I psykologien menes det samme. Har sett hva det kan gjøre med kvinner & menn i psykiatrien. Bl.a. ingenting kan være så utmattende enn det. Når det er sagt har jeg ikke hørt noe fra lydboken enda, konsentrasjonen er ikke der enda.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mener du snill pike/gutt ?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Regn

En er en, og to er to –
vi hopper i vand,
vi triller i sand.

Zik, zak,
vi drypper på tak,
tik, tak,
det regner i dag.

Regn, regn, regn, regn,
øsende regn,
pøsende regn,
regn, regn, regn, regn,
deilig og vådt,
deilig og råt!

En er en, og to er to –
vi hopper i vann,
vi triller i sand.
Zik, zak,
vi drypper på tak,
tik, tak,
det regner i dag.

Sigbjørn Obstfelder, Et dikt fra 1893

Dette diktet betyr mye for meg fra vestlandet. Så lenge det pøsregner så må alt snø vike. På vestlandet ligger aldri snøen lenge. Det verste er når det regner litt og fryser på, da får vi hålkeføre som er vanskelig til å ta seg fram i.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk Stig T for tips. Jeg har fått tak i de engelske utgavene på Adlibris. Gleder meg til å motta de, men det kan ta tid iom at de må bestilles utenlands (England/USA).

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har prøvd å spore opp boken på bruktmarkedet uten hell. Søkt både på tenkelige & utenkelige antikvariater. Vet at jeg kan låne den på biblioteket, men det er ikke det samme som å eie den.

PS! Hans of Iceland - den engelske utgaven av boken har jeg fått tak i.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg rotet rundt på nettet og endte opp med lesertips fra NrK fra 21 desember 2024. Det er noe jeg gjør når jeg ikke er opplagt til lesing mao. konsentrering.

Ring julen inn med «Ringeren i Notre-Dame»
En bedre anledning til å lese denne klassikeren får du ikke.

Det var ikke et dårlig tips, selv om vi nå skriver 2025 så er det ikke en måned passert enda. Jeg har kun 1793 av Victor Hugo. Så denne forfatteren blir mitt nye prosjekt. Har sjekket diverse nettbutikker og i bokform er det heller skralt i Norge - bare engelske utgaver. Har ikke sett på bruktmarkedet enda.

Andre her som har lest en del av Victor Hugo som kan anbefale bøker utover :
Ringeren i Notre-Dame
De elendige
1793

Wikipedia norsk
Wikipedia engelsk

Så langt - Mitt bibliotek vil se slik ut når jeg mottar bøker av Victor Hugo:
1793
Bug-Jargal
Hans of Iceland
The Hunchback of Notre-Dame
The last day of a condemned man
The Man Who Laughs
En sommer med Victor Hugo by Laura El Makki
Victor Hugo: A Biography by Graham Robb

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg fant et annet intervju Vinduet. Publisert 6. juni 2023.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dagens sitat :
Kjøp flere bøker enn du rekker å lese. Ellers vil du fremstå som et menneske uten ambisjoner.
Knut Nærum

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Der er to bøker :
Bokens folk av Geraldine Brooks
Bokens folk, en sivilisasjonshistorie fra papyrus til piksler av Joel Halldorf

Lurer på hvilken av disse leser du. Begge virker veldig interessante

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei! Ja nå har man kommet til 2-siffertall i januar. Ingen snøstorm. Sol ser jeg i det fjerne, unnasol hos meg inntil februar. Har tellet på fingrene & i morgen kommer mildværet & på mandag regn. I de siste har jeg hatt vondter pga været + mye galgenhumor, så jeg måtte vente litt før jeg svarte. Latter hjelper bare så dere vet det. Revmatisme er noe dritt, men på den annen side så føler jeg at jeg lever 100%, hehe.

Jeg har hørt hva NrK Leseklubben har å si om Doppler, mye bla .... Håper når jeg lytter til Erlend Loe at det blir annerledes. Tar sikte på å høre hele boken denne gangen og ikke avbryte. Å lytte til andres stemme er ikke bare bare + dialekt + tonefall mm.

I bakgrunnen har jeg Til faste tider av Margie Orford, i tilfellet jeg ikke klarer å lytte på lydboken.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Latter ned trappen

Med en latter

går jeg ned trappen

trinn for trinn

og latteren min

er min eneste lyd

min nedgang

min fryd

det går nedover

med meg

og ler bare

gjør jeg

nedover

nedover

uten ende

latter

latter

uten ende.

Ukjent

NB! Har man vondter her & der så hjelper det med en god porsjon galgenhumor. En latter forlenger livet & hjelper mot vondter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er verdt å lese "Symbolikken i H. C. Andersens eventyr av Arne Duve".
Om du får tak i den bruktmarkedet er det verd pengene. Boken får en til å gå litt lengre & dypere inn i H.C. Andersens eventyr. Lånte boken for mange år siden på biblioteket da jeg trengte mer kjøtt på beina angående HCA's eventyr. Det er utrolig hva du får tak i hvis man legger fram hva man leter etter. Har siden fått tak i den og er nå i mitt bibliotek.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Må innrømme at jeg etterpå følte at det jeg muligens skrev var noe på siden av det du undret deg over. Glad at jeg kunne tilføre noe. Jeg har lest en del av HC Andersens biografier. Han skrev ikke bare eventyr men også essays & reiseskildringer. Har fått tak i en boksamling på 6 bøker fra ca. 1957 på Norsk, men har ikke hatt sjanse til å fordype meg i disse. HC Andersen var nok et merkelig menneske som fikk hjelp til å utvikle seg av danske velgjørende mennesker. Han levde sannsynlig mer på innsiden enn andre mennesker fikk del i. Dette ser man når man leser eventyrene hans. Jeg har en bok som tar for seg tolkningene av eventyrene hans. Det var eventyrene som har ført til han er blitt verdenskjent.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Høres interessant ut. Velkommen til Bokelskere. Hvis du lurer på noe er det bare å spørre. Sidsel Nesse har en tråd som kan hjelpe deg underveis FAQ - det du kanskje lurer på

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje kan Literary Hub, By Olivia Rutigliano oppklare noe ?

Historienet . no
Hva gjorde H.C. Andersen på reisene sine?
I årene 1831 til 1873 reiste H.C. Andersen til utlandet hele 29 ganger og tilbrakte til sammen 9 år utenfor Danmark.

Hensikten var dels å søke inspirasjon, dels å møte utenlandske forfatterkolleger og kulturpersonligheter.

Blant de kollegene Andersen satte mest pris på, var den engelske forfatteren [Charles Dickens] (https://historienet.dk/kultur/kulturpersonligheder/charles-dickens-reddede-julen-fra-at-doe).

Da de to møttes i et selskap i London i 1847, var Andersen nærmest euforisk.

"Vi tok hverandre i hånden, så hverandre dypt i øynene, snakket og forsto hverandre. Jeg ble så rørt av å se og snakke med den av Englands nålevende diktere som jeg elsket høyest. Jeg fikk tårer i øynene", skrev Andersen senere i memoarboken "Av mitt livs eventyr".

Beundringen var gjensidig, og i årene som fulgte korresponderte de to forfatterne flittig, men da H.C. Andersen takket ja til en invitasjon om å besøke Dickens i hjemmet hans i Gad's Hill Place i Kent, fikk pipen en annen lyd. H.C. Andersen viste seg å være en særdeles irriterende gjest.

Ikke bare ble Andersen værende i fem uker. Han krevde også konstant oppmerksomhet og forlangte å være midtpunktet.

"Hans Andersen sov i dette rommet i fem uker - noe som for familien føltes som flere menneskealdre."
Charles Dickens om H.C. Andersens besøk i 1857.

Irritasjonen ble ikke mindre av at den alltid snakkende dikteren ikke behersket noen av de europeiske hovedspråkene tilfredsstillende.

"Når han snakket fransk eller italiensk, var han som en villmann; på engelsk var han som et helt døvstuminstitutt. Min eldste sønn sverger på at intet menneskelig øre kan gjenkjenne tysken hans, og tolken hans erklærer at han heller ikke snakker dansk", betrodde Dickens en venn.

"Han var radmager og dødsens kjedelig og bare fortsatte å være der", oppsummerte hans kone Catherine situasjonen.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Glede

Kunne jeg bare skaffe litt glede,
Så ble også jeg glad.
Kunne jeg gi noen et smil,
Så ble der straks flere.

Gleden kommer innenfra.
Det ytre er bare et skall vi skal bo i,
Så lenge det varer.

Kjenn etter om gleden er på plass,
Om du har overskudd til å gi.
Da får du dobbelt igjen.

Av ordet kom skapelsen,
Og ordet skaper dine tanker,
Dine bilder lyser tilhørighet.
Og du er med i rommet,
I åndedrettet,
I gjenfødelse

Ukjent

Godt sagt! (4) Varsle Svar

hehe ja, jeg vil si det flommer over av nye/"nygamle bøker". Å velge er særdeles vanskelig av de bøkene man man oppdager selv. Her inne på Bokelskere dukker det stadig opp bøker man ikke har fått med seg på nettet for øvrig. Trenger ikke gå lengre enn denne tråden og eldre "lesehelg" tråder.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ønsker dere alle Ett Godt Nytt År. Ja, nå skriver vi inn 2025. For hundre år siden var ikke det så mange utgivelser av bøker som vi våre dager. Forfattere måtte holde seg innfor en viss grense når det gjaldt skildringene i bøker.

Norges litteraturhistorie:
Mellom 1900 og 1940 levde romantiske og realistiske impulser side om side, og et større modernistisk gjennombrudd kan man ikke snakke om før etter andre verdenskrig. Mellomkrigstidens store romanforfattere – Knut Hamsun, Sigrid Undset, Cora Sandel og Olav Duun – var primært psykologiske og sosiale realister. Poeten Olaf Bull skrev med rim og rytme, men diktene er ofte moderne i tone og tematikk. Kristofer Uppdal er den som i sin lyrikk hentet mest inspirasjon fra tysk ekspresjonisme. I 1933 debuterte Rolf Jacobsen, en av etterkrigstidens sentrale lyriske modernister.

Etter krigen var grunnen også i Norge beredt for modernismens kaotiske og angstfylte livsfølelse og formelle eksperimenter. Man visste ikke lenger hva man kunne vente av et dikt eller en roman. Romanpersoner ble mindre sammenhengende, romanintriger mindre viktige, og lyrikken var ikke lenger vakker, melodisk og inderlig. Tarjei Vesaas, Johan Borgen og Aksel Sandemose ble pionerer på prosaens område, og Rolf Jacobsen, Olav H. Hauge, Paal Brekke og Gunvor Hofmo på poesiens. En mer lekende og upretensiøs modernisme – ofte i dialog med populærkulturens sjablonger – kom til etter 1965. Jan Erik Vold var en representativ stemme, både som lyriker og kritiker.

På 1950-tallet ble forfatter anmeldt for utuktig skildringer i en bok. Tenk det! I våre dager er der forsåvidt ingen restrasjon - men dersom folk ikke liker skildringer / beskrivelser i en bok så er det dårlig butikk for forlag & forfattere.

Litteraturåret 1925 (en oversikt over utgivelser, hendelser, prisvinnere og personer med tilknytning til litteratur i 1925.)

Nå hvilken bok har jeg tenkt å begynne på? For meg er det et luksus (fra latin luxus) problem. Bøkene som ligger tilfeldig fremme er av Margie Orford (Blodroser, Pappas-folk,Til faste tider). Så jeg lar tilfeldigheten bestemme.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Snøsong

det å sitja og sjå på eit fjell
gjer meg godt
hjartet blir roleg
og snøen på eit fjell
lyfter andletet mitt mot ein stad
inne i den skimrande snøen
og snøen
i lyset
seier meg
det er deg det gjeld
og då trur eg
at det finst ein stad
som også eg skal finna
der vinden snakkar lågt
og der kjærleik andar
i si lyse stille
av himmel og av jord
og er ein stad for kvile
i ei sky som driv forbi

Jon Fosse, «Snøsong» - diktsamlingen Stein til stein / 2013 & Dikt i samling / 2021

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er et betalt intervjue. En vegg jeg ikke kommer forbi

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundRisRosOgKlagingPiippokattaJarmo LarsenTove Obrestad WøienTanteMamieReadninggirl30DemeterLeseberta_23Tone HCathrine PedersenIreneleserStig TVannflaskeJoannEivind  VaksvikTorill RevheimAlice NordliAstrid Terese Bjorland SkjeggerudRonnyBjørg Marit TinholtKarin BergStine AskeMathildeTurid KjendlieChristofferBritt ElinMorten BolstadTrygve JakobsenIngunnJLailaPirelliVibekemgeBård StøreElisabeth SveeVanja SolemdalG LINA TORNESellinoronille