Jeg tror det var du som gjorde meg oppmerksom på denne diktsamlingen, Ava. Mange gode dikt som både humoristisk og sårt tar ting på kornet.
Ved morgengry så en sart stripe med skyer høyt der oppe ut som et tynt lag med glasur spredt langs siden på en blå keramikkbolle.
Det regnet lett i to dager til, og så ble det plutselig opplett idet mørket falt på, og et øyeblikk lå en stripe med funklende etterglød langs horisonten fra en solnedgang som ikke var blitt sett. Den natta kom stjernene ut, hele spekteret: Orions belte, Karlsvogna, Lille bjørn, Melkeveien flekker; de var der, alle sammen, så betryggende mot den stille himmelens dype osean.
Det er skrevet mye om både klima- og naturkrisen, og jeg har inntrykk av at hovedfokuset de senere årene har vært omkring klima, selv om disse to henger sammen og må løses i sammenheng. Problemet er at mange av tiltakene mot klimaendringer ikke nødvendigvis bidrar positivt for miljøet.
Marit Beate Kasins bok er viktig og bidrar med god kunnskap om det store naturtapet som skjer, bit for bit. Og dette skjer til tross for at politiske mål skulle tilsi noe annet. Sitat fra boka:
I snitt mister vi en kvadratkilometer med villmark i uka. Det tilsvarer 140 fotballbaner av vår villeste natur. Nå er det kun 11 prosent natur igjen som passer til definisjonen av villmark. Tallet er under 5 prosent for Sør-Norge.
Kasin beskriver bl.a. hvordan den eksplosive hytteutbyggingen får konsekvenser, om villreinen som mister villmarka, ulveforvaltningen som gir stor innavl, arealkonflikter ved vindkraftutbygging, en skogforvaltning uten objektiv kontroll og et naturrestaureringsarbeid uten helhetlig plan slik at ulike tiltak av og til motvirker hverandre.
Boka kunne fort blitt en tørr oppramsing av fakta, men hun presenterer stoffet lettlest og engasjerende i en ramme med historier hvor hun selv er deltaker, og uten vanskelige faguttrykk. For den som vil gå dypere inn i stoffet, er det mange henvisninger og fotnoter.
Jeg slutter meg til en av kommentarene bak på boka om at dette burde vært pensum!
De muskuløse armene og beina er så fulle av vikingsymboler at han kunne vikariert som runestein.
Helt enig.
Av og til kommer man over bøker for unge voksne. Har vært der selv.
PS! Leste om forfatteren på Wikipedia for å få en info om hennes bakgrunn.
Kan du legge litteraturlisten på bokens side ? Av de du har nevnt har jeg kun 1 (Henrik Langeland). Ragnhild Reintons bok er ikke å få tak i på nettet, har prøvd flere ganger.
Fant ovenfornevnte bøker :
På sporet av Marcel Proust - en litterær studie av Ragnhild Reinton som selges som E-bok
Kunsten eller livet? - hva Marcel Proust kan lære oss om tvetydigheten i alt som er Av Karin Gundersen som selges som E-Bok
Readninggirl30 hva synes du filmen om Quisling ? Leser at VG gir filmen en 3er. Leste en biografi om ham for flere år siden. Det jeg husker best var at som barn sparket han en tjener i leggen som førte til at tjeneren brakk foten. Han fikk også topp-karakterer, men på den tiden var det ikke så mye litteratur som i dag. Han virket ensporet. Da han jobbet for Nansen så kjøpte han opp verdifulle ting til en billig penge - ikke for å hjelpe andre, men heller å berike seg selv. Han giftet seg med en ung kvinne og fant en annen kvinne - da han reiste hjem hadde han med seg begge kvinnene. Den unge kvinnen fikk omsider skilsmisse, men han giftet seg ikke med den andre kvinnen, men det ante ikke omverden noe om før etter hennes død.
Mange år etterpå fikk vi vite at han hadde reist i til Tyskland i mulm & mørke og snakket med Hitler og bedt ham om å invadere Norge. Forstod da hvordan han fikk jobben som Statsminister og beholdt den.
Karen takk for info om Tore Renbergs nye bok, satt på min ønskeliste. Jeg har fått øynene opp for hans bøker og liker hans formidling i bokform. Amor Towles på den annen side har jeg ikke hørt om før. Får ta en kikk på hans bøker.
Hei ! Var på Ark i går. De har jo pocket boktilbud hele tiden. Denne gangen fant jeg :
Mormor danset i regnet & Morfar pustet med havet av Trude Teige
Begynnelsen & Den mørke rosen av Cynthia Harrod-Eagles
Jeg må lese noe lyst & lett nå. Tror jeg tar for meg Trude Teiges serie som egentlig er 3 bøker, den andre serien er mursteinlignende i tykkelse - serie på 35 bøker hvorav 5 er oversatt til norsk.
Det tar litt tid før jeg får bøkene jeg har bestilt vedr. de harde 30-årene, alt fra sakprosa -> roman + historie som er tips jeg har fått av takket være andre Bokelskere, for jeg var blank utover Gravers & Jonas Bals bok (Streik). Før jeg leser Tukthuslovene av Hans Petter Graver. Andre har bakgrunnsstoff til å lese Gravers bok allerede - jeg har ikke det. Min litteraturliste har jeg lagt til forlagets bokomtale på bokens side. Dersom andre har flere tips mottas de med takk.
Bokomtale /Forlag
Demokratiet, det er oss er et kampskrift for et styresett vi har begynt å ta for gitt.
Mens Norge troner øverst på demokratiske indekser er demokratiet i tilbakegang internasjonalt. Vår sikkerhet, handel og velferd avhenger av at så mange land som mulig er demokratiske. Men for å være en legitim forsvarer for styresettet ute, må vi holde vår sti ren hjemme.
Det norske demokratiet har flere sårbarheter som kan gjøre dette vanskeligere for oss, hevder tidligere stortingspolitiker for Arbeiderpartiet Jette F. Christensen i sin debutbok. For hva har Fosensaken, aksjehandel, organiseringen av NRK, seksuell trakassering i forsvaret, håndtering av pandemien, norsk Europadebatt, og avlysningen av Prideparaden med norsk sikkerhet å gjøre? Jo, de svekker både tilliten til det norske demokratiet og Norges mulighet til å kjempe for demokrati i andre land. Vi trenger begge deler. For trygghetens, pengenes og styresettets skyld.
Gjennom intervjuer og møter med sentrale representanter for blant annet rettsstat, presse, statlig voldsmakt, det sivile samfunn og politikken, ønsker Christensen å bidra til vår felles beredskap. For aldri har de demokratiske institusjonene våre vært mer presset, og aldri har vår tillit til de som skjøtter dem vært skjørere.
Når jeg har fått lest meg opp om de harde 30-årene - gleder jeg meg til å lese boken din "Tukthuslovene". Ser på LibraryThing . com (gratis nettbibliotek USA, som er verdensomfattende) at du har utgitt flere bøker som er av interesse. Noen har jeg satt på min ønskeliste der.
Velkommen til Bokelskere, håper du finner deg til rette her. Sidsel Nesse : FAQ - det du kanskje lurer på - innehar en liste med råd & tips for hvordan bruke nettbiblioteket Bokelskere
Denne vinklingen hadde jeg aldri tenkt i det hele tatt, takk Piippokatta.
Bankens rolle som kriseløser ble gjennom 1800-tallet utviklet i samspill med staten og de politisk valgte myndigheter. Gjennom disse oppgavene kom Norges Bank til å påvirke landets økonomiske, i perioder også politiske, utvikling. Særlig sentral ble sentralbanken i 1920- og 30-årene, en tid preget av dype økonomiske kriser og kraftige politiske brytninger.
Jeg leste en plass
"Den som sover i demokratiet - våkner opp i diktaturet".
Noe som er helt sant, Demokratiet er skjørt og man må ikke lukke øynene for ting som kan velte det - helt / delvis
Nyttig informasjon av hva politikk kan påføre folk - uansett bakgrunn.
Tvangsarbeidshusene var det i forbindelse med tvunget arbeid som var innebefattet i fengselsstraffen?
Hvilken bok hadde du i tankene som kan refereres til 30-årene. Leser på Store Norske Leksikon at han har utgitt flere bøker. Øyet mitt landet på Makt & Motmakt 1982, men så er det hvilket tid det omhandler - eller om det har noen betydning.
Jeg har en tråd hvor jeg ønsker forslag til bøker til å utdype emne
Omtale fra forlaget
I 1927 vedtok Stortinget et knippe lover som endret spillereglene i arbeidslivet, og som gjorde rettsapparatet til et redskap for den ene samfunnsklassen i kampen mot den andre. Dermed fravek lovgiveren det klassiske rettsstatsidealet om likhet for loven og rettens autonomi. Den nye lovgivningen ble kalt tukthuslovene.
Aksjonen mot lovene i 1928 var norgeshistoriens største sivile ulydighetsaksjon. Den fremkalte en lovløshet som ikke er overgått verken før eller siden. Aksjonen samlet stortingsrepresentanter, kommunepolitikere, lærere, forfattere, kunstnere, arbeidere og funksjonærer. Noen var respekterte samfunnsborgere, de fleste helt alminnelige, lovlydige folk. Politiet raidet avisredaksjoner, fengslet redaktører og bøtela hundrevis av personer.
Graver forteller historien om tukthuslovene, hvordan de ble til, hvordan de ble mottatt og møtte motstand, og hvordan de ble nedkjempet. Lovene og striden om dem truet selve rettsstaten, og det kom beskyldninger om at domstolene var politiserte. Graver ser en parallell i dagens politisering av rettsapparatet, både i land der populistiske krefter søker kontroll over domstolene, og her hjemme hvor et høyere konfliktnivå, som rundt klimakrisen og pandemien, utfordrer rettsstaten.
Litteratur som omhandler de harde 30-årene:
Inspirert av Ole:
1. Tranmæl og hans menn by Bjørn Gunnar Olsen
2. Martin Tranmæls metode : da arbeiderbevegelsen nedkjempet ytre høyre og hvordan vi kan gjøre det igjen by Mímir Kristjánsson
Streik! en historie om strid, samhold og solidaritet av Jonas Bals
Demokratiet, det er oss, 10 sårbarheter i verdens beste folkestyre by Jette F. Christensen
Funnet på et Antikvariat:
I arbeidsfredens tjeneste, Arbeidsretten gjennom 100 år av Alsos, Kristin
De lange linjer, arbeiderbevegelsens historie i Norge av Trond Gram
Det uferdige av Thomas Mathiesen
Inspirert av Hans Petter Graver:
Romantrilogien Grenseland, Flaggermusene, Hjemover av Sigurd Evensmo.
Inspirert av Piippokatta:
Norges Bank 1816-2016 av Einar Lie, Jan Thomas Kobberrød, Eivind Thomassen og Gjermund Forfang Rongved
Inspirert av Rune:
Arbeiderbevegelsens historie i Norge. Bd. 3, gjennom kriser til makt, 1920-1935 av Per Maurseth
Ja der er mye viten blant medlemmene her. Når en bestemmer seg for å se grundigere på tiden i 30-årene så finner jeg ikke noe er aktuelt i mitt bibliotek. Akkurat nå er jeg blank utover de 2 bøkene jeg har nevnt. Dette er viktig info, fordi historien gjentar seg på annen måte - kanskje på andre arenaer. hehe dette er typisk meg - må ha flere knagger for å se det hele bildet.