir påtvunget deg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Når kultur tillates å påvirke ens menneskelige integritet, når den krenker integriteten - enten det gjelder kjønn eller etnisk tilhørighet - må den kulturen fordømmes, for hver gang en av oss blir såret eller utsatt for overgrep, er det et overgrep mot oss alle.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Stein Ståle var et pseudonym. Han het egentlig Trygve Hirsch, og var jurist. Så flott at Wikipedia fins!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har gjort et lite varp. ;)
Jeg fant en gammel utgave av Åndemasken fra 1943 på et loppemarked. Den må vel snart være en antikvitet?
Jeg har lagt inn mange gamle bøker her før, som ikke fantes her. Jeg ble nå overrasket over at Åndemasken fra 1943 er blitt gitt ut igjen på nytt.
Jeg husker Stein Ståle-bøkene fra min ungdom. Stein Ståle ga ut bøker på 1940-tallet. Jeg hadde ei bok som jeg tror het 13 skumle (spennende, grøssende, nervepirrende?) historier.
Dessverre ble denne boka borte for meg under en flytting på 80-tallet.
Skulle veldig gjerne ha funnet den igjen ...
Eller kanskje den boka også kan bli gitt ut på nytt?
Slik jeg husker boka, var de 13 historiene spennende og grøssende skrevet, og kanskje litt Roald Dahlsk i stilen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Boken Sataniske vers vil overleve opp gjennom århundrene. Men i det siste kvarte århundret har dens forfatter bare kunnet overleve takket være britisk politis nitide beskyttelse. Aschehoug-sjef William Nygaard overlevde riktignok. Men det var bare millimeter om å gjøre. Hitoshi Igarashi, den japanske oversetteren av Sataniske vers, gjorde ikke det.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Brannmenn sa til saudiarabisk presse at moralpolitiet hadde tvunget jentene til å bli værende inne i den brennende bygningen fordi de ikke brukte hodetørkle og abaya, som kvinner må gå med på offentlig sted der i landet. En avis skrev at moralpolitiet hadde stanset menn som prøvde å hjelpe jentene å komme seg ut, blant dem også brannmenn, og hadde sagt: «Det er syndig å nærme seg dem.» Jentene døde fordi fanatikere heller ville se dem brenne inne enn at de skulle vise seg offentlig uten forskriftsmessig påkledning.
Du er hijaben din. Hijaben din er verdt mer enn du er.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I det moderne Tunisia, og i hele regionen for øvrig, er det å gå med hijab fremdeles ikke et reelt valg for kvinner, og kan ikke bli det så lenge diskrimineringen og volden florerer. Nesten hundre år etter at Huda Shaarawi tok av seg ansiktssløret står vi fremdeles i stampe - og vil fortsette med det så lenge kvinnekroppen er lerretet der vi signaliserer at vi bøyer oss for konservatismen og patriarkatet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Enkelte er imot niqab-forbudet fordi de mener at myndighetene ikke må blande seg inn i måten folk går kledd på. Etter min mening er det et svakt argument, fordi man glemmer at myndighetene allerede gjør dette for eksempel ved forbud mot nakenhet på offentlig sted.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er skuffet over venstresiden i Europa for at den ikke står frem og erklærer at niqab-forbudet har alt å gjøre med kvinners rettigheter. Vi kjemper mot en ideologi som ikke tror på kvinners rettigheter. Det er derfor jeg støtter forbudet mot tildekking av ansiktet, som er innført i Frankrike, Belgia og deler av Barcelona. Det er derfor jeg stiller spørsmål om hvorfor så mange muslimske menn reiser seg til forsvar for niqaben og retten til å gå med den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er ikke monumentene
som lærer oss historie.

Det er ruinene.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Sist sett

Reidun Anette Augustinanniken sandvikKirsten LundAnniken RøilEllen E. MartolHilde VrangsagenMaikenGunillaGrete AastorpBjørn SturødJulie StensethMads Leonard HolvikMorten MüllerStine AskeElin FjellheimAnne Berit GrønbechAnne Helene MoeHarald KLilleviKarin  JensenMarit AamdalIngeborgBeathe SolbergMonica CarlsenMonaBLIngrid HilmerKarin BergRosa99NorahBerit RSiv RønstadTurid KjendliesomniferumBerit B LieKetilsveinEgil StangelandIreneleserellinoronilleTone Maria Jonassen