Veldig mye av boken hadde handling fra langt tilbake, jeg hadde nok litt andre forventinger til innholdet

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Krimnoveller, jeg gikk litt tom underveis men noen av historiene var artige

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En rå og gripende thriller kaller forlaget den. Når jeg har valgt meg den som lydbok har jeg nok ikke lest så mye om hvilken sjanger det er, men den svarte ikke til forventningene om thriller.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

«Mens vi har gått rundt og innbilt oss at vi er frie og franke, har altså skamløshetens ideal fått feste seg som normen vi skammer oss over ikke å leve opp til: Lever jeg spontant og lidenskapelig nok? Greier jeg å styre unna plikten og det nedrige A4-livet? Lykkes jeg med å bryte normer og bli lagt merke til?
Det sier seg selv at det skamløse idealet er langt mer krevende å leve opp til enn 50-tallets konformitetskrav: Mens de fleste lykkes godt med å være gjennomsnittlige, er det bare noen få forunt å skille seg ut — i hvert fall på en imponerende eller positiv måte. Derfor er det ikke færre som skammer seg i dag, men flere. «

I boken Den fordømte skamløsheten. Fra moralisme til narsissisme stiller filosof Kaja Melsom blant annet spørsmålet om vi har gjort narsissistene til vår tids helter. Boken ble utgitt i 2024 og jeg hørte om den i NRK P2 programmet Verdibørsen 5.10.24:

[ Skamfullt å ikke være spesiell og synlig nok][1]

Jeg kan anbefale radioprogrammet og boken. I boken gir forfatteren oss blant annet en innføring i skamløshetens prototype narsissisten, og dette kapittelet begynner slik:

«Hvem er så denne skamløse narsissisten? Mange tenker på ham (ja, forskning viser at det som oftest er en mann) som en brautende, arrogant og uspiselig type, men like ofte er det en ulv i fåreklær, en svigermors drøm, som kun viser sine mørkere sider til den innerste sirkelen. Skjult eller ikke, narsissisten har uansett et oppblåst selvbilde, tror han er bedre enn andre, og føler seg berettiget til særbehandling på alle livets områder. Kun det beste er bra nok for ham, enten det er snakk om jobb, partner eller vennegjeng. Det må skinne og glitre og helst vekke misunnelse hos andre. Han har et umettelig behov for oppmerksomhet, tilbedelse og beundrende blikk, og drømmer derfor konstant om mer makt og status.»

Himmel og hav, kjennetegnene på en narsissist burde vært pensum på ungdomsskolen slik at unge mennesker har en mulighet for å kjenne igjen denne type mennesker og unngår dem:

«Som oftest er ofrene så preget av narsissistens manipulasjon at de legger skylden på seg selv. Derfor er det så viktig for ofrene å finne noen som anerkjenner forvirringen, og hjelper dem med å forstå at de har vært utsatt for et misbruk som de ikke selv kan klandres for.»

Boken er tankevekkende og treffer tidsånden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

De fleste kjenner saken gjennom media.Her har forfatteren av boka tatt et dypdykk i dokumenter og innhentet ekspertuttalelser..Første del av boka gir oss et innbikk og forhistorien med deler av Eirik Jensens virke som anerkjent og dyktig spesialetterforsker i politiet.
Siste del av boka er imponerende god. Da tar Rustad for seg bevisførselen ned til minste detalj. Avhør av Cappelen og SMS. Og ikke minst den manglende etterforskningen.Viktige detaljer som ikke er tatt med som kunne ha vært avgjørende...
En lettlest og informativ bok som.anbefales..

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Engasjerte ikke på samme måte som den forrige boken (og den som kom etter)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har rett i at Josep Roth som journalist skriver om en verden som er blitt borte. Det gjør han også med atskillig humor i sine romaner og noveller. De er blitt sørgelig aktuelle etter de siste tiårenes utvikling i Øst-Europa. Solem Bokvennen gjør en stor jobb i å sørge for flere nyoversettelser av Joseph Roths bøker til norsk.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

For de som ønsker å delta i lesingen/lyttingen av «Stolthet og fordom»:
Første episode kommer onsdag 23.april

Godt sagt! (4) Varsle Svar

På vaskeseddelen står det nettopp at Bull handler om det mulige kjæresteparet som aldri møtes. Men framstillingen av Marit står likevel helt i skyggen for historien om Jørgen Bull. Men på et avgjørende punkt i romanen inntar Marit et klart feministisk standpunkt ved å hevde at hovedproblemet med menn er at de egentlig ikke hører på kvinner. Hun peker dermed uforvarende på en problematisk side ved romanens hovedperson. Bull tiltrekkes av kvinner, kvinner tiltrekkes av ham, men han virker ute av stand til å kommunisere med dem utover det erotiske. Det viser seg tydelig i forholdene han har til bipersonene Ellinor og Vera.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg leste meg igjennom alle bøkene til Jane Austen igjen for noen få år siden. Stolthet og fordom er en veldig god bok med en glitrende historie. Filmen(e) har jeg sett mange ganger. Det er en god del spark til samfunnet i Jane Austen sine bøker, kombinert med humor og innsikt. Jeg tror jeg skal følge litt med på denne boka i Leseklubben. Personlig synes jeg podcastene til Leseklubben er for fjasete for min smak, men det kan dukke opp interessante ting allikevel.

Gjennomgang og analyse av boka i Wikipedia

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Romy Hausmann skriver vanligvis fiksjon, nærmere bestemt krim. Hun er kanskje mest kjent for boka Elskede barn som også ble til en kort Tv-serie.

Elleve mindre kjente true crime saker
Denne gang har hun skrevet true crime. Ikke bare om én sak, men om elleve saker. Ikke de vanlige sakene om Ted Bundy, Richard Ramirez, Ed Gein og John Wayne Gacy, de mest kjente seriemorderne, men mer om kjente og mindre kjente saker. Det er jo en kjent sak at å lese true crime er noe kontroversielt og skjønner godt jo hvorfor, men samtidig er man jo nysgjerrig på diverse saker og man vil ofte lære mer om dem.

Hausmann skriver ikke bare om sakene som en slags oppramsing, men hun skriver også en del dagboknotater om seg selv, snakker med noen pårørende, eksperter og med noen som jobber med mordsaker til vanlig. Jeg forstår hvorfor Hausmann brukte en god del av seg selv i boka, selv om ingen av sakene hadde noe med henne å gjøre, men hvordan de påvirket hennes hverdag, men selv er jeg ikke helt fan av den delen. Det blir som å se en dokumentar og regissøren bruker mye tid på seg selv, i stedet for innholdet. Man skjønner jo hvis man er en del av temaet, men unødvendig når man ikke er det. Derfor mister man kanskje noe av flyten i boka og det blir litt rotete.

Et større innblikk i pårørendes sorg
Selv har jeg hørt om alle sakene i boka. Jeg hører ikke på podcaster, men ser en del true crime videoer på YouTube og strømmetjenester. Dermed var det ikke noe nytt, men likevel interessant, og boka inneholder både eldre og nyere saker, og tar opp hvordan det påvirker noen av de pårørende og hvordan de lever videre etter å ha mistet noen på en brutal og trist måte. Selv om jeg hadde hørt om sakene fra før, fikk man likevel litt nytt perspektiv underveis og detaljer som man kanskje har glemt.

True crime er nok ikke en bok for alle da ikke alle vil eller liker å lese om krimsaker fra virkeligheten. Noe som er forståelig, men for oss som er interessert i sjangeren, og som har lest mye true crime før det ble populært, finnes det vel andre true crime bøker som er litt bedre og like lærerike. Denne passer vel bedre for nybegynnere som vil lære mer om sjangeren, og som byr på mye informasjon på en grei måte.

Fra min blogg: I Bokhylla

Eksemplar fra Cappelen Damm, mot en ærlig anmeldelse

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Min tredje bok siste året av Gunnar Larsen. Hovedpersonen Jørgen Bull synes å være i midtlivskrise etter åtte år i Syria. Vil han nå etter hjemkomsten til Oslo/Bærum finne kvinnen i sitt liv? Eller i det hele tatt finne seg til rette i Norge igjen? Høydepunktet i romanen er skildringen av en krevende fjelltur på Vestlandet. Larsens naturskildringer er fabelaktige som en kontrast til det konforme livet til borgerskapet på Oslos vestkant. Alt i alt en velskrevet bok fra tiden like før utbruddet av 2. verdenskrig.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hvorfor gjemmer en på fortid, på alt det i møbler og vaner og stillstand som bekrefter hvordan ting var?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Rederfamilien Wilhelmsen har vært en inspirasjon til Henrik H. Langelands roman Makten og æren som ble utgitt i 2024. Romanen som skal være den første i en serie:

[«For noen år siden ble Langeland kontaktet av personer med innsikt inn i et av Norges mektigste skipsredermiljøer.

Boka, som er den første i en planlagt serie, er resultatet av den unike innsikten forfatteren har fått, og sammenlignes med TV-serien Succession.»]1

Jeg har tidligere lest fem bøker av Langeland, herunder Fortellekunst - håndbok i litterære teknikker. Jeg synes at Langeland er en god forfatter. Men underveis i lesingen av Makten og æren har jeg tenkt: ville kritikerne vært like positive til romanen dersom den var skrevet av en ukjent forfatter?

Handlingen i Makten og æren som foregår i årene 1908 . 1918 fra en rik rederfamilies perspektiv, er i seg selv spennende og interessant nok. Men jeg synes til tider at romanen var kjedelig. Handlingen ble tidvis forutsigbar. For meg hadde det vært like interessant å lese en dokumentarisk bok om Wilhelmsen familiens historie.

Langelands bokprosjekt om Akers historie gikk det dårlig med. Min spekulasjon: Har Langeland begrenset seg for mye hva angår persongalleriet av redsel for kritikk? En god roman er for meg en bok der persongalleriet er interessant. Hovedpersonen Herman, arvingen, bruker ufine metoder for å overta makta i rederiet. Ut ifra valgene han tar og måten han bruker andre mennesker for å nå sine mål, har han psykopatiske trekk. Det øvrige persongalleriet, og særlig kvinnene, blir bare statister for meg.

Jeg håper at neste bok i serien blir bedre. Frem til da skal jeg sjekke ut om Sven A. Solbergs bok Halfdan Wilhelmsen – Mannen og striden etter han, som Langeland har hentet sosiale scener og relasjoner fra, er interessant lesning.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Enig i mye - jeg hadde nok ikke lest den på nytt uten denne utfordringen. Kan ikke huske den som klisset 😁 og har en anelse om at du vil forandre dine tanker om hva «stolthet og fordom» er for en bok. Det er jo en klassiker på 1001-bøker-man-bør-lese-før-man-dør-listen. Jeg husker ikke så mye - annet enn at jeg likte boken. Så får vi se om den blir enda bedre denne gangen som lesesirkelbok 😁

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg er godt i gang med Mrs. Dalloway av Virginia Woolf som vi skal diskutere i Feministisk lesesirkel neste uke.

I tillegg holder jeg på med noen skikkelig tykke klassikere som tar sin tid å lese. Der er nok å ta tak i - mange gode leseopplevelser.

God påske til dere Bokelskere,

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Neste bok i Leseklubben er: Stolthet og fordom av Jane Austen

Jeg har lest den på engelsk tidligere, men blir med å lytter med Leseklubben. Det er kjekt å høre på disse podcastene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er på min tredje bok siste året av Gunnar Larsen. Hovedpersonen Jørgen Bull synes å være i midtlivskrise etter åtte år i Syria. Vil han nå etter hjemkomsten til Oslo/Bærum finne kvinnen i sitt liv? Største overraskelsen hittil er likevel Bulls begeistring for de jødiske innvandrerne til Palestina i denne romanen skrevet på 1930-tallet. En god motvekt til Knut Hamsuns antisemittisme.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

Ingvild SKirsten LundOleAvaTine SundalIris Toresdatter SolandNicolai Alexander StyveRisRosOgKlagingBjørg L.AnneWangsiljehusmorIreneleserKarin BergLilleviBeathe SolbergG LKari FredriksenAkima MontgomeryIngunn ØvrebøBente L.Kikkan HaugenkntschjrldIna Elisabeth Bøgh VigreAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAlice NordliBjørn SturødEsbjørn RøstKaren PatriciaalpakkaGrete AmundsenFindusLeseaaseJulie StensethSigrid NygaardIvar SandellinoronilleMarteKjell F TislevollmgeKine