Helt riktig.
Jeg har trukket bredest på smilebåndet av Populærmusikk fra Vittula og Klokken i Makedonia. :D
Den norske forfatteren som vel har tatt mest til orde for bruk av naturvitenskap som tema i skjønnlitteratur, er Gert Nygårdshaug. Han har til og med kritisert norsk samtidslitteratur for å være altfor navlebeskuende, mens de store naturvitenskapelige trender i verden forbigås i stillhet. Selv har han valgt å bruke naturvitenskapelige temaer for å skape politiske poeng i sine egne bøker, for eksempel i Mengele Zoo, i Prost Gotvins Geometri og mer eller mindre gjennom hele 10-binds serien om Fredric Drum.
Jeg synes Natalie har forklart dette veldig godt nedenfor. Jeg har bare lyst til å tilføye at mange skribenter og forfatterspirer gjør den bommerten at de bruker mye tid på å vaske språket tilnærmet perfekt i et tidlig stadium i skriveprosessen. En redigering betyr ofte at store deler av manus må skrives på nytt. Derfor er språkvasken det aller siste man gjør.
Lurt å lage en ny tråd, Kjell. Her er mitt første spørsmål:
I 1937 utkom en roman i Polen som på 60- og 70-tallet nærmest fikk kult-status i intellektuelle kretser, og som fortsatt regnes som et hovedverk i verdenslitteraturen og opptakten til absurdismen. Dag Solstad har hevdet i intervjuer at romanen var inspirator for hans egen debut "Irr! Grønt!".
Hva het romanen og forfatteren?
Ja, de vise herrer har sikkert rett. Og da er en rusten litteraturviter vis nok til å melde pass. :)
Og svaret Jonas av Bjørneboe er allerede gitt. :)
Nå skjønner jeg hvor du vil hen. Bjørneboe kalte de lærerne som bare tenkte på elevenes effektivitet for salamandere i boka Jonas. Selvsagt kan salamanderne i Capeks bok oppfattes som en effektiv industrimaskin, men det blir likevel et skjevt bilde, da det er menneskene i den vestlige verden som skaper salamanderne om til dette effektive maskineriet for å tjene storkapitalen i vesten, slik det er skildret i Capeks bok. Om han da i det hele tatt har tatt begrepet fra Capeks roman. Det kan jo hende han valgte bildet salamander kun fordi dyrene i seg selv virker følelseskalde og mekaniske i sine bevegelser.
Denne bruken av ordet salamander kan neppe stamme fra Capeks bok. I boka er salamanderne ofrene, som misbrukes inntil det går riktig galt. De fleste tolkere mener at salamanderne er en metafor for jødeforfølgelsen på 30-tallet.
Nå er jeg ikke helt med ... :)
Salamandere er jo en type amfibier som finnes i en hel haug forskjellige varianter over hele verden.
Boka handler om en spesiell type salamandere som oppdages av en nederlandsk kaptein. Salamanderne er ikke vanlige salamandere men svært intelligente vesener som etter hvert settes i arbeid for å finne perler. Hele romanen er jo en allegori over det som skjedde i Tyskland på 30-tallet med propagandaen om jødene. Jeg mottok boka som månedens bok i Bokklubben i 1971 og det var altså en av de første voksenromanene jeg leste, som 13-åring. :)
Jeg leste boka Salamanderkrigen av Karel Capek for mange år siden. Kan det være den?
Det er heeelt riktig!
Dessverre, det er ikke Gunnar Staalesen. Det er en litt yngre spenningsforfatter. (Jeg bruker bevisst ikke prefikset "krim"). Forfatteren har for øvrig også en helt som på samme måte som Varg Veum har samme forbokstav i for- og etternavn.
Måtte ta internett til hjelp. Forfatteren er ukjent for meg, men jeg er kjent med hans Edda-oversettelse: Presten Ivar Julius Mortensson-Egnund. Vet du hva stykket handler om? Finner ikke noe om det ...
Jeg har grublet på denne, Kjell, men kom ikke lenger enn til Sandemoses novelle Lillebror. Og du er jo ute etter en roman. Et tips kanskje?
Murakami benytter tidsmarkeringer foran hvert kapittel i sin korte fortelling After Dark. Samme teknikk er brukt av en norsk spenningsforfatter i en av hans mest populære bøker. Romanen ble senere filmatisert og lansert både på kino og TV. Hvilken norske forfatter tenker jeg på, og hva het boka?
Helt enig i din oppfordring. De fleste har nok gjort dette, men etter hvert kommer jo spørsmål og svar likevel langt ned i tråden. :)
Jeg har nok ikke oppdatert bokhylla mi her inne. I min virkelige bokhylle står det 5 av hans bøker. Han er min absolutte favoritt, en ordkunstner av de aller største. Et av hans mest kjente dikt er "Jeg holder ditt hode":
Jeg holder ditt hode
i mine hender, som du holder
mitt hjerte i din ømhet
slik allting holder og blir
holdt av noe annet enn seg selv
Slik havet løfter en sten
til sine strender, slik treet
holder høstens modne frukter, slik
kloden løftes gjennom kloders rom
Slik holdes vi begge av noe og løftes
dit gåte holder gåte i sin hånd
Flott, ikke sant?
Nei siden ingen har forsøkt seg med et svar på de siste 5 timene, så var vel dette litt for vanskelig, selv om jeg mener at musikaliteten i språket peker i retning av en av våre flotteste lyrikere, nemlig Stein Mehren.
Diktet "Diktet" åpner diktsamlingen Vintersolhverv fra 1979, men finnes selvsagt også i flere antologier.
Bra svart til deg også, Ada. Du var først ute!