Vi har en liste over bøkene flest bokelskere holder på å lese akkurat nå, men jeg tror det er en idé å endre måten lista genereres på.
Nå teller vi hvor mange som har en bok i sin boksamling markert som "leser".
Hvis ikke dem som markerer boka med "leser" kommer tilbake og oppdaterer statusen, så blir den stående slik til evig tid.
Når vi lager lista over hva vi leser nå bør vi nok derfor filtrere bort bøker som har blitt stående mer enn rimelig tid på "leser".
Så spørsmålet er: Hvor lenge etter at noen har markert at de leser en bok skal vi regne med den i "bøker som leses nå"-lista? Hva er rimelig lesetid på en bok?
E-bøker tildeles visstnok isbnnummere i likhet med fysiske bøker. (Men ISBN-nummer er ikke en forutsetning for å få inn bøker i databasen her)
Amazon som har utviklet kindle har gjort noe litt uventet med e-bøkene sine.
De har fjernet e-bøker fra produktene de leverer ut data om. Det vil si at boksøket vårt mot amazon ikke vil inkludere disse.
Jeg vet ikke bakgrunnen for dette, det kan være praktiske grunner eller et strategisk valg.
Bokbasen som leier ut bokdata til oss har skilt e-bøker bort fra andre formater, og har dette i en egen produktgruppe, adskilt fra andre bokformater.
Jeg har foreløpig ikke bedt om å få tilgang på disse.
Enig. Dette er på listen min, men langt nede :-)
Vårt noe irrasjonelle tekstformateringsfilter gjør to mellomrom på slutten av en setning om til et linjeskift..
slik.
Moros 'Der lyset slipper inn'. Fikk lyst til å lese boka umiddelbart.
http://www.gabrielmoro.com/img/lyset
Ja, jeg trives ganske godt. Noe forutsigbar handling, men utrolig bra rammer for en fortelling. Blogger om det ganske snart.... :o)
Hei Lene; jeg misunner deg nå. Du skal lese Dickens. Du skal lese Great Expectations. Du skal møte en rekke fantastiske mennesker, noen grådige og gjerrige, noen rettskafne og hederlige, du skal møte en forfatter som nøt å skrive og som hadde den evnen at hans egen glede smittet over på leserne. Å, jeg fikk lyst til å lese Great Expectations på ny!
For dem som leser bibelen hver dag er kanskje sure epler forbuden frukt ? :-)
Jeg leste The Road på norsk - altså under tittelen "Veien" - og kan anbefale Knut Ofstads nær sagt perfekte oversettelse for de som foretrekker å lese norske tekster. Selvsagt er all litteratur bedre i originaldrakt, men samtidig mener jeg det er en del originalspråkjåleri ute og går; det finnes veldig gode oversettere der ute, som kan gjøre livet herlig for oss som ikke leser alle verdens språk, og Ofstad er en av de som til og med kan utvide vår egen språkforståelse, slik for eksempel Anne-Lisa Amadou gjorde det da hun oversatte Proust.
Selv mestrer jeg kun dansk, svensk og engelsk godt nok til å få skikkelig utbytte på andre språk enn norsk, men foreligger det en god oversettelse av en utenlandsk roman, leser jeg helst på norsk, rett og slett fordi min språkfornemmelse tar leseropplevelsen lenger når jeg oppholder meg innen rammene av det språket som har vært mitt siden 1972, og ikke minst siden det går fortere og jeg har dårlig tid. Jeg er jo 37 og har bare ca førti år igjen av livet, og det er en hel del saker og ting jeg skulle ha lest innen da :)
Akkurat når det gjelder en bok som man har begynt å lese på side én uten å fullføre, men som man allikevel har til hensikt å lese ferdig til siste side, så ville jeg sagt at denne hører hjemme i "leser".
"Leser" innebærer ingen formelle forpliktelser om lesetempo eller -frekvens, men innebærer et slags løfte til boka om at den ikke er gitt opp.
Dermed tror jeg kanskje "samlede dikt" ville høre hjemme i "leser" om man hadde til hensikt å lese den fra perm til perm.
Rune under her, som sier "Det ser nemlig ut som jeg aldri blir ferdig med en bok av Martin Buber (100sider).", synes jeg må bite i det sure eplet og innse at boka er "avbrutt". :-)
Hullet jeg ser i lesetilstandene er mer disse bøkene som det strengt tatt ikke er meningen å lese fra perm til perm.
Herlig spørsmål!
Det hender en gang i blant at jeg leser bøker og blir forelsket i enkelte karakterer, ja, så betatt kan jeg bli at jeg får lyst til å gå til sengs med dem, og det var det som hendte da jeg i mars i år leste Selma Lagerlöfs viltre melodrama "Charlotte Löwensköld".
Oh! For ei dame.
Portrettet av "storsnutete" CL, som hun kalles i romanen, må ha ligget Selma Lagerlöf veldig nær, man blir forelsket i henne og man fornemmer at det må også Lagerlöf ha vært. Det slår gnister av den frittalende jenta, og jeg kan umulig være den eneste som føler det samme som prosten Schagerström, når han sier at han gjerne skulle fridd til henne, "så full av gnistrende liv og med noe bestemt over seg som ingen annen har".
Vel, så mange har han ikke tross alt, et manuskript og to, men hvorfor skriver han ikke mer, og enda viktigere, kan han skrive mer?
Nei herregud, dette er ikke mye å skryte av dessverre, for Mads altså.
Beklager, men dette ble i overkant for pompøst for meg, kanskje derfor jeg ikke leste ut boken.
Ja, eller gå på biblioteket, de fleste finnes der.
Vel, det er ikke så viktig egentlig, eller hva?
Det gjorde ikke jeg heller med en gang, leste Mjau mjau og syntes det var kjipe greier, men så kom jeg borti La meg vise deg noe, og så løsnet det, og nå har jeg nesten lest alt sammen :-)
Det er ingen snø fra i fjor, heldigvis, men hvis du ikke sender inn den faktuaren snart får du ingen penger, og det er dessverre fakta faen.
Har bare lest den en gang, men likte den veldig godt, og filmen er også god, Bancroft og Hopkins stråler på hver sin måte, amerikansk arroganse og engelsk høfflighet i fin blanding
He he, alfabetisk, geografisk, appellerende tittel, eller mest tiltalende fornavn (jeg liker godt Svava av en eller annen grunn) spiller ingen rolle, det er gode bøker uansett. Men skulle jeg bare anbefalt én ville jeg gått for, nei pokker, det går ikke, les ALLE!