Jeg mener å huske at vi av og til hadde slike månedlige tråder, men det er lenge siden. Nå fikk jeg lyst til å ta opp igjen denne tradisjonen.

Mars har vært en god måned for meg med "Idioten" av Dostojevskij, som jeg nesten ikke greide å legge fra meg og "David Copperfield" av Dickens som rørte ved både hjertevarmen og humoren. Det gjorde i høy grad også Arn-triologien av Jan Guillou.

Hvilke bøker har vært dine beste leseopplevelser i mars?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 41 svar.

Det tror jeg må være Helga Flatland si bok Alle vil hjem, ingen vil tilbake. Boka handler om "de fra bygda" og deres forhold til sin egen bygd, om mangel på kommunikasjon, og om sorg. Om sterke fedre og "sarte" sønner. Dette er slett ingen kjedelig bok, - ser nesten slik ut fra min korte "anmeldelse" her... Nei, det er ei nydelig bok, skrevet av en ung kvinne som viser en utrolig innsikt i menneskers tanker og følelser. Språklig er boka en kunstoppvisning og det at hun lar noen av hovedpersonene uttrykke seg på bokmål, andre på nynorsk, er med på å understreke det forholdet personene har til hjembygda si. Anbefales!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her har du tydeligvis truffet en nerve hos mange bokelskere, og jeg er også av dem som liker slike lenker.

Beste leseopplevelse for meg i mars var nok "Snåsamannen" av Ingar Sletten Kolloen. Kanskje vel så mye fordi den traff godt i forhold til livssituasjonen min som fordi forfatterarbeidet er spesielt imponerende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Han har nok mange interessante historier å fortelle, og jeg krysser fingre for deg :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For meg var mars preget av Britt Karin Larsen, jeg leste hennes triologi fra Finnskogen; Som steinen skinner, Det vokser et tre i Mostamägg" og Himmelbjørnens skog, så fram til å lese den etter å ha lest hennes bøker om taterne for noen år siden. Jeg anbefaler begge.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mars var en måned av, nesten utelukkende, YA Fantasy bøker for meg. Og av alt sammen holder jeg en knapp på "Anna Dressed in Blood," av Kendare Blake. Ellers likte jeg veldig godt de første tre bøkene av Mortal Instruments-serien av Cassandra Clare.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Hjemkomsten" av Victoria Hislop er å anbefale :)
En hjertevarn bok om den spanske borgerkrigen
"Høytleseren" av Bernhard Schlink er også utrolig bra :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Høytleseren" og ikke "Hjemkomsten", men "Øya" har jeg stående på vent i hyllene, ser frem til å hente de ned.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Øya synes jeg er utrolig nydelig :)
Har lest den flerre ganger

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt å høre :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Høytleseren av B. Schlink er veldig fin - enig med deg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

God ide å gjenoppta en sånn tråd, gretemor :-)

Den beste boka jeg leste i mars er jeg langt ifra ferdig med. Men siden den overgår alt annet jeg leste i mars presenterer jeg den:

"Kjærstads matrise" av Jan Kjærstad.
I løpet av ca 950 sider med essay fra 1980-tallet og til ca 2007 overbeviser Kjærstad oss om at han er en utmerket observatør, analytiker og forteller av vesentlige saker i litteraturens verden. Vekten ligger overveiende på norske og nordiske tilstander, men her er vitterlig fokus på vesentlig litteratur fra andre himmelstrøk også.

Jeg er fremdles i starten av samlingen - nå på s. 64 hvor kapittelet heter " Edb og romanen" (!) (skrevet i første halvdel av 1980-tallet). Det er både underholdende og opplysende å lese - som altså alt jeg hittil har lest i "Kjærstads matrise" er.

Jeg holder med vilje igjen på leseprogresjonen av "Kjærstads matrise". Her er nemlig så mye interessant stoff å bearbeide at det er lurt, for meg hvertfall, å ta pauser. Samtidig har jeg følelsen av å ha tilgang på en skikkelig "godtepose" - det gjelder å spare godbitene og kose seg med dem :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jan Kjærstad har jeg til nå ikke lest noe av, men jeg skal legge meg "Kjærstads matrise" på minne. Den virker veldig interessant og jeg liker bøker som omhandler litteratur :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvis du liker bøker som på en intelligent, og lettlest, måte omhandler nyere litteratur og nyere litteraturhistorie, så kan du bare glede deg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ingen tvil: 'Innan floden tar oss' av svenske Helena Thorfinn. Det ble mange sene kvelder i senga i mars. Det var vanskelig å legge fra seg denne boka og sove. De mange historiene er spennende hver for seg, men veves også vakkert sammen til en praktroman med mange røtter i, ikke en, men flere virkeligheter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg fikk omsider lest Kjetil Østlis "Politi og røver" som traff meg på flere måter. Bl.a. som et gjensyn med deler av 90-tallet, gjennom refleksjoner rundt maskulinitet og gjennom diskusjonen om akademiseringen av politiyrket. Særlig det siste engasjerte meg siden jeg opplever det samme i mitt eget yrke (en akademisering som på mange måter fører til mindre sunn fornuft og handlekraft i en hverdag som skriker etter nettopp dette). Jeg tenkte i utgangspunktet at boka hadde mistet sin aktualitet, men for meg hadde den ikke det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Politi og røver er både interessant og underholdene :-) Må medgi at jeg innimellom gliste litt. Og Østli byr også på interessant fremstilling av seg selv som mann og journalist i lys av krimmiljøet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

artig at denne tråden kommer tilbake.
Jeg har akkurat blitt ferdig med Gutten i kofferten av Lene Kaaberbøl.
Veldig bra bok.
Håper at april blir en like bra lese måned :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt å høre, for den står i bokhylla :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mars har ikkje vore den heilt store lesemånaden. Mest krim;spennande og underhaldande, men kanskje ikkje dei mest varige leseopplevingane. Falkejakt av Hilary Mantel er vel såleis den beste eg har lese denne månaden. Spennande og underhaldande den og, men i tillegg mykje historie om verkelege personar. Eg har verkeleg fått sansen for Thomas Cromwell, men han var kanskje eigentleg ikkje ein særleg likandes kar? Sånn i notidas perspektiv iallefall.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For meg er det nok C Igguldens serie "Keiseren" - 4 bøker om Julius Cæsar som vil bli husket. Ellers har jeg nå på tampen av mars starter på bøkene om Damenes detektivbyrå, og får en helt ny vinkling på hvordan Afrika kan være. Dette er "krim light" i ukjente omgivelser, et koselig bekjentskap.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fin tråd! Jeg er for tiden inne i en periode der jeg nesten bare leser forholdsvis yngre, amerikanske forfattere. Av de jeg leste i mars, vil jeg særlig trekke fram The Hundred Brothers av Donald Atrim, Kjærlighetens historie av Nicole Krauss og Glemsel av David Foster Wallace

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har du noen tanker om Glemsel? Kjøpte den på salg for en stund siden og hadde glemt den til jeg leste innlegget ditt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vet jo ikke hvor godt du kjenner Wallace, men han er blitt sammenlignet med forfattere som Thomas Pynchon og omtalt som sin generasjons viktigste, mest nyskapende og spennende forfatter. Glemsel er en samling med åtte fortellinger. Her skriver Wallace gnistrende godt og med burlesk humor, men også smertefull sårhet, om mennesker som på forskjellig vis strever med livet og angsten. Jeg synes dessverre at et par av fortellingene trekker litt ned og at samlingen derfor er noe ujevn, men at de som er gode, virkelig er gode. Jeg anbefaler deg absolutt å blåse støvet av Glemsel og lese!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk, det skal jeg gjøre :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Blant noen ikke helt store skjønnlitterære bøker jeg har lest i det siste peker Irene Nemirovsky sin korte Hett blod seg ut som den klart beste i mars, ei god bok!

Har og lest Den norske langrennsboka, kan anbefales for folk som er spesielt interessert i langrenn eller annen kondisjonsidrett.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helt enig med hensyn til Hett blod.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Torka aldrig tårar utan handskar 1 Kjærleken : Jonas Gardell

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De beste bøkene jeg har lest i mars er Sarpsborg som forsvant 1-3 og skal lese 4-7 i april. Siden det er påske bestemte jeg meg for å lese boka Jesus av Tor Åge Bringsværd idag.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fin tråd! Interessant å se hva andre har lest og likt.

Mars har vært en lesemåned i krimmens tegn for min del. Jeg har pløyd gjennom flere av bøkene til Jørn Lier Horst og et par av Jussi Adler-Olsen og Lars Kepler. Favoritter etter en uvanlig produktiv måned:
Triangel av Eystein Hanssen
Hypnotisøren av Lars Kepler
Nattmannen av Jørn Lier Horst

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mars har på en måte vært en slags mellomstasjon, en liten by langt ute på landet, tørt og brunsvidd, midt mellom de to store strålende metropoler. Fire har vært tallet i mars, fire, midt på treet, greit, men ingen altoppslukende opplevelser. Den beste var nok (sterk firer - svak femmer) "Ned til elva" av Leif Enger, god story og godt språk, men nådde ikke helt inn i sjela. Blant firerene kan nevnes: "Et offer til Molok" av Åsa Larsson og "Enken" av Gil Adamson. Bøkene om Arn på øret fenger ikke slik jeg hadde trodd, selv om de er gode nok, bevares. Uff nå føler meg nesten litt blasert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nesten flaut, men jeg har mer eller mindre sovet bort mars, så knapt kommet gjennom noen bøker. Må nok bli Harlan Cobens "Hold tett" som går av med seieren.

Flott tråd forresten, håper den gjentas neste måned og, kanskje jeg og kan bidra litt. :P

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Harlan Coben skriver underholdende krim-mysterier. "Hold Tight" er et godt eksempel på det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Noen ganger trenger vi virkelig å slappe av :) Bøkene dine venter på deg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så fint at du åpnet denne tråden igjen. Det er lett å bare fly gjennom bøkene, på denne måten får vi stoppet opp og reflektert litt. Mars har vært en veldig god lesemåned for meg, med mange gode bøker.

Kronprinsessen av Hanne-Vibeke Holst var veldig bra. Den er om en kvinnelig miljøaktivist som blir minister, med alle utfordringene det medfører å sjonglere mann og barn med kollegaer og tidspress.

The Proving Ground av G. Bruce Knecht ble jeg veldig imponert og revet med av. Dette er en thriller fra virkeligheten, om Hobart Sydney seilasen i -98.

Through a Window My Thirty Years with the Chimpanzees of Gombe av Jane Goodall falt jeg for med en gang. Det er fantastisk å følge Goodalls reise sammen med sjimpansene.

Døde menn går i land av André Bjerke tror jeg faktisk er den beste av de jeg har lest av Bjerke. De som mener at krim ikke er god litteratur bør lese denne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt enig at ettertanke er viktig. Som regel lager jeg meg en bokanmeldelse og skriver ned noen sitater, men det aller enkleste er å haste videre til neste bok.

Jeg skulle ønske at jeg hadde følt meg litt stivere i engelsk. Både "The Proving Ground" og Jane Goodalls liv kunne jeg tenkt meg å lese om. Dokumentarer om henne og hennes sjimpanser har jeg sett flere av, men det blir noe annet å lese hennes egne ord.

Takk for tipset om "Døde menn går i land", André Bjerke skriver godt, jeg minnes "De dødes tjern". Hanne-Vibeke Holst har tidligere vekket nysgjerrigheten min, men jeg har ikke kommet lengere enn det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legger merke til at jeg kun skriver notater eller anmeldelser om boka engasjerer, bør nok bli flinkere til å gjøre det med de andre bøkene og. De andre går altfo fort i glemmeboka.

Er enig i at det er noe eget å lese historien, selv om jeg er veldig glad i dokumentarer der vi faktisk får se de flotte apene :-) Boka finnes på dansk om det er en mulighet Gennem et vindue - 30 år med chimpanserne i Gombe.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er naturlig at vi skriver om det som engasjerer oss. Ett enkelt terningkast sier jo egentlig mye, særlig hvis det er lavt, det bruker jeg. Jane Goodall vil jeg ha i kikkerten, men takk for at du gadd å finne den danske utgaven.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så morsomt å komme inn og se denne tråden! Tenkte på akkurat det samme tidligere i dag :)
I mars har jeg lest endel bøker, og mye forskjellige bøker, så dette ble vanskelig!
Den mest spennende boka jeg har lest denne måneden er Lobotomisten. Debuttboka til Eirik Husby Sæther, med Et stille. umerkelig mord av Kaaberbøl & Friis på en god nummer to.
De bøkene som har vært viktige på et litt dypere plan enn bare underholdning har vært Ung Sorg og Døden ga meg livet av Anita Moorjani. Begge disse åpnet for noen helt nye tanker og måter å se ting på som var gode for meg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Lobotomisten" har datteren min anbefalt meg, mener å huske at hun har jobbet sammen med forfatteren på Kriminalvakta i Oslo. Kaaberbøl & Friis har jeg ikke fått begynt på ennå, har "Gutten i kofferten" stående og har lest positive omtaler om den. De andre du nevner kjenner jeg ikke til, men bøker som åpner nye tanker og perspektiver er verdifulle.

Selv har jeg litt vanskelig for å rive meg løs fra "Flaskepost fra P" som jeg begynte på i går. Jussi Adler-Olsen har en sjelden humoristisk penn og det er en fryd å lese hans kriminalromaner.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det kan nok stemme ja! Han har jobbet eller jobber der :) En veldig spennende og grotesk bok!!
Syns "Gutten i kofferten" var bedre enn denne. Der har du noe å glede deg til!

Ja, spesielt de bøkene som rokerer om på noen av de fastkjørte tankene ;)

Selv har jeg lest bare "Kvinnen i buret" av Jussi A-Olsen, men har absolutt lyst å lese mer fra den kanten!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Flaskepost fra P" virker veldig lovende. Allerede på første siden satt jeg og humra for meg selv. Det groteske som finnes i mange kriminalromaner kommer for meg litt i bakgrunnen med de karakterene som Adler-Olsen skaper og ikke minst gjennom språket hans.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

gretemorAnn ChristinVibekeAnneWangKirsten LundHarald KEllen E. MartolPiippokattaReidun VærnesToveHanne Kvernmo RyeMarteBjørg L.Mads Leonard HolvikIngunn SAndreas BokleserEivind  VaksvikMarenTonesen81BenedikteTove Obrestad WøienKristine LouiseAnne Berit GrønbechIngunnJRufsetufsaJarmo LarsenChristofer GabrielsenTrude JensenMonika SvarstadTurid KjendlieBjørg  FrøysaaTonjeJulie StensethOleMorten MüllerTanteMamieLilleviAvaTine SundalHilde Aa