Uhyre interessant. Gir et godt innblikk i hvordan USA har blitt som det har blitt.
Del fem av Knausgårds Morgenstjerne-serie, men som i forrige bok er det lite å se til denne stjernen. Som i forrige bok er det heller ingen essey du kan lett hoppe over, og faktisk med sine 300 sider må en nesten påstå at dette er en novelle i Knausgård-format.
Vi møter Trond, med en havarert Ascona i Arendal en gang på 70-tallet. Det var vist så kalt den vinteren at en påståelig kunne kjøre bilen sin ut på fjorden. Trond bruker muligheten til å ikke dra hjem til familien men heller overnatte i Arendal og drikke seg sanseløs.
I anledning det å drikke seg sanseløs skal det selvsagt filosoferes litt over livet og døden, som i alle Knausgårds bøker, men det blir også laget litt mat med den største presisjon, som i alle Knausgårds bøker.
Hele Morgenstjerne serien har noe mørkt i seg, men jeg var spent på om Knausgård skulle dykke like dypt ned i avgrunnen som forrige bok. Det gjør han ikke, noe som er både en lettelse og en skuffelse. I stedet lar han hovedpersonen grave sine egne hull, vi sannsynligvis ikke vil få vite hvordan han skal komme seg ut av.
Det er på mange måter klassisk Knausgård, men siden han nå har lagt bort disse lange esseyene i teksten, vil jeg kanskje si at han er på sitt mest tilgjengelige på mange år.
Jeg triller fire av seks bobler uten aircondition ut på fjorden for denne "novellen".
Jeg er fornøyd med bøkene jeg leste i fjor. Mye av det jeg leste var bøker jeg uansett ville lese. Lite nytt og mye gammelt. Noen gode, andre sånn passe som det ofte blir. I år blir det forhåpentligvis mere krim. Savner det å lese en god krim, og vinteren passer godt til det. Fra 2024 var det noen høydepunkter som jeg hadde tenkt å lese i lang tid som Landstrykere av Hamsun, Ditte menneskebarn av Martin Andersen Nexø, Plattform av Michel Houellebecq og ikke minst Vita brevis av Jostein Gaarder. Sistnevnte er nok den som var den beste, og som jeg bare har gitt karakter 5, den skal være 6! De fire var nok høydepunktene for min del. Men jeg oppdaget også en forfatter som jeg ikke hadde lest tidligere, og det er Maren Uthaug som skriver utrolig godt. Håper på flere bøker fra henne med sin særegne skrivestil med mørk humor, dypt menneskelige temaer og skarpe observasjoner av mellommenneskelige relasjoner. Akkurat nå leser jeg Mayday av Grethe Bøe, og nesten halvveis ut i boka kan jeg allerede nå si at karakteren blir bedre enn 3 :)
Godt nyttår!
Enda så rasande vi kunne bli på kvarandre, tenkte eg på slike diskusjonar med eit slags vemod, der eg lå og halvsov på sofaen, dei minte om ei tid som var borte, og som eg ofte tok meg i å sakne. Berre orda vi brukte; klassekamp, klassefiende og klassebevisstheit, demokratisk sentralisme, proletariatets diktatur, historisk materialisme. Vi brukte desse begrepa med den største sjølvfølge, og vi kunne naturlegvis ikkje forestille oss at vi, eller rettare sagt eg og alle andre på min alder, berre åtte, ti år seinare, aldri i livet ville ha funne på å uttale dei same orda utan å vere ironiske. Eller at dei få år etter det igjen skulle gli ut av språket og så og seie bli borte. Nesten som gamle menn med hatt. Som skrivemaskiner, korrekturlakk, videospelarar, opptakskassettar eller skvettlappen på bilar, tenkte eg, idet Therese kom inn på stua.
... eg kjente på ei takksemd som på ein eller annan måte sette meg i kontakt med ein søskenkjærleik eg ikkje hadde følt på mange år, og like før vi skulle til å avslutte arbeidsdagen, kom eg til å tenke på ein forskningsrapport eg hadde lese for ein del år sidan, og som eg såg for meg at han ville bli glad av å høre om; det handla om hjerterytmen til kroppsarbeidarar. Det var velkjent at hjerta til folk som song i kor, begynte å slå i takt mens dei song, men denne forskningsrapporten viste at det same skjedde med folk som arbeidde fysisk saman; etter ei stund begynte rett og slett hjertet til kvar enkelt å slå i takt med resten av arbeidarkollektivet.
Jeg er greit fornøyd med leseåret, det ble 415 bøker- som er helt greit. Dette året ble det mange barnebøker da jeg jobbet mye i barneavdelingen, og det er greit å være oppdatert.
Årets leseopplevelse tror jeg ble : Når tranene flyr mot sør
Denne helgen så blir det rett og slett vampyrkjærlighet i boken Crush av Wolff
Godt nytt år!
Jeg leste/hørte færre bøker enn året før pga av øyetrøbbel, men har sett desto fler (til dels) kjedelige serier.
For tiden fordyper jeg meg i Bente Imerslunds bok om finske folkegrupper. Jeg tror interessen startet med Britt Karin Larsens serie om folk på Finnskogen, deretter har bøkene til Mikael Niemi og andre gjort meg mer nysgjerrig. Nå venter jeg på del 2 av Ingeborg Arvolas Sanger fra Ishavet, Vestersand som forteller om kvener (og samer og nordmenn) i Finnmark.
Lydboken er Skygger av Sara Strömberg. Hun legger handlingen lenger sør (i Åre-traktene), men det er kaldt, snø og øde skogsveier og det trives jeg med nå. Godt skrevet krim! Jeg er glad for at jeg har del 2 i serien klar.
Godt nytt år!
Jeg er fornøyd med valg av bøker i leseåret 2024, de fleste med stor grad av verdi.
Jeg startet året med Song til mor - en pangstart! Jeg åpnet boken, leste inn i de små nattetimer, og la den ikke fra meg før jeg var ferdig. Ikke ofte det skjer. Takk til Margreth Olin for en nydelig leseopplevelse.
Kjekt å høre om dere andres gjøremål og valg av bøker, noen allerede satt på ønskeliste.
God helg alle!
Dette ble en sterk leseopplevelse, som rørte ved mange strenger.
Aldri har jeg felt så mange tårer gjennom en bok, både av lys og mørke, men ikke minst fordi jeg ble så revet med.
Olin skriver ærlig, poetisk og malerisk om egen livserfaring.
Hun forteller om foreldrene og ikke minst om kjærligheten.
Dette er en kjærlighetshistorie som viser seg mellom mennesker, til naturen og moder jord, til livet og hjemmet, språket og filmen.
Margreth sin holdning til det meste er herlig full av sisu og håp, som topper vemod og fortvilelse.
Jeg ble svært oppmerksom på hvor skjør hverdagslykken er. Det gjelder å ta vare på øyeblikkene og tillate seg og bare være, uten å prestere.
Er du en som liker å kjenne på egne reaksjoner i møtet med stor kunst, da er dette en vinner.
Jeg tok opp boken og klarte ikke legge den fra meg før siste punktum var satt.
Godt nytt år!
Jeg har lest færre bøker i år enn i fjor, 84 bøker mot 93…men er godt fornøyd.
Den jeg holder på med nå er på 646 sider, så det tar jo litt tid og til tider et snirklete og omstendig språk kan jeg ikke lese fort, men hva gjør vel det! Jeg leser en særs god bok som er skrevet i 1860. Det er så levende skildringer… Boka er «Møllen ved Floss» av George Eliot. (Mary Ann Evans). Dette blir en favoritt!
Ha en fin helg med kulde og snø, god gammeldags januar! Bare å slå «en god gammeldags floke» :D
Far min, byrjar mor, så stoggar ho seg.
Far min kom vekk for tidleg, kviskrar ho.
Sakn. Har alltid vore å lese i andletet til mor mi.
La du fingrane mot mor sitt andlet og lét linjene arbeide under
fingrane dine, stod det «lengt» skrive i den mjuke huda.
Mor seier namnet til far min med ein slik inderleg kjærleik, ho kviskrar det fram, som om sjølve namnet hans var gjeve han av Gud.
Godt nytt år til alle bokelskere!
Ja, da er vi i gang med et nytt leseår, 2025. Jeg har startet opp med en bok som muligens blir "langlesing". Det er Erika Fatland sin bok, Sjøfareren. Hun har hatt en fenomenal salgssuksess med denne boka, og vant Bokhandlerprisen 2024. Jeg har lest to av hennes bøker tidligere; Sovjetistan og Grensen - begge veldig gode bøker (jeg ga terningkast 6). Så - jeg gleder meg til å lese om Portugals tapte imperium, og reisen hennes gjennom disse landene og stedene utover i januar måned.
2024 ble et veldig bra leseår for meg, og jeg håper jeg får lest mange gode bøker også i 2025. Jeg kommer til å følge The 52 Book Club’s 2025 Reading Challenge, en leseutfordring jeg har fulgt i noen år nå. Den gir innspill til å velge litt andre bøker innimellom, for på den måten å utvide horisonten. Dessuten er det gøy å prøve å matche alle punktene :)
Klærne hennes var neppe dyrere enn klærne til mora mi, men hun bar dem slik at en hele tida ble minnet om at slank rimer på rank.
Alt som lenge har vært kjent og kjært—det behøver ikke være annet enn lyden av en vindushaspe eller en spesiell dørklinke—opplever vi som stemmer vi kjenner igjen, stemmer som vekker sterke og varme følelser fordi de en gang har rørt ved det dypeste i oss.
Ok…du må visst trykke på se omslagsbilder, det står under last opp et omslagsbilde (under boka) så kan du redigere/følge instruksjonen som står der. Ikke vanskelig…håper jeg!!
Jeg la like gjerne inn bildet for deg, håper det er riktig forside!
Så slapp jeg å forklare…;)
Winesburg, Ohio av Sherwood Anderson er en novellesyklus som ble utgitt i 1919. Den består av en samling sammenhengende historier som utspiller seg i den fiktive småbyen Winesburg, Ohio. Gjennom boka får leseren et innblikk i livene til ulike innbyggere i byen, deres hemmeligheter, drømmer og frustrasjoner.
Historiene kretser rundt George Willard, en ung journalist som jobber i lokalavisen. George fungerer som en slags bindeledd mellom byens innbyggere, og mange av dem betror seg til ham. Han er en observatør, men også en karakter i utvikling – vi følger hans vei mot selvoppdagelse og hans ønske om å forlate Winesburg for å utforske verden utenfor.
Hver novelle fokuserer på én eller flere innbyggere, og temaene er isolasjon og ensomhet, drømmer og skuffelser, småbylivet og ungdom og modenhet.
Boka bryter med tradisjonell fortelling ved å fokusere på karakterenes indre liv i stedet for ytre handling. Andersons enkle, men dyptfølende prosa har hatt stor innflytelse på senere forfattere som Hemingway, William Faulkner og John Steinbeck m.fl.
Jeg synes den var både en hjerteskjærende og vakker, og kan godt anbefale den videre.
Takk for tipset! Da er den bestilt på biblioteket :-)