Jeg tror at jeg hadde for sterke forhåpninger til denne grøsseren. Den har jo alle elementer som jeg elsker i en skrekkfilm/bok. En psykisk institusjon og skumle ting som skjer på akkurat denne avdelingen. Den når ikke helt opp og jeg tror det er på grunn av at jeg ikke blir nok kjent med pasientene. Hovedkarakteren som er en ung, kvinnelig, medisinstudent er ikke interessert i å bli bedre kjent med de som er der den ene natten hun skal være utplassert på denne avdelingen. Når det er sagt så løftes hele inntrykket av boken seg på slutten. Etter jeg hadde hørt ferdig boken så måtte jeg mentalt gå igjennom det som skjedde fra begynnelse til slutt med "andre øyne". Underholdene og spennende på slutten, men ikke veldig skummel.
Jeg tror at jeg begynner å bli herdet av grøsserbøker og filmer. Det er veldig mye som skal til for å skremme meg eller få meg til å kjenne på adrenalinet som løper gjennom kroppen når man blir redd. Det jeg liker ved denne boken er at hovedkarakteren er ikke så veldig høytidelig på seg selv og har veldig god humoristisk sans. Det som vi etterhvert blir klart for oss er at hovedkarakteren har store mentale traumer/utfordringer. Det som trekker ned opplevelsen er at det går sakte og det er veldig kaotisk i noen av "scenene". Det er meningen at det skal være kaotisk, men det er noe jeg ikke er så glad i når det gjelder grøsser/skrekkbøker og filmer. Greit at man ikke vet hva som "jakter" på deg; det gir en ekstra ekkel følelse. Men selve scenen som utløper seg må være beskrevet på en god og detaljert måte.
Jeg blir raskt dratt inn i denne boken for den handler jo om en venninnegjeng fra England som drar på fjelltur i Norge. Tror nok at forfatteren har tatt seg noen friheter når det gjelder navn på fjell, sti og gjestgiveri i nærheten av denne "populære" fjellturen. Jeg hørte denne på lydbok og jeg liker at de hadde to innlesere; en som representere jentegjengen og en som representerer "redningsmannskapet" (som bare egentlig består av en person). Vi forstår raskt at det kommer til å skje noe uheldig på denne turen og venter i spenning. Venter ganske lenge i spenning egentlig og for min del var jeg litt skuffet, men samtidig var det veldig uventet hva som kom til å skje. Skuffet for at det var ikke en klassisk "overlevelsesbok", men veldig kreativ twist.
Spenningsnivået holdes oppe i denne andre boken i serien. Åndebrettet står fortsatt sentralt i historien og bidrar til den mørke og sitrende stemningen som jeg elsker. Jeg tror at hvis jeg hadde vært tenåring så hadde jeg likt den enda bedre. Det er ikke så ofte jeg opplever å lese norske bøker av norske forfattere (denne hørte jeg på lydbok), men det begynner å bli flere og flere gode fantasiforfattere i norsk litteraturhistorie. Hvis jeg skal trekke ned for noe så er det at boken er litt repetativ, på den måten at alle "tegnene" som var i den første boken er tilstede også i denne boken, men et stort pluss for at vi går bakover i tid, i stedet for forover i kronologisk rekkefølge. Jeg forventer at tredje boken kommer til å vise oss hvordan dette åndebrettet ble funnet. Krysser fingrene for det.
Jeg har en mistanke om at jeg har begynt på denne boken én gang før, for jeg kjenner igjen begynnelsen. Mulig at jeg ikke var i riktig mental tilstand for å høre på/lese denne boken den første gangen. Jeg er faktisk litt usikker på hvilken kategori jeg skal sette denne boken i, ettersom det er mest drama, spenning og det bygger opp til noe oppsiktsvekkende. Vi blir godt kjent med karakterene og dynamikken, men jeg hadde ikke forutsett "plot-twist". En annerledes bok med litt annerledes vinkling.
Jeg har funnet ut at jeg ikke liker å lese Sci-Fi (med mindre det er Sci-Fi/Horror), men det er best å høre på lydbok i Sci-Fi sjangeren. Ettersom utviklingen av kolonien fortsetter så blir det en utfordring med forskjellige folkegrupper og klaner/sekter. Kloning er fortsatt en etisk og moralsk negativ ting og det er ulovlig - men "Marsisk" lov er ikke så lett å håndheve. Underholdende og velskrevet.
Endelig kom jeg i gang med å lese Harry Potter. Det er lett å lese og jeg synes at filmene og bøkene komplimenterer hverandre veldig bra. Den evinnelige debatten om at "boken er bedre enn filmen" vil jo alltid være sann, men ikke dårlig. Det at jeg har sett filmene før jeg hører på lydbok/leser bøkene er en fordel, for det er mye "fantasi-språk" og navnene på karakterene synes jeg fortsatt er vanskelig å huske. Ikke dårlig for en første bok, gleder meg til å høre på neste.
Første gang jeg har hørt lydbok/lest en bok av Arthur C. Clarke. Han er jo veldig kjent for sine kontroversielle Sci-Fi bøker. Denne Sci-Fi boken holder "tidens tann". Handler om at jorden blir "invadert" av "the overlords" (som er rimelig klisjèaktig, men dette blir også forklart). Det er knyttet spenning til hvorfor disse fremmede romvesenene er på jorden og hva kommer til å skje med oss i fremtiden. Anbefales for de som liker gamle Sci-Fi klassikere.
Helt gjennomsnittlig krim.
Jeg prøver å ligge unna leseutfordringer, men...
2023 Challenge
1. A book with a subtitle
2. Featuring an inheritance
3. Title starting with the letter “G”
4. Title starting with the letter “H”
5. Title starting with the letter “I”
6. Under 200 pages
7. A city or country name in the title
8. Dystopian Fiction
9. A book with a dedication
10. Takes place during the roaring twenties
11. A book about secrets
12. High Fantasy
13. Published posthumously
14. A survival story
15. Set in Australia
16. Featuring one of the “seven deadly sins”
17. By a Caribbean author
18. Set during a war other than WWI or WWII
19. Typographic cover
20. A book about siblings
21. A second-hand book
22. A body-positive message
23. An alliterative title
24. Nordic Noir
25. A fashionable character
26. Has an epilogue
27. Newbery Medal Winner
28. Includes a funeral
29. Sends you down a rabbit hole
30. An author with a same name as you
31. Set in a workplace
32. Published by Macmillan
33. A banned book
34. Featuring mythology
35. A book you meant to read last year
36. Chapters have cliffhangers
37. Written in present tense
38. An enemies-to-lovers plot
39. The final book in a series
40. Written by a comedian
41. A character who is a refugee
42. Time in the title
43. A book “everyone” has read
44. A contemporary setting
45. First word in the book is “The”
46. Script font on the spine
47. Set in the city of Dublin
48. A book by Octavia E. Butler
49. Books on the cover
50. Related to the word “Murder”
51. A book that doesn’t fit any of the other 51 prompts
52. Published in 2023
https://www.the52book.club/2023-reading-challenge/
Trenger klart en ny liste i år. Er nesten ferdig med bok #72 på liste 2, som er full (100 bøker) og skal hente 6 bøker på biblioteket denne uka.
Det er bra at vi ikke alle er like. Jeg har respekt for at du liker de litt kortere historiene til Stephen King, men jeg føler at det blir for liten tid til å sette seg inn i karakterene og kjernen i historien. Det kom ut en serie på TV for noen år siden som heter Castle Rock. Jeg tror mange av de historiene i serien kommer fra disse novellene. For å være helt ærlig husker jeg ingenting fra serien, så den har vel heller ikke gitt meg noen bra seeropplevelse. Jeg liker noen av de gamle klassikerne (de du nevner har jeg ikke lest, men sett på film) - mine favotrittbøker er Desperation Nevada og The Regulators. The Running Man av Richard Bachmann har også klart satt sine spor hos meg.
Jeg var ikke klar over at jeg trengte å lese om en privat detektiv med narkolepsi, men deet trengte jeg virkelig. Selve oppdraget i seg selv blir et mysterium når man "halvsover" og oppdraget blir gitt "ansikt-til-ansikt".
Mark Genevitch er en fantastisk fargerik karakter, selvironien er sterk og gripende. Noen av sammenligningene, metaforene og kynisismen er unike og jeg elsker det!
Oppdraget er å finne ut hva oppdraget er - og ikke minst så er det viktig å ta seg en liten blund i mellomtiden for å fordøye inntrykkene og opplevelsene man har underveis. Jeg vet ikke så mye om narkolepsi, men jeg antar at det er slik man opplever å leve med narkolepsi. Uansett, så oppstår situasjoner som man ikke tidligere kunne forutsett og det man hopper mellom drøm og virkelighet (og forstår at det kan være vanskelig å skilne forskjellen når man plutselig sovner midt i en samtale eller i en handling). Anbefales!
Jeg er ikke veldig glad i Science-Fiction bøker, men filmer og lydbøker går greit og det må være noe som er forståelig for meg.
All Systems Red følger hovedkarakteren "morder-roboten" som er med på en ekspedisjon på en eller annen planet (det er ikke så nøye). Det som er litt spesielt og spennende er at denne roboten (som ser ut som et menneske) har ganske mange personlige trekk som definitivt er veldig menneskelig. Det er selvfølgelig problematisk. Mennesker er jo håpløst svake og udugelige, så "murder-robot" forsøker å ikke vise sine lagkamerater disse trekkene. Det går ikke som planlagt! Snart blir hele gjengen kastet ut i minimalistiske levekår (ettersom de er på en planet uten atmosfære/oksygen). Det blir mer og mer vanskelig for den "stakkars" roboten å holde tanker og følelser for seg selv (han/hun/den har bare lyst til å se på serier) og det fører til en del drama innad i gjengen.
Marta Wells skriver bra og Kevin R. Free som leser er veldig dyktig. Tonen og atmosfæren i boken er lystig, lett og satirisk. Anbefales.
Er litt usikker på hvilken kategori jeg skal sette denne boken i, ettersom jeg ikke vet om "Ball lightning" eksisterer eller ikke...
I denne boken så er det mye tekniske og vitenskapelige beskrivelser for å forklare eksistensen til "Ball lightning". Alt høres bra ut, men jeg gidder ikke å sjekke det, så jeg valgte å se på dette som en Science-Fiction bok hvor, IRL, "Ball ligntning" ikke eksisterer. De nøye gjennomtenkte og langtekkelige forklaringene gjør at jeg detter av lasset veldig raskt og det er ikke helt mitt tema. Jeg er fascinert av lyn og torden og vær generelt, men ikke til de grader at jeg trenger tekniske begreper slengt i trynet på meg (greit! det er kanskje litt sårt at jeg ikke er så god på fysikk og kjemi). Denne boken anbefales til de som er veldig opptatt av lyn og torden og vil dypere inn i det vitenskapelige bak lyn.
Vi fortsetter historien om Ahren og hans følgere. Det er noen veldig kule "scener" i denne boken og han som leser historien (jeg hører denne serien på lydbok) er veldig dyktig. Ahren begynner å gå fra tenåring til ungdom og det er veldig synlig at han får mer selvtillit gjennom sine vise ord og handlinger. Han får mer respekt av reisefølget sitt og romantikken blomstrer mellom han og Cara.
Jeg er usikker på om jeg kommer til å fortsette denne bokserien. De har så langt bare funnet to Paladins. Jeg liker "side-quests" men på et eller annet tidspunkt må de komme seg inn på "main quest" igjen.
Denne boken fikk jeg anbefalt av en vennine og den er veldig annerledes og bra. Det handler om en advokat som møter veggen og velger å reise på en pilgrimsreise for å finne munkene i en eller annen hemmelig tempelorden i ørkenen. Hvordan han kom seg dit er ikke så nøye, men fortellingen som han kommer tilbake med og deler med sin yngre advokat pad-i-wan er veldig viktig. De to møtes etter flere år, og de tilbringer hele dagen og natten sammen. Den unge advoktaten har blitt litt eldre og mistet litt den gnisten han hadde for yrket, han er på god vei, ned den samme veien som den eldre advokaten gjorde og dette vil han selvsagt hjelpe sin unge prodige med å takle. Det er igjennom denne historien at man får vite ingrediensene til det beste livet og det er en fin vinkling på det tusen års gamle spørsmålet: meningen med livet! Det jeg ikke er helt enig i er at han mener at man må si opp jobben sin, ta en risiko og følge drømmene sine for å oppnå denne livsgleden som alle menneskene er ute på beite og leter etter. Er gresset grønnere på andre siden? Jeg tenker ikke det er så enkelt som ja eller nei, det er mange fortoninger av grønnfarger. Jeg er ikke noen ekspert, men jeg vil tørre å påstå at livsglede er opptil den enkelte og enhver og det er svært individuelt om de det gjelder er fornøyd eller misfornøyd eller kanskje ikke har tenkt over livet sitt. Uansett, så passer denne boken for alle type mennesker, uansett hvilke faser i livet de er, for det er mange små og gode råd som kan tas til ettertanke.
Jeg vet ikke helt hva jeg skal si om denne boken...det føles som at den mangler noe og at den bygger opp til et høydepunkt som aldri kommer. Premisset er interessant nok; 5 hackere, med svært foskjellige personligheter og evner, har blitt rekruttert til å jobbe for "staten". Alternativ er fengsel. Det er selvfølgelig ikke et bra valg (personlig hadde jeg laget et tredje valg og gått igjennom den døren - det er bra jeg ikke er tach-savvy). Det kommer ikke tydelig nok frem hva som må hackes og hvorfor, det er en av disse "gjør som jeg sier og ikke still noen spørsmål" klassikerne. Dette irriterer meg litt også, for det tar alt for lang tid før disse hackerne faktisk prøver å finne ut hva som er formålet med "hackingen" de er satt til å gjøre. Historien er litt tynn og jeg blir ikke veldig overrasket når jeg får vite hva som er hovedpoenget i historien. Samtidig så ser jeg at man kan bli påvirket og revet med av historien.
Chuck Wendig har skrevet mye rart og jeg elsket "Invasion". Der traff han sjelen min veldig. En annen bok (saom jeg ikke husker navnet på) klarte jeg ikke å komme meg igjennom halve boken engang før jeg valgte å ikke lese den (den terskelen for å la være å lese en "dårlig" bok er svært høy). Slik sett er "Ceroes" midt på treet.
Det er ikke ofte jeg snubler over en psykoligisk/filosofisk bok som slår spikeren så på hodet. Dr. Nicola LePera tar opp mange viktige psykoligiske temaer som tvangstanker, angst m.m. Det finnes ingen "quick-fix" på psykoligiske utfordringer vi møter i hverdagen, men da må vi sette beina i bakken, finne posisjonen vår og begynne et nytt og bedre liv derfra. Det er lettere sagt enn gjort, men med å legge til små positive vaner vil man kunne omprogrammere hjernen.