Lite lesing denne helgen. Kun et par kapitler av Dickens Store forventninger.

Har vært på Munch-museet og sett The modern eye - en utrolig flott utstilling. Den viser både kjente og ukjente Munchbilder, godt satt sammen. Hadde en følelse av nærmest å bli "båret" fra bilde til bilde. Uansett hvor mange ganger jeg ser Munch, det er alltid noe nytt å oppdage. Munch, som god litteratur, forteller noe om det å være menneske. Anbefaler utstillingen på det varmeste til alle som har anledning! En skam at ikke Norge har et stort og moderne Munchmuseum.

Ellers har datteren min og jeg bedrevet slektsgranskning - det er jo nesten som en eller flere romaner å regne!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fin oppsummering av budskapet i bøkene!
Håper du likte dem, Rosita.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Alt fra hverdagshistorier til samfunnskritikk. Jeg prøver, uansett tema, å formidle et budskap, fortelle litt mer enn bare en god historie. Veldig artig!
Jeg skrev en gang om min kjærlighet til bøker (papirbøker). Den petiten ligger her på bokelskere ett sted :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Først og fremst faglitteratur, helse- og sosialfag. Jeg har også utgitt Veierland forteller - en kulturhistorisk bok fra denne lille øya i Ytre Oslofjord. Har en spalte i Klassekampen ca. en gang i måneden, på baksiden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Store forventninger sprudler av liv og fortellerglede! Jeg har riktignok bare lest første del, men er begeistret. Boken minner meg på én måte om min første Dickens Pickwick-klubben, så frodig og medrivende. Jeg ser at oppfatningene blant oss spriker; dette er Dickens etter min smak.

Store forventninger er også en alvorlig bok med en sår undertone. Pips historie, hans valg av verdier og livsvei, er høyst aktuelle temaer den dag i dag.

Og her vil jeg tilbake til BBC’s dramatisering, sendt i norsk fjernsyn julen 2012, som fikk en blandet mottakelse. Sviktet den når det gjaldt bokens indre handling? Mye av det jeg oppfattet som løsrevet og vanskelig å få tak i, i filmen, faller på plass når jeg leser boken – får hele historien, og ikke bare de ytre, dramatiske rammene. Dette går nettopp på Pips forventninger til livet og sin egen fremtid, hvordan hans lojalitet og verdier tilsynelatende skifter, og hans oppfatninger av seg selv. Filmen fikk, etter min mening, ikke disse dillemmaene tydelig frem, og dermed forsvant den indre spenningen og et viktig bærende element.
Hører gjerne flere synspunkter på dette.

Nå gleder jeg meg til å lese videre! Jeg er vel ikke helt i tråd med leseplanen (har hoppet over noen titler som var vanskelige å få tak i på norsk).

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sitater, med referanse til forfatter og bok, er tillatt. Tusen takk for din omtanke!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Både forlag OG forfatter, ev. fotograf må gi sin tillatelse. Om de er villige til det, kan det skje via skriftlig korrespondanse, altså uten at du er i Norge. Sørg for at du har alt skriftlig. Jeg er selv forfatter og opptatt av at slike ting må skje i ryddige former.

Uten at jeg skal ta fra deg motet, så ville jeg ikke ha for store forhåpninger var jeg deg :-)
Jeg ønsker deg i alle fall lykke til!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det finnes verre "synder" :-)
Jeg slutter ikke å forundre meg over hvor utrolig mange gode bøker som finnes der ute - ofte til en billig penge. Enig - du har gjort et godt kjøp!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gratulerer Strindin! For en artig historie, og for et artig og orginalt navn på et antikvariatet. Treffende. Ok, så kjøper vi for mange bøker... men når man kommer over skatter som denne, er det ingenting å nøle etter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En nydelig beskrivelse av Johannes, Hilda. Så gripende og to the point. Jeg kjenner, som deg, hvordan disse bøkene griper fatt i meg, og gjør noe med meg. Tusen takk skal du ha.

Filmen med Liv Ullman som An-Magritt finnes på Røros bibliotekt. Ditt bibliotek kan bestille den derfra (det har jeg tenkt å be om).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har nå lest Kjærlighets veier og dermed hele Nattens brød - Johan Falkbergets enestående verk om An-Magritt:

Født til denne verden av en ulykkelig sjølmorderske og dotter til en rå soldat og oppfostret hos en frigitt livsslave. Før hun ble voksen – nærmest for barn å rekne – kjørte hun en enhornet stut og sloss og bante lik en zubusknabe i stangvekten.

An-Magritt er en jente å bli glad i. Hun er ”bare vilje” og sin egen verste fiende, stolt og sårbar. Og hun er en kvinne forut for sin tid. En som bryter mange konvensjoner, men ikke uten at det koster. Bare en sånn ting som at hun går ved siden av Johannes, og ikke flere meter bak, som det sømmer seg en kone.

Vi lærer å kjenne gruvesamfunnet i Rørostraktene på 1600-tallet – storinger og halvstoringer, fjellbønder og gruvearbeidere, fattige og uvitende, og de laveste av de lave. Det må ha vært fjøstausene. Personene trer så levende frem for oss – med sine sterke og svake sider, med sine dumheter og skavanker, sin varme og, når alt kommer til alt, lojalitet. Falkberget skildrer dem med kjærlighet og overbærenhet. Vi er aldri i tvil om at han anerkjenner bøndenes og gruvearbeidernes slit, at deres slit danner grunnlaget for vår velstand og utvikling.

I Kjærlighets veier står kjærligheten mellom An-Magritt og Johannes sentralt. Hvordan de to vokser sammen gjennom livet. Enkelte partier som omhandler gruveselskapet, kan virke noe "tørre" og tunge, men det forringer ikke helheten. Siste del av boken opplevde jeg som spesielt rørende og gripende.

Jeg har lest bokene fortløpende, for å holde fast ved stemningen og tråden i fortellingen. Jeg vil følge med i diskusjonene om verket, og gleder meg til flere synspunkter fra dere!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Den gamle mannen og havet, Ernest Hemmingway
Den gode jord, Pearl S. Buck
Våren, Sissel Lange Nielsen

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Imponerende, Bente!
Hva er spørsmålet nå....

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hmmmm, er vi fortsatt på tog...
Hva med Bergensbanen, Bergenstoget plyndret i natt av Nordahl Grieg eller Nattog til Lisboa av Pascal Mercier...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Malteserfalken av Dashiell Mammett
Drep ikke en sangfugl av Harper Lee
Marens lille ugle av Finn Havrevold

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Flyvere i natten av Antoine de saint-exupery
Adjutanten av Jørgen Norheim
Kammerpiken av Cecilie Enger

Nytt spørsmål:
Skjønnlitterære titler som inkluderer musikk

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt forsøk!
4.50 fra Paddington - er det strengt tatt et tog eller en togrute.... er det ikke en avgang...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Rosens navn av Umberto Eco
Den lille piken med lotusblomsten av Lolette Leine
Den sorte tulipan av Alexandre Dunas

Nytt spørsmål:
Minst tre skjønnlitterære titler med tog eller jernbanestrekninger i tittelen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Oi, oi, duhar så rett - Veien til Agra er skrevet av Aimee Sommerfelt.

Nytt spørsmål:
Nevn minst tre skjønnlitterære bøker med fuglenavn i tittelen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Sigrid Blytt TøsdalPiippokattaIngeborg GBeathe SolbergSigmundRagnar TømmerstøTove Obrestad WøienGro-Anita RoenRisRosOgKlagingIngebjørgKjell F TislevollHeidi LJulie StensethKirsten LundGunillaSissel ElisabethFrisk NordvestMarianne MRogerGHeidiRuneAnniken RøilYvonne JohannesenPia Lise SelnesPer LundMorten JensenAvaHilde H HelsethAlexandra Maria Gressum-KemppiAkima MontgomeryBeate KristinIngunnJingar hJane Foss HaugenReidun Anette Augustinanniken sandvikEllen E. MartolHilde VrangsagenMaikenGrete Aastorp