Jens Munk av Thorkild Hansen kan regnes som en nordisk lærebok innenfor denne sjangeren.
Ellers anbefaler jeg også Himmelstormeren. Cecilie Enger leser godt i lydbokversjonen.
Tok denne pocketboka med meg i farta en gang jeg var i en bruktbok-butikk. Tittelen gjorde at jeg ble nysgjerrig, og den lyder slik : "Satyricon" En dristig og munter fortælling skrevet af kejser Neros forlystelsesråd, av Petronius.
Ja, boka er på dansk, det tok nok litt lenger tid enn vanlig å lese, men det gikk greit.
De satiriske historiene foregår i Italia under keiser Claudius og i begynnelsen av Neros regjeringstid, ca år 50 e. Kr.
Hovedpersonen er den unge mannen Encolpius, og han forteller om de eventyr han er med på sammen med sine venner. I boka beskrives bl.a. deres seksuelle aktiviteter, de hadde seg både med kvinner og menn.
Artig og lese slike gamle nedtegnede skrifter selv om det er manglende tekst noen steder i fortellingen.
Det som var bra, var at en blir henvist til forskjellige forklaringer bak i boka som er nummererte. Det var til hjelp for meg som ikke er inne i datidens historie.
Helt enig med deg og Vibeke, en stor takk til KjellG for at han "røska" opp i meg og andre slik at vi nå fikk muligheten til å samlese bøkene av den verdenskjente Dickens.
Så nå går turen til biblioteket i morgen den dag for å låne "Barnaby Rudge".
Det ble som jeg håpet, boka "Hel ved" av Lars Mytting, fikk også "Masion & Dixon" av Thomas Pynchon.
(Bob Dyland synger i en sang om "Masion Dixon line")
Har ikke hørt om sistnevnte bok eller om forfatter før, så det skal bli artig og interessant og lese den. Det er en "tjukkas" på over 600 sider i pocket, den skal få bli med meg på tur snart.
Hva om jeg gir deg den som julegave?
Det går igjen fra generasjon til generasjon når noen går utover de vanlige normene et samfunn har satt, som her i denne boka.
Her viser Cora Sandel de ulike personlighetene på en fremragende måte, de står så innmari godt til fortellingen, ja, så godt at jeg kunne se de for meg.
En artig bok om et tema som nok aldri blir foreldet.
Holum'n tar over stafettpinnen. Men Huvenes'n tar aldri julefri :)
Venter spent på hva som skjuler seg under juletreet. Ellers leser jeg stort og smått på bokhylla.no via moben. Hvem trenger en fysisk bokhylle når det meste finnes på nett?
Så flott at du gjør det Oddmund.
Jeg durer i vei og leser i grunnen det jeg har lagt fram. Nå leser jeg bl.a. "Satyricon" av Petronius. Ei artig bok å lese selv om den er på dansk. Det er satiriske skrifter og noen ganger bare bruddstykker av eventyrromanen.
Så har jeg begynt på "Kranes Konditori" av Cora Sandel og "Huset ved bredden" av Jurij Trifonov.
Så har jeg ønsket meg "Hel ved" av Lars Mytting til jul, og er jeg heldig kommer kanskje Nissen med den til meg i morgen kveld. Siden jeg er glad i å drive med ved tror jeg den vil være midt i blinken....
Og da er den lest:)
Det flotte språket var der jo hele tiden, men synes handlingen tok seg veldig opp fra der jeg slapp sisst.
Slutter meg egentlig til mye av hyllesten av boka, men den ga meg fortsatt ikke det sjelelige inntrykket som skal til for at jeg skal gi den en sekser:)
Jeg tror vi nok en gang må ty til dansk oversettelse. Da er det er bare å håpe på at utgavene ikke er så gamle som de vi prøvde oss på sist.
Jeg gjorde et søk på biblioteket her i Kristiansand, der har de danske og engelske utgaver. Så da så...
Det var en hyggelig tråd du har startet Brit :)
Jeg vil tro det ikke finnes noen bok-nettsteder som er i nærheten av dette her bl.a. for å få inspirasjon, leselyst og ikke minst få mange herlige boktips.
Mange av de bøkene jeg har lest siden jeg ble medlem hadde jeg nok aldri funnet fram til på egen hånd, og da snakker jeg spesielt om eldre litteratur.
De av dere som har dratt i gang samlesing og laget tidsintervaller på lesingen, det har og er fabelaktig :) En stor takk til dere ;)
Det er så mange "nesten glemte", gode og verdifulle bøker som fortjener nye entusiastiske lesere, som oss.
Det er da det er så flott at vi kan dele gleden med hverandre her på Bokelskere når en finner ei bok eller en forfatter en ble begeistret for.
"Er det noe vi kunne tenke oss å forbedre i 2012? Det er jo først og fremst vi som er brukere av nettstedet som kan gi "administratorene" tips om eventuelle forbedringer.
Da må jeg nok repetere meg selv fra tidligere, og mitt ønske er å gjøre forbedringer ang. de mange tråder om samme tema eller bok.
Bokelskere som har vært her en stund og vært aktive kan nok fort gå litt lei når tråder blir startet igjen og igjen...
Jeg ønsker også alle en god jul, selv om vi ikke er der enda :)
Siden du har vært så uheldig er det i allefall godt at du er glad i bøker. Går ut fra at du har noen å velge mellom. God bedring og god jul til deg :)
Visste det;) og du var så grei og minnet meg på det den gang du kjøpte den derre "lefsa", ja den du veit. Ha en trivelig jul du også :) Hils Alexsander på sokkelen når du går forbi!!
En fortreffelig liten historie om å snu negativt til positivt for de involverte. Flotte personbeskrivelser og hendelser, ypperlig.
Og som Ingunn S skriver nedenfor man blir veldig "julete" av å lese dette!
Dette er en fin julefortellig og i boka jeg lånte på biblioteket er det flere meget fine illustrasjoner som står godt til teksten.
Jeg holder også på med boka og liker det jeg leser. Det er liksom noen gjenkjennelig i de bøkene jeg har lest til nå, både av personer og hendelser.
De stirret henført på en hvithåret dame i sort silke, antagelig en russerinne, hun rystet rett som det var av en pose et drøss med gullpenger utover det grønne bordet, og det var klart hun stadig tapte, men posen var stor og fult, hun rystet videre gull, gull, et regn av gull over bordet, og stadig skuflet krupøren gevinstene til seg. Tveiten var visst formann i stortingets sparegruppe og Berge medlem av budsjettkomiteen. og her satt de og foldet hendene og stirret andektig som under salmesang.
Min første korrespondanse blir om Zolas gravferd. Det skulle ikke mer til enn en sprekk i kaminpipa, så ble den store romanforfatter kvalt av kullos mens han sov. I mange år sto det jo et drønn av angrep og forsvar om hans navn, men etter hans heroiske kamp for Dreyfus ble han folkehelt i mange land, og sjelden har vel et dødsfall skaket en verden opp som denne gangen.
I boka er det mange små historier og de fleste fra Nordland sett fra land og fra luften.
Flotte maleriske naturskildringer med illustrasjoner til hver historie.
I tillegg kommer er portrerttgalleri over kunstnere som van Gogh, Rodin, Rembrandt, Satrup og Nesch.
Han beskriver steder fra et knippe av den flotte norske naturen, og tar oss med til mange kjente steder. For de som er lokaltkjente må det være som å se de for sitt indre øye når det leses.
En mektig og brutal roman om livet i og rundt et gruvesamfunn i nord Frankrike.
Historien bygger seg opp mens en blir kjent med noen av hovedpersonene i fortellingen, og fram til den store streiken og ikke minst under den. Utgangspunktet for streiken er ledelsens avgjørelse om nedsatt lønn som ikke blir godtatt av arbeiderene, og det er konsekvensene av avslaget som er årsaken til streiken. Vi blir også med menn, kvinner og barn hundrevis av meter ned i kullgruva, ned i et helvete av vann, kulde og intens hete.
Vi får midt i fleisen beskrevet den ytterste nød og fattigdom som menneskene i gruvelandsbyen blir utsatt for.
En beskrivelse så brutal og hjerteskjærende at det kan ryste noen og enhver.
De sosiale forholdenede familiene lever under, og skildringene av slitet, armoden og sulten er så detaljrik og nådeløs i all sin gru.
Egentlig er dette en mørk og dyster roman som også avslører forholdet dette gruvesamfunnet levde under og hvordan de ble presset til det uutholdelige.
Meget bra bok, dyster og mørk, ja men for en fantastisk fengende måte Zola får en leser engasjert. I allefall ble jeg det, så til de grader.
Gratulerer, kjempeflott altså :)
Det programmet må jeg prøve å få se. Flott at du sprer det glade budskap med oss andre bokelsker ;)