Har du lest Hornblower-serien?
Da er boka bestilt :)
Fredag leste jeg ferdig Vinden som legger øde, av Selva Almada. En kort, lettlest bok som ikke nådde helt opp for min del. Jeg har nå startet på Skygger, av Sara Strømberg. Krimdebut fra Sverige, utgitt i Norge i fjor. Hun vant Årets debut i Sverige for denne boka, og oppfølgeren vant Årets krim. Så her er det høye forventninger :) Jeg har lest ca 50 sider, og så langt, så bra. Fortsatt god helg, alle!
Frihet er den nødvendigste «hverdagen» av alle! Frihet er ikke en politisk frase, like reell og nødvendig som luften man puster inn, viktigere enn veier og drenerte diker. Slavebundne mennesker og de som føler seg slik, er døende mennesker, mennesker som er i ferd med å kveles. De har ingen bruk for veier.
Takker!
Det var en fin omtale. Jeg gleder meg til å lese boken.
Takk for godt tips! Jeg har satt den på leselisten.
Jeg vil også anbefale Hoems bok "Kristusfigurasjonar" som er den skjønnlitterærere forfatterens møte med Jesus..
"Det skjedde i de dager" og "Morgengry i Jerusalem" - begge utgitt av Genesis forlag er bøker der norske forfatter møter bibelske tekster.
Hvorfor la tiden gå, vinteren med sin frost, sommeren med sine stormer? Hvorfor fortsette å betrakte livet fra veikanten? Vi er ikke krøtter som kan stå bak piggtrådgjerdet og betrakte det hele mens vi venter på lastebilen som leverer oss alle på slakteriet.
Vi er mennesker i stand til å tenke, føle, velge sin egen skjebne. Dere kan alle endre verden.
Siden det har vært debatt i den kristne dagsavisen "Dagen" rundt dette med musikk, så tenkte jeg det var aktuelt å ta fatt på en bok som tar for seg noe av debatten. Den har eksistert siden en stund etter krikens grunnleggelse. Skal vi holde oss til gamle salmer eller kan Gud bruke en hvilken som helst form for musikk? Steve Miller står for det sistnevnte og forsvarer sitt syn på en solid historisk, vitenskapelig, og ikke minst bibelsk måte. En ypperlig bok for alle som kjemper med dette spørsmålet, som egentlig burde vært klart sett ut fra et bibelsk lys, men der tradisjoner kommer inn og ødelegger mye av det Gud kunne ha utrettet hvis man fikk øynene opp for hva Paulus bl.a. mente når han ville være jøde for jødene og greker for grekerne. Selvom jeg for et par tiår siden leste et par enda eldre bøker rundt dette, så gav det mersmak å ta fatt i en litt nyere bok som også tar opp dette emnet.
Boken er selvfølgelig noe nyansert, og forfatteren påpeker at vi bør være på vakt og ikke sluke all musikk som bærer kristennavnet og at det er lurt å gå litt bak i sømmene til artistens motiver for å drive med musikk, selvom det ikke alltid er like lett å se. Men Miller får frem hvordan flere kristne artister brenner med å få ut evangeliet, og i disse tilfellene er musikken et flott verktøy til å nå de unge.
Religion var en slags ansvarsfraskrivelse, mente han: å forskanse seg bak Gud, å vente på at noen skal komme og redde en, eller legge skylden på djevelen for alt det onde man er i stand til å gjøre.
Nei, denne boka er nok ikke filosofisk på den måten som Sofies verden. Det var noen passasjer med religiøse tanker, men jeg vil ikke kalle det filosofisk.
Kan det være denne: Grill en kristen
Denne romanen fra 1932 har en melankolsk start. Hovedpersonen begynner sin fortelling bare én måned etter sin kones død. En intens forelskelse utgjør kjernen i historien, men den skyggelegges av kontroversielle temaer om utroskap og homofili. Mot slutten, side 113, merket jeg meg til og med en klar referanse til Sigmund Freud.
Nå om dagen hører vi gjerne om hvor attraktiv Oslo er blitt de siste årene, men Gunnar Larsen hyller byen slik den var en sommer og høst rundt 1930. Heldigvis, mye av det han beskriver med slik innlevelse og entusiasme finnes omtrent uforandret: Marka med Tryvann, villastrøket ved St. Hanshaugen, fjorden, stiene på Bygdøy. Noe derimot er forsvunnet: restaurant Skansen, ferjen Skarpsno-Oscarshall, Christiania Dampkjøkken i Torggata.
Gunnar Larsens vellykte debutroman fra 1932 har forlaget gjenutgitt mange ganger, seinest i 2022. Men skal en tro statistikken til Bokelskere.no, når boka ikke lenger fram til så mange nye lesere. Hva kan det komme av?
For ikke så lenge siden så jeg at det finnes to bøker om forfatteres møte med det gamle testamentet og det nye testamente. Altså Bibelen. Det kan også ha vært juleevangeliet eller påskebudskapet. Også noe som ligner. Vet dere hva de to bøkene heter? Finnes det andre lignende bøker også?
På forhånd takk!
«Hvordan går det med Marit?» spurte kompisen min.
Hvordan det går? Det er en egen kunst å svare på det spørsmålet, særlig når både den som spør og den som svarer vet at det ikke går særlig bra. Det blir ikke lettere når begge vet at den andre vet at det ikke går særlig bra.
Trikset er å ikke svare for positivt, for da virker det hyklersk, da virker det som du lyver.
Hvordan går det med din kreftsyke mor som nettopp fikk akutt nyresvikt?
Tipp topp, terningkast seks!
Det går heller ikke an å være helt mollstemt, folk spør tross alt for å være høflige, ikke fordi de vil bli dratt inn i hva enn det er du går og sliter med.
Hvordan går det med din kreftsyke mor som nettopp fikk akutt nyresvikt?
Det går ganske jævlig egentlig, hun har store smerter, og noen ganger tenker jeg at det beste for henne bare er å dø.
Nei, du må svare noe som er sånn midt på treet.
«Det går bedre, i alle fall.»
Dermed var den samtalen over.
To bra artikler om verket, spesielt den i Sivilisasjonen. Dette var nyttig informasjon med tanke på hva som er mulig å få ut av teksten. Merker også at personen Mary Shelley gjør meg nysgjerrig, tenk at en kvinne fikk til dette på 1800-tallet, det i seg selv sier mye om henne.
Nå kan jeg nesten ikke vente med å ta fatt på historien - tror jeg går for den nynorske varianten.
Takk til deg og alle andre som bidrar til engasjement :)
Ute var det en blek aften. En trett, grå bris subbet over gaten og løftet støvet såvidt det hang. Dagen virket slitt, som eldet før tiden.