Hvis jeg hadde vært med på leseutfordringen i år, så hadde jeg valgt Robert Ludlums Hvem var Jason Bourne. Den er spennende, jeg har lest den for mange år siden og boken er lettgjengelig. Når du er ferdig kan du se filmen med Matt Damon.
I dette tilfelle blir Helene Holst Hammerfeldt benevnt som et kollektivpseudonym for Anne B. Ragde og to forfattere til. Da er de ikke skyggeforfattere etter min mening, men forfattere som bruker et pseudonym.
En bok som rett og slett er livsviktig.
Alle, absolutt alle burde lese denne boka. Særlig alle som jobber med barn og unge, i barnehage, skoler, utdanningsinstitusjoner, barnevern, politiet og alle som jobber i det offentlige systemet, ikke minst alle politikere, kommunalt og sentralt.
Terje Bjøranger og Gunnar Valentin Svensson fikk Shabana Rehmans minnepris for denne. Det er vel fortjent.
Den viktigste boka som er utgitt i år etter min mening.
Det er mye ressurser å spare, både for de utsatte og for hjelpeapparatet, om tvangsekteskap blir avverget. Ofte er skolen, barnevernstjenesten, politiet eller andre instanser på en eller annen måte varslet om det som skal skje. Særlig burde skolene være mer våkne for hva som skjer hos dem. Det passer her å minne om avvergingsplikten som følger av straffeloven paragraf 196, og som omfatter tvangsekteskap. Avvergingsplikten er straffesanksjonert, og gjelder uten hensyn til taushetsplikten. Resolutt innsats på et tidlig stadium er bokstavelig talt livsviktig.
I Koranen virket det som om frykt, straff og disiplin var den røde tråden. Det jeg satt igjen med, var at jeg skulle frykte Gud og de konsekvensene det hadde for meg å trosse hans vilje. I tillegg fant jeg langt flere belegg for at det var menns rettigheter og behov som var viktigst. Mannen hadde alltid forrang foran kvinnen. Det virket totalt motsatt av de verdiene jeg brant for, som frihet, likeverd og respekt for forskjellighet.
Har du hørt om gutten som ropte ulv?
Spennende vendepunkt for Varg
Varg er en ensom gutt som sliter med sitt. Han har ingen venner, bortsett fra rottene Mikke og Mus, og han mistet moren sin for noen år siden. Han sliter med å passe inn i klassemiljøet, og han føler seg også utenfor i sosiale medier. Ting forandrer seg da en eldre mann flytter inn i et hus i nærheten, et hus som er litt falleferdig. På grunn av en skoleoppgave, havner han i trøbbel, men noen av klassekameratene blir imponerte. Det gjør til at de kontakter ham mer, og Varg håper at han er i ferd med å få venner. Men denne eldre mannen finner ut hvem Varg er, og truer ham. Vil noen tro på det Varg sier, eller skrøner han bare for å få nye venner?
Forfatteren beskriver Varg godt som en gutt med altfor mye rastløshet, og har kanskje ikke full oversikt på alt, noe som gjør at det skremmer andre som ikke kjenner ham så godt. Alt han vil er å få venner, og være en del av noe. Forfatteren gir også et godt eksempel på hvor eksluderende og det å vekke ensomhetsfølelsen ved bruk av sosiale medier og gruppechatter. At man kanskje ikke er god nok til å være en del av noe. Hvor langt er man villig til å gå for å bli kvitt ensomhetsfølelsen, og vil man alltid bli sett på som av tvilsom karakter?
Å føle seg ensom og annerledes
Selv om Ulv ulv er målrettet for unge lesere, vil nok mange kjenne seg igjen, da man begynner med Internett i tidlig alder, i hvert fall dagens ungdommer. Sosiale medier har aldersgrense, men noen slipper til selv om de kanskje ikke er gamle nok. Så det er vel mye å kjenne seg igjen både for unge og voksne lesere i noen av aspektene. Å ta vare på sin egen helse og ikke bli like påvirket over andres hverdag, uansett hvor glansfullt og kult det kan virke som.
Selve boka er lettlest, og det skjer noe hele tiden. For min del kunne noen av partiene bli litt gjentakende og som voksen leser ble retningen vel åpenbar. Det gjorde ikke noe, da jeg stort sett ble underholdt. Unstad er uansett god på karakterbeskrivelser i begrenset format, og beskrive det vanskelige på en nøytral måte. Ser ikke bort i fra at jeg kommer til å leser mer av henne, selv om jeg ikke er i målgruppa.
Fra min blogg: I Bokhylla
Eksemplar fra Vigmostad & Bjørke, mot en ærlig anmeldelse
William Faulkner har jeg ikke turt å begynne på ennå, jeg har den du har lest, Larmen og vreden og Absalom, Absalom!. Han er vanskelig nok å forstå på norsk, langt mindre orginalspråket, tenker jeg. Oppmuntrende å høre at slutten er vittig og overrraskende.
Helene Holst Hammerfeldt er et pseudonym., ikke en forfatter, fant jeg ut, trodde selv det kunne væe et alternativ.
En god ide, jeg gleder meg.
Kanskje er hans bøker oversatt - hvem vet. Du bør muligens spesifisere hva du ser etter.
Beklager , det overså jeg. Mener du skrevet på norsk eller er oversatt til norsk greit?
Kanskje du finner noe her.
Her er en link til John Harman
John Harman is a successful ghostwriter who has written for a living all his working life, first in advertising followed by many years as a journalist in the UK and America and then, as the owner of a small film production company, writing countless documentary, training and corporate film scripts. During that time he was also writing scripts for many popular UK television series.
Er ikke flere av de som skriver biografi i samarbeid med kjente/berømte i USA ghostwritere. Kanskje er jeg helt på jordet. F.eks. (hentet fra nettet) The ghostwriter for Hillary Clinton's memoirs received a $500,000 payment for collaborating with her. Link til Ghostwriter Widepedia. Ghostwriters har egen organisasjon fikk jeg tak i.
Det var en inspiserende bokomtale. Sitter og lurer på hvilken utgave jeg skal kjøpe - norsk eller engelsk. Iom den norske er en oversatt utgave og da lurer jeg på hvor mye av sørstats dialekten er forstått / misforstått underveis. Dette er virkelig en bok som jeg vil lese. Liker bøker som får meg til å reflektere og utvide horisonten.
Jeg har snust litt på nettet og funnet at redaktører har vært på verket. Cormac McCarthy & Michael Gorra. Fant Cormac McCarthy's navn nevnt mens jeg leste en bokomtale av verket på LibraryThing at han var bedre.
Takk for å inspirere meg til å ta en titt på denne boka som er en serie på 2. Tok en dykk på nettet og fant et intervju på BOK365
Bøkene har jeg notert meg også Ninas. Først vil jeg lese biografien av William Faulkner - The Saddest Words - William Faulkner's Civil War av Michael (Smith College) Gorra. For å snirkle meg inn på mannen & bøkene.
Michael Gorra, one of America's most preeminent literary critics, asks how we read William Faulkner in the twenty-first century.
Leste du bøkene på norsk eller engelsk? Slik jeg forstår det så skriver han inni-blant på sør-stat dialekt og de har mange ord på mangt og meget.
William Faulkner føler jeg har hørt om før, men jeg aldri har lest noe av. Han fikk Nobelprisen i Litteratur i 1949. På Wikipedia kan jeg lese at i 2002 ble Faulkners romaner, Larmen og vreden og Absalom, Absalom! kåret til to av litteraturhistoriens 100 viktigste verker da ble valgt inn i Verdensbiblioteket.
På den Engelske Wikipedia finner jeg bøker listet opp kronologisk :
Selected list of works
The Sound and the Fury (1929)
As I Lay Dying (1930)
Sanctuary (1931)
Light in August (1932)
Absalom, Absalom! (1936)
The Wild Palms (1939)
Go Down, Moses (1942)
Intruder in the Dust (1948)
A Fable (1954)
The Reivers (1962)
Filmography
Flesh (1932)
Today We Live (1933)
The Story of Temple Drake (1933)
Submarine Patrol (1938)
Air Force (1943)
To Have and Have Not (1944)
The Big Sleep (1946)
Land of the Pharaohs (1955)
De fleste av Faulkners romaner er sterkt pessimistiske leser jeg. Bøkene hans behandler ofte om amerikanske Sørstatenes problemer : forfallet, raseproblemene og arven fra den amerikanske borgerkrigen.
Hvis jeg skal lese noe av ham hvilke vil du anbefale, dersom du har lest flere. William Faulkner's filmer finner man på Amazon . com Prime video. Ser iallefall at der er 2 filmer