Ny bestilling er gjort -
12000 år med norsk historie av Sturla Ellingvåg & Wolfgang Wee (forfattere). (9788248932918)
Utgis i November. Forlagets omtale av boken:
Stadige forbedringer i DNA-teknologien har de siste årene ført til en revolusjon innen vår historieforståelse. Nye metoder gjør at deler av vår historie nå må skrives om. 12 000 år med norsk historie gir et nytt overblikk over de lange linjene i vår eldste historie. Gjennom samtaler mellom Wolfgang Wee og Sturla Ellingvåg, basert på Ellingvågs omfattende kunnskaper om den nyeste DNA-forskningen, får vi blant annet vite hvordan jeger- og sankersamfunnet fikk en mye større rolle i Norge enn i andre deler av Europa. Denne boken gir oss nye innsikter i hvordan vi skal forstå oss selv og vår egen historie.
har du søkt på utviklingspsykologi bok på nettet? Det kan jo være du kjenner igjen boken når du ser den !
Hei Lillvi, husker du forfatterens navn, tittelen på boken :)
Hørespill på NrK
Kriminalhørespill av Georges Simenon. Den velstående entrepenøren Lambert blir årsak til en svært tragisk bilulykke. Han hadde en kvinne ved siden av seg i bilen. Hun var ikke hans kone. Bearbeidet for radio av Gert Westphal. Oversatt og instruert av Jon Lennart Mjøen. Teknisk regi: Åge Sandaker. Med: Per Sunderland (Joseph Lambert), Knut Risan (Marcel Lambert), Bab Christensen (Nicole Lambert), Ingebjørg Sem (Edmonde Pampin), Mona Hofland (Lea), Sverre Wilberg (Benezech), m.fl. Annonsering ved Jan Nistad. Originaltittel: "Les Complices".
Du er så fabelaktig å finne slike interessante info. Takk.
Bare for å gjøre deg oppmerksom på at Slavenes øyer (3) er part av en trilogi (Slavernes skibe (2), Slavernes kyst (1))
Mine nevnte bøker er utgitt i 1970. Så etterpå at første utgivelsen var spurt etter.
Aldri en grå hverdag : en bok om Wenche Foss av Ebba Haslund
Liv ved Straumen av Tarjei Vesaas
Litteraturens nullpunkt av Roland Barthes
Morallov og frihet : moralfilosofiske skrifter av Immanuel Kant
Møte ved milepelen av Sigurd Hoel
Slavenes øyer av Thorkild Hansen
Her hjemme hadde man sittet rundt bålet (inne/ute) og fortalt skrøner (Brødrene Grimm). Eller dagligdagse gjøremål. Bedt til Odin. Hvor lenge man brukte runer her til lands og når de oppstod vet jeg ikke på stående fot. Tusener av år har man brukt skrift til opplysning, beskjeder osv i Midtøsten.
Ja, si det. Først må man vel ha noe skriftlig for å ha noe å argumentere mot. For det er det skriften som setter tankene i bevegelse.
Jeg har den oversatte versjonen - en eller annen plass hjemme. Så jeg kan ikke hjelpe her - sånn umiddelbart.
At Hamingway mente "shit" forstod jeg. Etterlyste du en form for mening?
Du må gi mer for å forstå setningen
Verden av fram til i går høres interessant ut. Har fått tak i bøkene på Antikvariat.net Det blir interessant lesing - så tak for tips. :)
Kanskje du vil like denne boken: The Time Before History: 5 Million Years of Human Impact
by Colin Tudge
Med majestetisk sveip og subtil vidd, bringer den britiske vitenskapsforfatteren Tudge et forbløffende perspektiv til menneskehetens historie ved å teleskopere tre sammenvevde dramaer: de siste 40 000 årene, der Homo sapiens virkelig kom i gang, satt opp mot den fem millioner år lange historien. av hominider, satt opp mot de 3,5 milliarder leveårene før hominidenes ankomst. Tudge ser på primater (lemurer, aper, aper, mennesker) som en "femte kolonne", som kryper opp på andre skapninger over en periode på 80 millioner år, og dominerer sjelden, men produserer til slutt en avstamning som utviklet seg til oss. Han favoriserer multimigrasjonsmodellen til "Out of Africa"-hypotesen, som hevder at Homo ergaster, ikke Homo erectus, utviklet seg til å produsere moderne Homo sapiens. Med utgangspunkt i den nyeste forskningen diskuterer han de fem masseutryddelsene som avbrøt livet på jorden; avdriften av kontinenter; det tibetanske platået som planetens viktigste kjølemekanisme; veksten av vår allsidige hjerne og dens oppfinnelse av språk. Tudge avslutter med å skanne de neste millionene årene, med vekt på å utvikle bærekraftige økonomier, bevare arter og mate verdens befolkning. Hans veltalende, umåtelig givende syntese fremmer en ny forståelse av den gjensidige avhengigheten til vår skjøre biosfære.
Takk for tips for boken hørtes så interessant ut. Har kjøpt boken på Antikvariat.net. :)
Jeg har ikke lest boken hvor sitatet er hentet fra. Det virker som der er flere nivåer angående humoren og hvordan den virker & oppfattes.
Uansett må problemet bli satt under debatt forhåpningsvis. Det er ikke mye debatt/snakk rundt demens, vel kanskje litt her og der, men dør bort. Demente som bor hjemme f.eks. og får lite hjelp fra det offentlige fordi de har en liste over pasienter de skal være innom før de går av skiftet. Det gjør vondt å se så de aller fleste i hjemmesykepleien går hjem med dårlig samvittighet. Pårørende til demente opplever det samme og får lite avlastning. Fordi en vet ikke hva den demente vill finne på i neste sekund hvis man snur ryggen til og det er svært slitsomt.
PS! Der kommer humoren inn som et utpust i frustrasjonen
Forstår at du reagerer på order "åreforkalkning", men det er et tilbakelagt ord i våre dager. Ser at ordet var satt i fortidsbetegnelse. Demens er en tung diagnose å få. Det går fint en lang tid før det utvikler seg videre. Har arbeidet med demente pasienter og det er her & nå du møter dem. På den annen side så er det humoristiske med å ta av brodden av tilværelsen for de pårørende. Humor gjør at det alvorlige blir mer "fordøyelig" å ta innover seg.
"Den som kun tar spøk for spøk, og alvor kun alvorlig, Den har faktisk fattet begge deler dårlig.
(Piet Hein)"
Si ingenting; en sann historie om mord og terror i Nord-Irland av Patrick Radden Keefe:
Hva husker vi om konflikten i Nord-Irland? IRA og de britiske myndighetene kjempet i en borgerkrig som varte i over tre tiår. Konflikten gikk under navnet The Troubles. I desember 1972 ble tibarnsmoren Jean McConville bortført fra hjemmet sitt i Belfast, for aldri mer å bli sett i live. Forsvinningen hennes hjemsøker barna, gjerningsmennene og et helt samfunn i Nord-Irland i flere tiår. I denne grundig oppbygde boken skriver ikke Patrick Radden Keefe bare om en brutal forbrytelse, han skriver også et levende portrett av en verden der hendelser som dette dessverre var ganske vanlige. Tragedien til et helt land fanges opp i en fengslende fortelling fortalt gjennom livet til noen få personer. Si ingen ting vever historiene til Jean McConville og hennes familie sammen med Dolours Price sitt liv, den første kvinnen som ble med i IRA som soldat, som bombet puben Old Bailey mens hun knapt var ute av tenårene. Gerry Adams, som bidro til å få slutt på kampene, men benektet sin egen IRA-fortid, har også en fremtredende rolle i boken. Ved å beskrive konflikten og vanlige menneskers mange tragedier er Si ingen ting en ekstremt fengslende og sterk fortelling om hvor langt folk er villige til å følge sin politiske overbevisning, og hvordan bygge opp igjen et samfunn i kjølvannet av en lang og blodig konflikt. Dette er sakprosa på høyeste internasjonale nivå.
PS! 1977 studerte jeg i England (Hampstead, North West i London) og da var IRA aktive og flere bomber smalt i sentrum. Selv Hampstead fikk bombetrusler. Vi studenter fikk info om hvordan vi skulle forholde oss dette. Først av alt holde oss borte fra sentrum.
Hvor ble det av alt sammen? Plyndringen av jødene i Norge av Berit Reisel:
Fra innsiden av det norste holocaust-oppgjøret. Holocaust var også en historie om eiendeler, eiendom, økonomi. Samtidig med arrestasjonene av mannlige jøder i oktober 1942, beslagla politimenn landet rundt verdisaker i jødiske hjem: smykker, klokker, sølvtøy og kontanter. Hus og leiligheter, fabrikker og forretninger ble overdratt til fordel for staten. Etter deportasjonen ble eiendeler og innbo solgt på auksjon til naboer og andre interesserte. Da de overlevende jødene vendte hjem i 1945, var lite igjen av alt de hadde eid. For mange av de overlevende ble kampen mot byråkrati, trenering og mistenkeliggjøring i erstatningsprosessen en ny traumatisk erfaring. I 1996 nedsatte staten et utvalg for å se på spørsmålet på ny. Da Skarpnesutvalgets innstilling forelå året etter, var flertallets konklusjon klar: Alle nordmenn hadde måttet lide tap under krigen, erstatningsprosessen hadde vært «god og grundig». Blant flertallet var flere prominente historikere og jurister. Berit Reisel og Bjarte Bruland så annerledes på det: Plyndringen av de norske jødene måtte ses i sammenheng med nazistenes forsøk på å utrydde den jødiske befolkningen i Norge. Hva som faktisk hadde skjedd med de norske jødene og deres eiendeler måtte kartlegges på ny. Mindretallets innfalls vinkel førte til en annen konklusjon. Utvalget ble splittet. Da Stortinget sommeren 1998 vedtok å gi jødene i Norge 450 millioner kroner i erstatning, var det mindre tallets innstilling som ble lagt til grunn. I ettertid utgjør Skarpnesutvalget et viktig vendepunkt i den norske etterkrigshistorien. Nå fortelles for første gang denne dramatiske historien innen fra. «Hvor ble det av alt sammen» er en oppsiktsvekkende beretning om politisk spill og dragkamp, om fordommer og motvilje både i byråkratiet og fag miljøene - og om et lite mindretall som klarte å snu en tung, prestisje ladet prosess. Samtidig er det en personlig historie om den jødiske minoritetens erfaringer.
Forfatter: Berit Reisel
Undertittel: Plyndringen av jødene i norge
ISBN: 9788232803712
Språk: Norsk (bokmål)
Vekt: 626 gram
Utgitt: 2021-01-21
Forlag: Press
Antall sider: 358