De må ikke rose ham så meget! Se, han har alt lagt hånden på hjertet, nå åpner han munnen for å slikke seg. Ikke uten hjertelag, det kan så være, men ulykken er at han også er en skurk og en drukkenbolt, og som alle drukkenbolter har han en skrue løs, følgelig knirker det i maskineriet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk, det skal jeg gjøre :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Like bak henne satt hans far med sitt brune, krøllete hår og de innfalne kinnene som lå som dype grøfter i en skogbunn av mørke skjeggstubber.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Den novellen fikk jeg lyst til å lese :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke se bort fra at Tolstoj og andre panislaviske forfattere romantiserte denne kulturen. I så fall er det vanskelig å tenke seg en mer effektiv motgift enn Anton Tsjekhovs novelle Bøndene. Den handler om en gammel kelner som etter mange år i Moskva tvinges til å ta med seg sin kone til landsbyen, fordi han blir syk. Kontrasten mellom metropolen Moskva, med sine strålende avenyer med luksuriøse restauranter og bugnende butikker, med sitt glade adelskap og mondene manerer, blir for stor. I landsbyen hersker primitivitet, ovetro og råskap, det er en karrig verden av skitt, utøy, fyll og forsakelse. Det hjelper ikke på situasjonen at Tsjekov lar den stakkars kelneren flytte under samme tak som det som må være en av verdenslitteraturens mest perfide kjerringer.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Idealet til de russiske landsbyenen er mir, som opprinnelig betydde "fred", men som til slut kom til å bety "landsby". Den gamle russiske landsbykulturen var egalitær og søkte harmoni og samhold mellom naboer. I følge skildringene til Tolstoj, og andre store russiske romanforfattere, levde de et liv i gudfryktig elendighet. Landsbyråd av eldre tok viktige avgjørelser i felesskap, og det var regnet som en synd mot Gud og den naturlige orden å være for rik eller for fattig. De høstet i felleskap på dugnad, og du var enten på innsiden eller på utsiden - noe som speiler seg i russisk språk, der kontrasten mellom my (oss) og oni (dem) er meget sterk. Å bli stemplet som "ikke en av oss" skal vistnok fremdeles være en alvorlig forbannelse på den russiske landsbygda.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Denne boka har stått på ønskelista mi ei stund og på lørdag var jeg så heldig at jeg fant den på et antikvariat.
En annerledes historie om den tapre analfabete kvinnen som måtte ha et svar på hvorfor mannen ikke kom hjem etter sauehandelen.
Ei tynn lita bok er det, men siden historien er så vakker og spesiell vil den sitte lenge. Det var ikke akkurat en hverdagshistorie som ble fortalt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt enig med hensyn til Hett blod.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har du noen tanker om Glemsel? Kjøpte den på salg for en stund siden og hadde glemt den til jeg leste innlegget ditt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt å høre, for den står i bokhylla :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for interessante refleksjoner, Lillevi!
Jeg tror heller ikke Nastasia er en skruppelløs og infam intrigemaker, men hun fremstår som en person med mye selvforakt og destruktive innskytelser. Der er kanskje derfor hun ikke vil ta imot fyrstens tilbud om å gifte seg med ham? "...jeg er redd for at jeg skal ødelegge deg, og for at du siden skal komme med bebreidelser."
Hun sier også: "Du skal ha Aglaja Jepantsjina, ikke Nastasia Filippovna" (Kap. XVI, s. 163)
Som i mange samfunn er også her en kvinnes største kapital skjønnhet og dyd. Både Nastasia og Aglaja blir dyrket av menn på grunn av sin skjønnhet. Der Aglaja har hatt familiens beskyttelse, har Nastasia opplevd at den som skulle ta vare på henne har utnyttet og sviktet henne. Begge er til en viss grad blitt bortskjemte av denne dyrkelsen, samtidig som den setter klare rammer for hva som er akseptert oppførsel. Nastasja later til å ha fått nok av å innordne seg disse rammene, og protesterer skandaløst. Det skal bli spennede å se om det i fortsettelsen blir spunnet videre på disse to sitt like utgangspunkt med skjønnhet, og ulikheten fordi Nastasia har vært Totskijs elskerinne. Det er jo stadig hentydninger til at gifte menn har elskerinner, og at det er ganske akseptert, mens kvinnene i et slikt forhold mister all ære. Synes for øvrig det var litt morsomt at Totskij tok utgangspunkt i Kameliadamen da han skulle fortelle sin historie i selskapsleken.

Du skriver at både Gavrila og Rogosjin vil gifte seg med Nastasia, men at ingen av dem elsker henne. Det ser ut som i alle fall fyrsten mener at Rogosjin elsker henne: "Han er beruset, sa fyrsten. - Han elsker Dem meget." (S. 161)

I kapittel II fortelles det at General Jepantsjin hadde kommet seg fram som brennevinsforpakter. Lurer litt på hva dette er. Kan det være at det kreves bevilling for å selge brennevin, og at han som forpakter har hatt en slik bevilling, tro?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Løvetannen

Det står en liten løvetann
blant andre løvetenner
i bakken på et åkerland
og blomstrer så den brenner

Den har slått ut sitt gule hår
på toppen av seg selv.
For av en bustet knopp i går
er det blitt blomst i kveld.

Nå er den sterk og stri og vill,
en riktig løvetann,
og strekker kry sin lille ild
mot solens kjempebrann.

Hvor stolt og gladelig den gror!
Men like nedenfor
står en sørgmodig eldre bor
og feller hvite hår.

Slik, venner, farer livet med
all verdens løvetenner.
Først blir de ild, så blir de sne,
og siden gamle menner.

Inger Hagerup

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Det er naturlig at vi skriver om det som engasjerer oss. Ett enkelt terningkast sier jo egentlig mye, særlig hvis det er lavt, det bruker jeg. Jane Goodall vil jeg ha i kikkerten, men takk for at du gadd å finne den danske utgaven.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som deg klarer jeg heller ikke å få med meg stort av lydbøker. Jeg sovner ikke, men tankene vandrer på egenhånd, og så må jeg spole tilbake for å få med meg det jeg gikk glipp av, og skjer det altfor mange ganger, øker stresset og jeg slår av cd-spilleren. Jeg foretrekker musikk for ørene og bok for øynene.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Lenge lå hun på kne i det høye gresset og puslet. Igjen noe som viste hvor riktig valget av henne var.
Det hun holder på med, er noe som moren og Moderkirkens regler ikke vil vite av, tenkte han og nikket for seg selv. Gud setter alltid de beste fårene i flokken på prøve, og halvstore Magdalena på tolv var tydeligvis ikke noe unntak.

"Flaskepost fra P" av Jussi Adler-Olsen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Noen ganger trenger vi virkelig å slappe av :) Bøkene dine venter på deg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Til musikken" er en favorittbok hos meg. Jeg synes Ketil Bjørnstad er en undervurdert forfatter her i Norge. Han skriver godt og han skriver med visdom og vidd. Kanskje han er mest kjent for sitt pianospill, men jeg setter mest pris på hans bøker og kjøper de jeg kommer over uten å være redd for å bli skuffa. Hva som eventuelt er dårlig, har jeg ikke ofret en tanke.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Helt enig at ettertanke er viktig. Som regel lager jeg meg en bokanmeldelse og skriver ned noen sitater, men det aller enkleste er å haste videre til neste bok.

Jeg skulle ønske at jeg hadde følt meg litt stivere i engelsk. Både "The Proving Ground" og Jane Goodalls liv kunne jeg tenkt meg å lese om. Dokumentarer om henne og hennes sjimpanser har jeg sett flere av, men det blir noe annet å lese hennes egne ord.

Takk for tipset om "Døde menn går i land", André Bjerke skriver godt, jeg minnes "De dødes tjern". Hanne-Vibeke Holst har tidligere vekket nysgjerrigheten min, men jeg har ikke kommet lengere enn det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Flaskepost fra P" virker veldig lovende. Allerede på første siden satt jeg og humra for meg selv. Det groteske som finnes i mange kriminalromaner kommer for meg litt i bakgrunnen med de karakterene som Adler-Olsen skaper og ikke minst gjennom språket hans.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Lobotomisten" har datteren min anbefalt meg, mener å huske at hun har jobbet sammen med forfatteren på Kriminalvakta i Oslo. Kaaberbøl & Friis har jeg ikke fått begynt på ennå, har "Gutten i kofferten" stående og har lest positive omtaler om den. De andre du nevner kjenner jeg ikke til, men bøker som åpner nye tanker og perspektiver er verdifulle.

Selv har jeg litt vanskelig for å rive meg løs fra "Flaskepost fra P" som jeg begynte på i går. Jussi Adler-Olsen har en sjelden humoristisk penn og det er en fryd å lese hans kriminalromaner.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Torill RevheimConniePirelliGro-Anita RoenRandiAJakob Lund KlausenFredrikCecilie69RisRosOgKlagingBjørg L.Trude OmaKine Selbekk OttersenPiippokattaAliceInsaneHarald KKirsten LundToveReadninggirl30LailaHegeAlexander John Lucas Sletsjøe OlafsenHeidisveinCathrine PedersenINA TORNESEster SVibekeStig TJakob SæthreGunillaIngunn SAnne Berit GrønbechNinaaRmaNdA BaisLisbeth Kingsrud KvistenGeir SundetSigrid NygaardBerit RDressmyshelfMarianne M