Jeg har ikke lyttet, men lest boka med stor fornøyelse. Her er ikke de voldsomme spenningspunktene, men en mer rolig og litt "gammeldags" etterforskning. Jeg liker dette mye bedre enn groteske mord og diverse andre intriger.
Skjønner at krimelskere som liker action ikke faller for denne.
Så for meg som ikke er krimelsker, omfavner jeg denne boka til Lahlum :)
Ja, det ble en interessant og morsom tråd ut av spørsmålet.
Jeg synest Jens Bjørneboe sier det så bra i et sitat jeg la ut fra boka "Vi som elsket Amerika" : Jeg tror at en av de største oppgaver en forfatter har, er å få ordene til å bety noe igjen.
De samme ordene kan brukes om og om igjen i all litteratur. Det er i grunnen en spennende tanke.
For min del sier jeg, ja takk begge deler. Men som du, ser jeg at skjønnlitteraturen dominerer her. Grunnen er vel at det selges mye mer skjønnlitteratur og har nok alltid gjort det.
Sakprosa eller faglitteratur blir definert slik.
"Essays om stormaktsgalskap, straffelyst, kunst og moral" er undertittelen på boka.
Bjørneboe var sterkt kritisk til alt totalitert. I denne boka er det samlet essays og ulike artikler Han tar for seg bl.a. fengelsvesenet og hvordan de behaldlet noen av fangene med forskjellige grufulle straffemetoder. Han skriver om enkeltskjebner som blir feilaktig behandlet og som måtte betale en høy pris for ikke å være født på solsiden.
I essayet "Om formyndermennesket" skriver han: "Formyndermennesker, er slike som ser sin høyeste glede i å bestemme over andre menneskers tankeliv, lesning, ytringer og livsanskuelse".
Han skriver usminket om krigenes redsler og dobbelmoral innen lederskap samt mye,mye mer.
Han var en samfunnskritiker og uredd i sine meninger, og stoffet hans ble publisert i ulike aviser og tidsskrifter. Han ble lest den gang og for meg nå, det var nyttig og interessant og få et lite innblikk i hva som rørte seg på den tiden.
Hans kritiske "røst" er noe jeg setter pris på å lese. Den kan leses både en og to ganger, en god og informativ bok om datidens samfunnsproblemer, og noen av de lever i beste velgående.
Jeg tror at en av de største oppgaver en forfatter har, er å få ordene til å bety noe igjen.
Det er en kjent sak, at litteraturen ikke kan fø sin mann. Den er imidlertid istand til å fø forbausende mange andre.
Jeg husker et morsomt eksempel fra en historie som ble fortalt i min ungdom - om en sørlandsk skipsrederfamilie:
Datteren i huset spør sin mor: "Du mamma, spiser matroser høy?" Mammaen gir da det absolutt humane svar. "Nei da, barnet mitt, de er mennesker ligesom oss, bare ikke så fine".
På bunnen av Moldau har stenene vandret
Tre keisere ligger begravet i Prag
Alt stort og alt smått blir engang forandret
En natt har tolv timer, da blir det alt dag
Og tidene veksler. De veldige planer
Skal briste - som mektige menn har lagt
Og selv om de sprader som blodige haner
Har tidene vekslet, - da hjalp ingen makt
På bunnen av Moldau har stenene vandret
Tre keisere ligger begravet i Prag
Alt stort og alt smått blir aldri forandret
En natt har tolv timer, da blir det alt dag
Brech
Her er linken: Tid for fotball
Hei, mens du er her. Vi er flere som har kommet med ulike forslag i tråden din "Forslagskasse". Det hadde vært fint om du kunne gi oss en tilbakemelding. Takk!
Ja, det er det jeg har forstått han gjør. Derfor er jeg litt spent på å lese en av bøker hans.
Jeg føler meg stort sett ferdig med å lese krim, las mye for mange år siden og ble ganske så mett av slike bøker, jeg gikk rett og slett grundig lei. Heldigvis er det mye annen litteratur det går an å velge.
Men Lahlums "Menneskefluene" fikk jeg lyst til å lese, så den blir med meg.
Takk skal du ha, det var godt å høre. Da kan jeg være trygg på at jeg slipper å jakte bind 3 når jeg kommer hjem igjen.
Da ser det ut som vi kan slappe av. Våre utgaver i 2 bind er like riktige som Strindin har de i en eldre utgave og i 3 bind.
Så morsomt at du leser de nå da. Mine bøker er fra 1949 men der er kun 2 bind, mangler jeg et tro? Huff, får ikke håpe at jeg gjør det.
Mine bøker er på 528 og 651 sider. Jeg sender deg en melding der jeg skriver den siste setningen for dette må jeg vite før jeg drar
Takk for det Lillevi. Vel, bare 2 uker, men jeg er livredd for å ikke ha nok lesestoff med meg. Dere hører nok fra meg, kan ikke reise uten å være tilkoblet, hehe.
Siden jeg drar på ferie i morgen har jeg gjort klar noen bøker jeg skal ha med meg.
"Johannes" av Falkberget har jeg begynt på så han må i allefall være med meg,
samt: "Ingen steder i min fars hus" av Assia Djebar, "Vi som elsket Amerika" av Jens Bjørneboe, "De siste 51 gule" av Sigurd Hoel, "Samfunnets ulykkelige" bind 1+2 av Victor Hugo, "Fallet" av Albert Camus, "Islandsk adel" av Porbergur Pordarson og så min første av Lahlum, menlig "Menneskefluene".
Jeg synest det var et fint knippe bøker, litt av hvert.
Min bok heter "Min universitetstid" og den begynner slik : Jeg skal altså til universitetet i Kasan og lese, ikke noe mindre enn det. Det er ikke helt likt men det er samme boka, bare at den har blitt oversatt litt annerledes. Min bok er fra 1948
Her kan du se hvem som følger boka.
Siden det er samme bok, om den har en en annen tittel kan du jo legge den inn sammen med disse hvis du vil. Innholdet er jo det samme.
Fra "Store Norske leksikon:
Han skrev også flere biografiske og selvbiografiske verker, først og fremst sitt mesterverk, trilogien Barndom, Ute i verden og Mine universiteter.
Jeg har lest de alle, men den sterkeste er "Barndom", uten tvil
Han forsto ikke at indrette sig efter tilværelsen endda han var baade foretagsom og arbeidsvillig og nævenyttig. Han saadde med fulde hænder, men hvordan det kunde være - det var mest andre som høstet frukten,
Man må la de andre ha rett, eftersom det er det eneste de har.