Bøker i Norge er svinbillig. En roman koster ca 7 halvlitere, og det er ikke stort mer enn en kveld på byen for de som driver på med den slags. Eller en tur på Prix. En pocket eller en brukt bok på antikvariat ligger rundt hundrelappen; det er latterlig billig satt opp mot lommebøkene våre og ikke minst mot det store arbeidet som ligger bak publiseringen av en bok. Vi er et lite land med sterk litterær tradisjon og en velfungerende bokbransje. Presser vi prisene ned vil den ikke kunne overleve, og enden på den visen er at det til slutt ikke kommer ut det mangfoldet av bøker som vi alle er glade for at det i dag gjør. Pris er alt i denne sammenhengen: Hvis vi bøyer etter for forestillingen om at kultur skal være gratis, slik f.eks. Rødt har ment, vil vi fort se at det ikke blir kvalitet på kulturproduktene våre. Jeg synes også det er et litt gjerrig standpunkt å si at bøker i Norge er dyre. Kom igjen! Vis bøkene at dere elsker dem.
Hei gode bokelskere! Jeg er på leting etter George Eliots roman "Møllen ved Floss" som kom i Aschehougs Klassikerserie i 2002. Jeg har ringt landet rundt, jeg har søkt på antikvariat.net, men den er som sunket i jorda. Noen av dere som av en eller annen dunkel grunn sitter på et strøkent eksemplar dere vil selge meg? Eller som vet en bortgjemt bokhandel som sitter på den? Jeg kan ikke låne på biblioteket, for jeg noterer så fælt i bøkene jeg leser og må eie dem til jeg dør.
Alt godt på en herlig tirsdag fra Tore i Stavanger City Of Love
Nå til dags er ikke jordens fjerneste avkrok mer enn fem minutter fra Charing Cross. Så lenge det fins noe som heter telegraf, er der ingen jordens fjerneste avkrok. Kongene i Dahomey og lamaene i Tibet stiller inn radioene sine på London og New York.
"Hele byen leser"-prosjektet i Stavanger deler ut Fortuna av Kielland. Flere som har lest, leser eller skal lese den i høst?
Kanskje den representerer et minste felles multiplum av en beskrivelse av å følge sin drøm, som mange kan kjenne seg igjen i? Markedsføringssuksess er kanskje en enda viktigere faktor?
Perler er et veldig godt ord. Kanskje vi kunne laga en liste over upolerte perler et sted her på bokelskere, nettopp for å gjøre hverandre oppmerksomme på ukjente skatter?
Boka er en titt inn i livet til et menneske som søker mening, finner mening, befinner seg i flyt igjen, for så å falle til ro. En fin veksling mellom søken og fasthet, uro og ro, spørsmål og svar. Den lavmælte tonen om det store indre dramaet som spilles ut gjennom hverdagslige scener er uhyre spenningsskapende.
Ingenting er så moro som morsomme rim. Er helt imponert over rimene og rytmen i denne boka! En barnebok som er solgt i over 500 000 eksemplarer.
En firedel igjen. Hm. Hvordan ender denne historien for hovedpersonen? Vekst? Vekst og fall? Status quo? Fin politisk snert i denne personlige beretningen.
Lille-Trille er tilbake som aldri før. Britiske "nursery rhymes" har sin renessanse. Ikke bare er de morsomme (eller dypt tragiske), de er også viktige for småbarns språkutvikling. Selv er jeg gira på André Bjerkes innstilling til spåk og barn: gi ungene rare og lange ord slik at både tunga og halen slår krøll!
Jeg kjenner at jeg rystes når jeg leser om folk som er født sent på åttitallet og som har gjort et eller annet spektakulært. Det er en brutal påminnelse til en som er født tidlig på 70-tallet og fortsatt føler seg ung og lovende...
Jeg er halvveis, og jeg gleder meg stort til å lese den siste halvparten. Det er morsomt, det er tragisk og det er gripende.
Jeg liker så godt streken hennes og snerten hennes. Dranger gir oss åpen dør inn i livet hennes, og jeg liker alle betraktningene i tegneserieform. Deilig med nok en tegnet roman! Her er mer å la seg inspirere av: Joanna Rubin Dranger
Jeg er en smule misunnelig på bokprisene i Sverige. Har nettopp vært på Bok&Bibliotek i Gøteborg, og gang på gang ble jeg sjokkert over hvor lite ei bok kosta. Er det kun eierforholdene i bokbransjen som gjør dette? Færre eller annerledes bransjeavtaler?
Jeg liker drivet til Hornby. Jeg liker flyttingen fram og tilbake i tid. Jeg liker hovedpersonen og miljøet hans. Jeg liker for så vidt plotet. Men jeg opplevde at dette likevel var en tekst som ikke angikk meg så sterkt.
Gode vinameldelser gir økt salg på polet. Gode filmkritikker gir økt besøk på kino. Vinnere i tester på barneutstyr selger mer. Gode omtaler av bøker gir økt salg. Forfattere som gjør seg godt i mediene selger godt. Det er ingen tvil om at vårt eget nettverk i stor grad påvirker valgene vi gjør. Så kanskje er det bestevennen din som styrer hva du leser? Eller noen du ser opp til som får deg til å velge som du gjør? Men en skal ikke undervurdere kraften i følelsen av å oppdage en perle (nesten) på egenhånd. Men er det egentlig mulig?
Jeg blir lettere forelsket i disse illustrasjonene. De er akkurat passe retro, passe naive, passe søte og passe humoristiske.
Det er så vakkert, så vakkert. Ah......
Nå etableres det også et nytt kvinneforlag - av kvinner, med kvinner og for kvinner. Gründerne sier at det er ei hylle i bokhandlerne som er ledig: erotisk litteratur for kvinner... Les mer: bokogsamfunn
Hvilken Murakami-bok anbefaler du å lese som den jomfruelige debut?