Natten var hans eget indre.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

født 26. august 1720 på Gran,
død 23. juni 1804 på Gran
Wikipedia
Norsk Kokebog, 1793 (originalen)
Christopher Hammer, norsk kogebog 1793. Noen glimt av justisråden, hans samtid og hans kjøkken av Hroar Dege (1994)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Født 1756
Død 1839
Fuldstændig norsk kogebog til brug såvel i større som mindre husholdninger ble utgitt i 1835 og utgitt igjen i 1991.
Forord av Henry Notaker (1941) Wikipedia
Formidling av oppskriftene til dags dato av Dege, Hroar (1930–2003) Wikipedia


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Huffa meg, tenk at det er noen som ikke har humoristisk sans.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg må innrømme at jeg hopper litt bukk over noen av de vanskelige ordene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det kan se ut som André har tatt seg en velfortjent ferie. Under hver bok finner du en grønn knapp, hvor det står boksamling Klikk på den. Da ser du at det står fjern.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Heller fryse og sulte enn å lenkes i gull-lenker ved Den rike manns bord!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Mørkets barn er stundesvis klokere enn lysets.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Husk kirkens disiplin, An-Magritt - - - gapstokk og ris og stå nakjen i kjerkdøren; det er dråper som kurerer søtkløen!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nei, det er ikke nevnt, og det var gått i glemmeboka for meg. Da forstår jeg bedre forklaringen i forordet på Bokklubbutgaven.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Av denne verden

Ensomheten
i en hunds øyne
er av denne verden -
slik tenkte jeg
også noen ganger -
om menneskets ensomhet
men jeg tok feil.

Uttrykket i en hunds øyne
overfor sin herre -
er fra en høy verden
av grenseløs tillit -
liksom et menneskes kjærlighet,
når den bærer sitt sanne,
sitt rette navn.

Ensomheten
i en hunds øyne
er en taus appell
til mennesket i oss alle -
om hjertens-godhet
og barmhjertighet
med alt levende og skjønt
som er skapt -

ja - dobbelt mer
med det ufullkomne -
det som ikke ennå
er nådd frem til modning - -
nei, ensomheten
i en hunds øyne,
som i menneskets,
er visselig ikke
av denne verden.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Født 1797
Død 03.071884
Old Cookbooks and Food History
Store Norske Leksikon
Udgivet ved en Forening af Huusmødre. Forord av Henry Notaker. With a short English Summary. 1831. Faksimileutgave. Bjørn Ringstrøms Antikvariat, 1993. Liten 8vo. 36, [2], XIII, 136 s. Orig. helsjirtingb. Nytt eksemplar, trykt i 1.000 nummererte eksemplarer.

I årene mellom 1831 og 1846 utkom en rekke norske kokebøker, og enkelte av dem er blitt mer berømte enn andre. I de siste årene er tre av dem trykt opp på ny, det gjelder bøkene til Hanna Winsnes, Hans Allum og Karen Dorothea Bang. De er interssante på hver sin måte, men pioneren fra 1831 er den første på vårt norske marked, og derfor er det ingen overdrivelse å kalle faksimileutgaven en kulturhistorisk begivenhet. Danmark og Sverige fikk sine første kokebøker på 1600-tallet, rimeligvis som de selvstendige stater de var, men til og med Island var før oss med et lite oppskriftshefte i 1800. Da vi først meldte oss, var det med en beskjeden og relativt enkel trykksak, utgitt anonymt "ved en Forening af Huusmødre". Etter noen år trådte forfatterinnen fram under fullt navn, og navnet var Maren Elisabeth Bang. Hennes livshistorie rommer langt mer enn kokekunst og kunne neppe vært mer dramatisk om den hadde vært diktet opp. Fra bokens forord av Henry Notaker.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hugen gjeng ikkje burt med Dugen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg synes den forklaringen i forordet til boka, både er noe vag og generaliserende.

Intervjuet jeg leste ble foretatt når boken kom ut i 1940, faktisk på et svensk forlag før den kom ut i Norge i november 1940. Han har sikkert fått spørsmål om tittelen mange ganger siden og noe har han sikkert måttet si.

I Einar Døhls biografi om Johan Falkberget har jeg nettopp lest fra fortellingen Svarte Fjelde som kom ut i 1907. Her skriver han:

Langt inne på fjellet ligger malmgruvene. Disse gruver er folkets levevei ved siden av de små gårder i dalen. Når gutten er i 10 årsalderen, møter han sin skjebne ved å vandre dit opp. For der oppe ligger brødet i glitrende stener, og da brødet er livet, vies han til de svarte fjelle, inntil kirkegårdens hellige muld krever ham.

I tillegg bruker Falkberget mange døgn- og årstidssymboler i bøkene sine. Hva han legger i de kan være forskjellig fra bok til bok.

Jo mer jeg tenker over tittelen Nattens brød, jo bedre synes jeg den er. Jeg føler meg ganske overbevist om at han var fornøyd med den selv også. At tittelen kan ha mange forskjellige meninger, kan også være en god grunn for ikke å begi seg inn i for eksakte forklaringer, tenker jeg. Og som Marit Håverstad nevner lenger opp, forfattere liker å være gåtefulle.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sovjet-ambassadøren, "bare halvannen meter høy, med et lite nebb av en nese og noen sorte hårstrå klistret tvers over hodet", var ingen imponerende skikkelse. Da Hitler mottok ham første gang, sørget han for at amdassadøren ble flankert av to av hans største SS-vakter for å understreke kontrasten. Likevel var den småvokste georgieren farlig for dem han hadde makt over..

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vold kan medføre en tilfeldig seier, men aldri skape varig fred.
Martin Luther King

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Direkte lyspunkter i selve historien er det vel ikke så mange av, men jeg synes han har noen flotte naturbeskrivelser. Og i dag har jeg lest kapittelet "En kvist fra Guds tre" og blir rent betatt av måten han med nyperosen bringer et håp inn i historien - så vakkert!
Ellers er jeg glad for at jeg har ordboka som Lillevi delte med oss, liggende lett tilgjengelig. Det er ikke alt som er like lett å forstå. Men at historien er skrevet med mye dialekt og gamle uttrykk, gjør at den virker ekstra realistisk.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er nesten halvveis i boka, og her er det så mange sultne og forfrosne mennesker at jeg måtte bevilge meg en god middag og fyr i ovnen i dag.
Håper det kommer noen lyspunkter etterhvert for hittil har det ikke vært mange.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Så hyggelig da, at vi har en aktiv bokelsker som er nominert til Brage-prisen. Gratulerer til deg Linn :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hva hun ikke visste: at hun gikk en usynlig sti bort fra Kiempen og dit hun skulle bli en voksen kvinne - ensom og voksen og ete vekselvis i angst og glede av Livsens og Kunnskapens tre.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Sist sett

Lene AndresenHeidi BBsiljehusmorIngvild SVibekeBjørn SturødBjørg Marit TinholtWenche VargasKirsten LundYvonne SandbergSigrid Blytt TøsdalTatiana WesserlingHilde H HelsethEgil StangelandKaramasov11K. H.Marit MogstadNorahKjersti SKarin  JensenTrude OmaAnne-Stine Ruud HusevågMetteAlice NordliHelge-Mikal HartvedtHarald KFinn Arthur JohansenKarin BergTor-Arne JensenToveJan Arne NygaardSilje BorvikBente L.Tine SundalTorill RevheimHeidi LCaroline Ekornes JohannessenBenediktesnurreVegard