Ny diskusjonstråd:
Da håper jeg at mange har fått tak boken og er i gang med lesingen av "Søsterklokkene"
Og så håper jeg på stort engasjement underveis i lesingen.
Leseperioden begynner i dag fredag 25.oktober 2024
og varer i ca. 3 uker, evt. lenger om dere ønsker det.
På nyåret avsluttes som nevnte lesesirkelen i nåværende format.
Tanken er å gå over til POP-UP-lesesirkler - se egen tråd om dette under hovedtråden
Når dere skriver innlegg, er det en fordel om dere angir i begynnelsen av innlegget hvor langt dere er kommet i boken.
God lesing!
Ny tråd i Lesesirkelen: Diskusjonstråd til felleslesing av Søsterklokkene" av Lars Mytting
Tusen takk for flott innsats, Torill!
Jeg er godt i gang med å lese søsterklokkene nå, så jeg ser fram til at vi kan utveksle noe omkring den etterhvert.
Takk skal du ha, Harald - jeg ble nokså oppslukt da jeg holdt på med det "prosjektet" - har fortsatt enormt med materiale liggende - men det er så mye annet som må prioriteres.
Tusen takk for innsatsen, Torill. Og takk til alle som har vært med i lesesirkelen, det har vært mange interessante kommentarer.
Det er bare naturlig at man setter spørsmålstegn ved vedtatte sannheter.
Da takker jeg for følget og inspirasjonen i årene som har gått. Søsterklokkene har jeg lest ganske nylig og holder nå på med Skråpånatta. Så jeg følger med litt fra sidelinjen.
Den fillete barndommen min blafrer omkring meg, og ikke før har jeg dekket et hull, før det revner et annet sted.
Jeg ble så begeistret for den første boken om Lucy Barton nettopp fordi den var så lett, - den fanget opp og formidlet skjebner med få, antydende setninger. Her får vi en grundigere utdyping av livet til og miljøet rundt dem vi møtte der, og boken mister derfor den lettheten jeg var så begeistret for i første bind.
På mange måter minner denne boken meg om den utrolig gode og den gang, i 1994, banebrytende filmen Short Cuts av Robert Altman, - den fortalte historien til forskjellige mennesker som alle hadde en fjern forbindelse. Sånn er det her også, og det er godt og interessant gjort, - vi får særlig et innblikk i barndomsopplevelsene til dem på de laveste sosiale trinnene i Midtvesten, og konsekvensene av disse. Dessuten kommer Strout igjen inn på noe av hovedpoenget i første bok, - hvordan menneskene alltid finner måter å føle seg overlegne andre på, noen vi kan se ned på, - den nedrigste delen av det vi er!
Av og til får jeg purring fra biblioteket, også på bøker som ligger helt stille i stabelen med uleste bøker. Apropos uleste bøker, jeg tok med meg "Vegetarianeren" på hytta og der ligger den ennå, så jeg har ikke lest Nobelprisvinneren ennå. "Melkemannen" av Anna Burns skal være "ondskapsfullt morsomt fra konflikten i Nord-Irland". Den har også vunnet Bookerprisen i 2018, så noe må det være her, tenkte jeg. Og det er det. Foreløpig er jeg bare på side 19, men kan si at det finnes personligheter her. På nattbordet ligger en bok av Alice Elliott Dark, som "gir oss et dypdykk inn i det tjuende århundrets Amerika, grunnlaget for det USA vi ser i dag." Og jeg vil si at det er både hyggelig og artig å lese "Livet på Fellowship Point." Her er kvekere, idealisme, byggeplanlegging, naturvern og bekymring for det som kommer etterpå, når de ikke lenger er der for å beskytte området de har vært hver eneste sommer hele livet. Antakelig blir det mørkere lenger ut i historien. Så lytter jeg til "Harbor Lights" av James Lee Burke. Han skriver også om eldre mennesker, som har en sterk integritet og kommer i konflikt med de som er litt for pragmatiske. James Lee Burke skriver alltid om folk i sørstatene, så pragmatisme blir noe annet enn det vi vanligvis ser for oss. Det som har gjort størst inntrykk denne uka, er imidlertid en artikkel i New York Times, lest av en AI-robot (?), som handlet om Hamas-lederen som ble drept denne uka, og jakten på ham som gjemte seg i tunneler under jorda og aldri brukte telefonen. De hadde DNA fra den tiden han satt i fengsel i Israel, så de fant ham gjennom en imponerende jakt. Det er allikevel bare trist, alt sammen.
Takk for å ha blitt minnet om Turgenjev som jeg stadig har hatt planer om å lese, - særlig fordi min oldefar, Kristian Elster d.e., var svært inspirert av ham og skal ha vært den aller første oversetteren. Det står om det i denne artikkelen i Edda 1969, s. 162-173.
En syltynn rammefortelling som sender hovedpersonen på leit i Tyskland etter informasjon om sin morfar
Dette er den "vanskelige" andreboken til forfattere, som ble hans gjennombruddsroman. En filosofisk tendensroman som "virker" nå 28 år etter utgivelsen
Har du lyst til å lese Søsterklokkene og diskutere den her på Bokelskere.no?
Neste bok i lesesirkelen her på Bokelskere blir altså Søsterklokkene av Lars Mytting
Egentlig blir det kanskje litt "feil" da det denne gangen kun var 3 bøker som ble forslått.
Disse 3 bøkene fikk en stemme hver, og med min ekstra stemme, fikk Søsterklokkene 2 stemmer. Vi kunne avsluttet det her og nå, men jeg velger å sette opp
Søsterklokkene som felleslesingsbok, og lager en diskusjonstråd om en uke.
Hadde vært gøy om mange her på Bokelskere ble med å diskuttere denne fine romanen.
(Ja, jeg har lest den tidligere og likte den godt - anbefales!).
Når det er sagt, så avslutter vi lesesirkelen i det format som den har eksistert i siden 2014.
Fra 2025 går vi over til POP-UP lesesirkler. Det betyr at alle som ønsker å ta initiativ til felleslesing kan lager en tråd og inviterer til deltakelse. Bruk gjerne hovedtråden her til det om ønskelig.
Et eksempel på en POP-UP lesesirkel er Pippokatta sin invitasjon til POP-UP lesesirkel i begynnelsen av året (2024). Det var et veldig kjekt initiativ. Jeg laget en liste den gangen som gjerne kan fylles med felleslesingsbøker om dere liker tanken.
Jeg takker for mange fine år med lesesirkel og mange gode leseropplevelser
Om noen har lyst til å ta opp igjen tråden vedr. lesesirkelen og drive denne, så vær velkommen til det.
Proust er interessant lesing ja. Jeg har de fleste av de bøkene på min Proust-lese-liste. Jobbet litt med et lite "Proust-prosjekt" i bloggen min for mange år siden - burde ha fortsatt litt med det. Her er en link til det jeg foreløpig har gjort, om noen skulle være interessert: Litt rundt Proust