Det skjer sannelig mye hos Bengt Alvsager & Co. i Hardanger, man sklir lett inn i handling og miljø. En sterk og god bok.
Hvilke bøker har dere forhåndsbestilt på Mammutboksalget som har startet ? Hvilke boksjangere liker dere best ? I mitt bibliotek spriker det i alle retninger > variert kan man si.
Så kjekt. Jeg stoppet litt ved boken av Håkon Bleken, er usikker på hvilke bilder den inneholder. Vet ikke hvilken retning hans kunst dekker. Hehe hagebøker får man i grunnen ikke nok av, der dukker alltid opp noe nytt om jordtyper.
Mammutsalgets forhåndsbestilling er i gang. Evt. linker til nettbutikker Norli, Ark, Adlibris.
Det kom litt brått på hos meg, men fant 7 bøker :
Modernismens billedkunst i Norge av Øystein Sjåstad
Håpets filosofi av Lars Fr.H. Svendsen
Reiulf Steen; historien, triumfen og tragediene av Hans Olav Lahlum
Samlede dikt av Rudolf Nilsen
Hans Børlis beste dikt av Hans Børli
Hitlers norske hjelpere av Nina Drolsum Kroglund
Fangeslottet Colditz av Ben Macintyre
Fant dere noe av interesse ?
Synes du også at det skrives for mange bøker om forknytte folk som lærer å lytte til hjertet etter at de har vært på ferie i Italia?
Skyld på E. M. Forster. Hans Et rom med utsikt (1908) er en av de første i sjangeren. Originalen er bedre enn alle imitatorene som har kommet etter.
Lucy er i ferd med å bli voksen, og befinner seg på et pensjonat i Firenze sammen med sin eldre kusine og et knippe andre engelskmenn. Blant dem er far og sønn Emerson, som kommer fra litt dårligere kår enn henne.
I en spesielt vakker skråning på den italienske landsbygda kysser George henne. Dette stresser Lucys beskyttende kusine såpass at de reiser videre til Roma så fort de kan for å unngå sladder og skandale.
Vi treffer persongalleriet igjen noen måneder senere, på den engelske landsbygda. Lucy er forlovet med toskete Cecil, da George ved en tilfeldighet flytter inn i nabolaget. Vil Lucy følge hjertet eller samfunnets forventninger?
Resten kan du tenke deg til, men ikke avskriv boka som en lettvekter av den grunn.
Forsters roman er noen hakk spissere i tonen enn den fantastiske filmatiseringen fra 1985. Et rom med utsikt er "jernhånd i silkehanske"-aktig angrep på stivnede konvensjoner og trange rammer, spesielt for kvinner i datidens Storbritannia.
Forsters prosa veksler fra det lette og komiske til det inderlige og litt programaktige, det siste når han bruker romanfigurene som talerør for forfatterens meninger. Slik minner han litt om Alexander L. Kielland i stilen.
Dagens sitat :
"Bokhyllen er den stige, hvorved du bliver din overmanns lige."
Henrik Wergeland
Hvor har du dette fra ?
The Apartment er skrevet av to forfattere, som var lett å legge merke til siden skrivestilen var noe ujevn.
Skrekkelig hverdag
Den handler om Mark og Steph som er rystet etter et alvorlig innbrudd. Det føles ut som om ting ikke blir normalt igjen. De har også datteren Hayden å tenke på. En venn av dem snakker om å bytte hus og gjøre det om til en ferie. Steph går på Internett og finner en leilighet i Paris. Foreldrene hennes tar seg av Hayden mens Steph og Mark reiser fra Cape Town til Paris. Leiligheten ser ikke ut som beskrivelsene eller på bildene. Den er rotete og det er skittent. De finner merkelige ting. De finner også ut at eierne av leiligheten ikke har kommet frem i Cape Town for å bo i huset deres. De er også vanskelig å nå.
Etter en hendelse drar Steph og Mark tilbake til Cape Town. Hjemme legger de merke til at ting er blitt flyttet på, og det føles ikke ut som "hjemme" lenger. Hva har de tatt med hjem fra Paris? Et spøkelse? Hekseri? Eller noe enda skumlere? Mark og Steph virker å være enda mer irriterte på hverandre nå enn tidligere.
Mye sutring
Kapitlene er både fra Mark og Stephs perspektiv. Begge to er veldig sutrete, særlig Steph. Å være inne i hodene ders var utfordrende. Noen partier i boka var spennende, men det tok tid før det skjedde noe som helst. Det er egentlig ikke et hjemsøkt hus historie, men heller om folk som føler at de er hjemsøkt eller at noe roter med dem.
Ikke en ny favoritt, fordi The Apartment var surrealistisk og det føltes mer ut som en feberdrøm, enn horror. Litt skuffet på grunn av det.
Fra min blogg: I Bokhylla
Weldon's Practical Needlework var et populært viktoriansk magasin som tilbød strikk, hekling, lappeteppe og en rekke andre håndarbeidsmønstre for "nyttige artikler". Publisert i England omtrent mellom 1885 og 1915, tilbød den kvinner fra den voksende middelklassen tekniske instruksjoner og prosjekter. Enten solide gjenstander av daglig bruk som strømper, "en gentlemans vest" eller damevest, eller mer fantasifulle hullmønstrer og "d'oyleys". Weldon's publiserte opprinnelig små hefter 12 ganger i året, og samlet disse til slutt i større bind.
Weldon's Practical Needlework: Deluxe Edition er nå tilgjengelig som et ekstravagant 6 boksett. I tillegg til strikk og hekling, inneholder hvert bind en rekke dekorative brodererier: crewel, applikasjon, korssting, makramé, smocking, perlenett og andre mindre kjente teknikker. Dette bokssettet fungerer som et historisk dokument og samleobjekt.
Denne boksamlingen på 6 bøker kjøpte jeg fra USA ca. 2014. Helt utrolig hva den inneholder. Det vi i dag tror er nye mønstre finner man igjen fra en tid på 1800-tallet. Denne esken med 6 bøker er blytung & krever sin plass, men er glad jeg har den i hus.
Jeg har litt blandede følelser etter å ha lest boken. Det ble litt stillestående og tamt selv om boken er klassifisert som krim.
Ja, men fant ingen norsk oversettelse på nettet. Har flere bøker av samme forfatter på engelsk.
Hei! Var som vanlig på posten i går og hentet pakke. Været vi hadde & i dag er så vidt på plussiden med barfrost fra natten som var. Gangvei er strødd så ingen glatte partier. Nå ser jeg fram til at alt grønnes.
Min bok denne uken er mer av en filosofisk karakter.
Descartes' Error - Emotion, Reason and the Human Brain av Antonio Damasio
I århundrene siden Descartes berømt proklamerte, ‘jeg tror, derfor er jeg,’ har vitenskapen ofte oversett følelser som kilden til en persons sanne vesen. Selv moderne nevrovitenskap har inntil nylig hatt en tendens til å konsentrere seg om de kognitive aspektene ved hjernefunksjon, uten å ta hensyn til følelser. Denne holdningen begynte å endre seg med utgivelsen av Descartes' Error. Antonio Damasio utfordret tradisjonelle ideer om sammenhengen mellom følelser og rasjonalitet. I denne fantastisk engasjerende boken tar Damasio leseren med på en vitenskapelig oppdagelsesreise gjennom en rekke casestudier, og demonstrerer det mange av oss lenge har mistenkt: følelser er ikke en luksus, de er avgjørende for rasjonell tenkning og for normal sosial atferd.
Antonio Damasio er en portugisisk nevrovitenskapsmann. Han er for tiden David Dornsife-leder i nevrovitenskap, samt professor i psykologi, filosofi og nevrologi, ved University of South California, og i tillegg adjunkt ved Salk Institute. og har skrevet flere bøker:
Hans arbeid, Self Comes to Mind: Constructing the Conscious Brain (2010), utforsker forholdet mellom hjernen og bevisstheten. Damasios forskning innen nevrovitenskap har vist at følelser spiller en sentral rolle i sosial kognisjon og beslutningstaking.
Jeg hentet også - På leting etter Spinoza, glede, sorg og den følende hjernen av Antonio Damasio som jeg fikk tak i på et antikvariat
Glede, sorg, sjalusi og frykt er deler av vårt daglige liv. Allikevel er studier av slike følelser blitt ignorert. Antonio Damasio mener at nettopp følelser og emosjoner ligger til grunn for vår tenkning og for menneskets utforskning av virkeligheten. Ved hjelp av filosofen Spinoza lærer han oss hvordan følelsene gir mening til menneskelivet. Spinozas filosofiske innsats består bl.a. i at han nekter å skille hjerne og kropp. På leting etter Spinoza er en velskrevet fortelling om nevrologens nyskapende arbeid i skjæringspunktet mellom filosofi og biologi. Damasio er en av verdens fremste forskere innen nevrologi og har et stort internasjonalt publikum.
Ønsker alle en god, interessant lesehelg.
Denne helgen begynte litt travel, men nå begynner den å bli mer avslappende. Jeg har nettop i dag fullført enda en bok, og har noe par til som jeg kan tenke meg å begynne på etter hvert. Mye spennende prosjekter, men fortsatt litt ubestemt hvilken det blir.
Hva leser du denne helgen?
Ønsker alle en fin helg!
Tja, har ikke bestemt meg enda. Ser at forlaget utgir boken Gads Forlag i 2025
Her er en link som kan hjelpe deg å få tak i boken
Er der noen her fra Møre og Romsdal & Ålesund som skal høre > Ivo de Figueiredo : Vårens turné "Alt du vil vite om Edvard Munch - og litt til!" ?
Dessverre jeg bor legger sør - mellom Stavanger & Bergen. Har hans første bok om Munch
PS! De som bor i nærheten og deltar på møte - kan dere dele ?
Kommende fredag dukker Ivo de Figueiredo opp på Kunsthuset i Ørsta for å snakke om Munch med Kåre Gjengedal - med et sideblikk til Ørstas egen ekspresjonist, Olav Strømme.
Neste uke blir det miniturné i Møre og Romsdal:
Mandag 3. Brattvåg bibliotek kl. 19.00
Tirsdag 4. Ålesund bibliotek kl. 12.00
Tirsdag 4. Sunndal bibliotek kl. 19.30
Onsdag 5. Storyville, Molde kl. 19.00
Torsdag 6. Ørsta bibliotek kl. 12.00
Torsdag 6. Moa bibliotek kl. 18.00
Fredag 7. Herøy bibliotek kl. 12.00
Ja tusen takk hadde en veldig fin reise. Ja det hørtes logisk ut med dopamin. Ja her er mye inspirasjon og fint å lese de ulike bøkene som også gir inspirasjon.
Håper du hadde en fin helg!
Hørtes ut som godt å lese litt hverdag. Håper du hadde en fin helg!