I denne helgen fikk jeg tak i flere bøker som er relatert til slaveri av Nordiske innbyggere + 1814. Fikk tak i noen ved en tilfeldighet siden de var utsolgt ellers over alt.

  • Jeg manglede intet uden Friheden--- : om bergensmatrosen Hans Jochum
    Schrams slaveri i Tunis (1747-1750) av Torbjør̜n Ødegaard
  • Tyrkerranet : om norske, danske og islandske slaver i Algier og Marokko inntil
    1650 av Torbjør̜n Ødegaard
  • 1001 natt : den ukjente historien om to norske slaver i Alger av Vetle Lid Larssen
  • De fangene i Tyrkiet vedkommende : kilder til løskjøp av norske, danske og islandske slaver
    fra Algier 1635-1636 : en kommentert kildepublikasjon av Torbjørn Ødegaard
  • Barbariet tur retur : frit efter Oluf Eigilssens beretning fra 1628 av Jens Riise Kristensen
  • Bortføringen av Steinunn Jóhannesdóttir
  • De dansk-norske tropekoloniene : sukker, krydder, slaver og misjon av Roar Løken
  • Nordmenn i slavefart og andre historier fra det danske koloniriket av Per Ivar Hjeldsbakken
    Engevold
  • Den spanske armada og Norge : om en flåtes undergang, om "Santiagos" forlis ved Moster,
    om Francisco Cuellars flukt, om det spanske Norge av Torbjør̜n Ødegaard
  • Skammens historie : den norske stats mør̜ke sider 1814-2014 av Sigmund Aas

Der er visse epoker jeg ønsker flere bøker av samme emne. Nordiske slaver & 1814 - samt det som ført til løsrivelse av Danmark/Norge.

Godt sagt! (6) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her er der mange herlige dikt - alt etter smak og behag den dagen man leser dikt(ene). Selv når jeg skriver inn dikt her i tråden så blir diktet mer aktiv, for man skriver jo ordene ett for ett og da treffer diktet i hjertet på en annen måte enn når man bare leser det.
Har man en dårlig dag så kan et dikt løfte deg opp og bli balsam for hjerte/sjel som hungrer etter noe som sier noe - kun noen få ord. Det er alt som skal til - et dryss av noen ord satt sammen i et dikt som gir mening alt etter hvordan man tolker diktet. Man leser et dikt forskjellig alt etter humøret den dagen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

hehe der var en o som gjerne ville være med i selskapet

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, fine bøker. Men tre bøker i ein serie er ein TRILOGI.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ryan har hatt en tøff start på livet, og tøffere vil det bli. Er det trygt å bo hos andre?

Vanskelig start
Ryan og andre barn/tenåringer bor sammen i et fosterhjem, eller group home som han kaller det, sammen med to voksne. Han vet ikke hvem faren hans er, og mora vil han ha minst mulig med å gjøre. Hun er rusmisbruker og insisterer på å treffe ham av og til, selv om han egentlig ikke vil, stiller han opp. Helst vil han kutte henne ut.

Heldigvis har han skrivingen som han fokuserer på daglig siden han drømmer om å bli forfatter, noe han ikke forteller noen andre om. Han går ofte overens med de andre i huset, men blir noe sjokkert da han får høre fra en av de andre fostersøsknene, om at det bor en jente i kjelleren. Han ber en av de andre fostertenåringene om å bli med ham i kjelleren, slik at han får treffe henne. Han blir sjokkert da en jente som heter Maddy, bor i et rom for seg selv i kjelleren, sittende på en stol. Ryan får seg litt av en overraskelse da han hilser på henne. Hun kan være vanlig, før hun slår om til andre språk og stemmen blir plutselig mørk. Hva feiler det henne, og hvorfor holder fosterforeldrene denne jenta som en slags fange i kjelleren? Det som skremmer Ryan mest, er at jenta vet at han drømmer om å bli forfatter. Noe han aldri har fortalt noen.

The Girl in the Basement ble utgitt i 2010 og det er en liten flis på bare 103 sider. Nesten samme lengde som en novelle, men den tilhører ingen novellesamling. Det er bare en kortbok, novelle eller novella som det heter så fint på engelsk når korte bøker introduseres. Men siden dette var en enkel historie, trengte den av den grunn ikke å være lenger, heller.

Manglende stemning og spenning
Som horror bok syntes jeg personlig den ble for tam og typisk. Det var ganske lett å forstå hvilken retning det hele ville gå. På grunn av begrenset lengde, ble også karakterene noe flate, og man brydde seg ikke spesielt mye om dem. Man ble ikke så engasjert i lesingen og stemningen var temmelig fraværende. Hovedproblemet for min del var nok språket. Ikke fordi det var dårlig, men veldig rett frem og lite oppbygning. Så det ble ikke helt den horror boka jeg ville ha denne gang. Følte det ble for forutsigbart, og syntes handlingen hadde en god del mangler. Det ble aldri helt spennende.

Fra min blogg: I Bokhylla

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Slavenes Kyst, Slavenes Skip & Slavenes øyer

Godt sagt! (1) Varsle Svar

trilogien

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har kjøpt trilogien på Antikvariat.net så det blir interessant lesing.

Har også funnet artikler, men det gjelder sjørøveri ca. før 1814 tiden.
Sjørøverdommere skrev Grunnloven vår.
Kaperfart og lisenshandel under napoleonskrigene
Sjørøveri og kapervirksomhet som er mer iht til slaveritiden

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Norske sjøfolk var også slaver i Afrika. Artikkel fra Aftenposten 3. mai 2006
Fakta (utsnitt):
KAPRERTIDEN Omfang: Nærmere en million hvite europeere endte som slaver i Nord-Afrika, hvorav anslagsvis 4000-5000 var skandinaviske sjøfolk. Blant dem var særlig mange fra Bergen. Nasjonaliteter: Flertallet av slaver var likevel italienere, spaniere, folk fra andre middelhavsland, dessuten mange briter og hollendere. Frikjøp: Både Danmark-Norge og Sverige etablerte slavekasser for frikjøp av slaver. Det ble samlet inn ekstra skatt og tatt opp kollekt i kirkene. Nordmenn som ble tatt på for eksempel nederlandske skip, ble ikke prioritert, hverken av slavekassen eller av hollenderne. Varighet: Kapringene pågikk fra sent på 1500-tallet til en gang etter 1800.KRIG ELLER SJØRØVERI?

Slaverihandelen var ikke uten risiko.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kristopher Schau er mest kjent som Tv-personlighet, musiker, radiovert og for en del stunts som har vært en smule kontroversielle. Med På vegne av venner viser han andre sider av seg selv.

En sjarmerende og svært synlig bok
På vegne av venner: et essay ble utgitt i 2009 og husker den var svært synlig på den tiden. Ofte venter jeg med å lese bøker som blir fort og ofte synlig, og heller få dem med meg senere, hvis interessen fremdeles er der. Hørte denne på lydbok mange år etter at boka ble utgitt, og den holder seg godt den dag i dag, da det fremdeles er ofte mye snakk om ensomhet i media.

Schau var arbeidsledig da han begynte på dette prosjektet, og hadde dermed dårlig råd, så derfor måtte han finne på forskjellige måter å komme tidsnok til disse begravelsene. I begravelsene han møtte opp i, var det enten svært få eller ingen som møtte opp. Han beskriver ensomme liv som ikke har satt spor, men likevel gjør det det gjennom denne boka.

Liker godt Schaus selvironi blandet med en dose alvor, handlingen har en fin balanse av det, og det er heller ikke bare om ham, men om menneskene han møter underveis i dette prosjektet, og hva slags inntrykk det gir ham. Det var forfriskende å se andre sider enn de rebelske sidene av ham, som man har fått med seg gjennom media oppgjennom årene. I På vegne av venner møter man en medfølende, reflektert og alvorlig Schau som kommer med noen små drypp selvironi i alt det svarte.

Mye ensomhet
Selv om man vet fra før av om at det er mennesker som blir begravet, nesten anonymt på grunn av at de ikke har noen nære, så det er fint at Schau gir dem et ansikt og påminner oss som leser den, at ganske mange er alene. Det er et evigvarende problem.

Dette er en svært kort bok på bare, 91 sider, men så er det jo egentlig et essay som tittelen sier. Lengden var akkurat passe til at Schau fikk frem både et tema som er aktuelt, humor, og en liten bit av hans egen hverdag. En fin liten blanding av alt uten at det mistet fokus, som det ofte gjør når noen nevner seg selv i en bok. Fint tema og en god bok å gruble på i ettertid.

Fra min blogg: I Bokhylla

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig i ditt terningkast, kanskje med en liten pluss. Ganske spennende - men det ble litt vel komplisert og innfløkt på slutten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sannheten av Knut Nærum tilhører prosjektet om bøker som er inspirert av De ti bud som er skrevet av forskjellige forfattere. Tidligere har jeg lest Andre guder av Jørgen Brekke, Min sønn av Arne Svingen og Til døden av Agnes Lovise Matre. I fjor leste jeg Sannheten av Knut Nærum, og det er på tide å skrive noen ord om den.

Hvordan kan ting gå forferdelig galt?
Ting er ikke det samme som før. Tidligere var Jannike bibliotekar, mor til to barn og gift. Hun hadde et hverdagslig A4 liv. Men så ble det etter hvert mindre privatliv da myndighetene ønsker mer innsyn i samfunnet. Fra nå av skulle det ikke være løgner, hemmeligheter eller noen som gjemmer seg bak anonyme brukernavn. Jannike støtter dettte, og endte etter hvert med å jobbe i Innsynet som det kalles. Noe må ha kludret til noe, siden hun etter hvert ender opp i de svenske skogene sammen med andre nordmenn, og må klare seg med de finner i naturen. Hva kan ha gått så forbanna galt?

Dette er en kortroman blandet med litt dystopi. Jeg liker dystopi men samtidig er det også en sjanger jeg blir fort lei av, så det må leses periodevis. Knut Nærum er vel også et kjent navn for mange. Mest kjent er han nok fra Tv-skjermen, men har de siste årene vært forfatter, og navnet hans har også vært å se i Donald bladet noen ganger. Han har laget noen Donald historier sammen med Arild Midthun, han som er kjent for å lage forsidene på Donald bladene. Men det vet jo stort sett de fleste, håper jeg.

Tam handlingsutvikling
Jeg har lest noen bøker av Nærum tidligere og dette er nok boka jeg liker minst av ham, og det er nok også boka jeg liker minst av bøkene som er basert på De ti bud. Selv om konseptet er spennende i seg selv, og samfunnet blir stadig mer lik konseptet i boka med tanke på sosiale medier og lignende ting vi bruker, var dette likevel en smule kjedelig lesing. Syntes karakterene ble noe blasse og handlingen noe tam med tanke på ideén bak. Det ble ikke så veldig mye action, og tror heller ikke det var meningen, men litt action hadde ikke skadet.

Ikke Nærums beste dette, dessverre. Selv om Sannheten hadde noen underholdende punkter og vekker interessante spørsmål, ble det likevel ikke en bok man tenker lenge på etter at den er ferdiglest. Den ble vel stillestående og bleik for min del, spesielt med tanke på temaet.

Fra min blogg: I Bokhylla

(Eksemplar av Vigmostad & Bjørke, mot en ærlig anmeldelse)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det kan også leses som om man venter på ny versjon av boken. Det ser mer og mer ut som om boken aldri har vært utgitt. Løfter er gitt om en snarlig utgivelse fra ca. 2013 flere ganger opptil 2024. Ser ut som forfatteren har møtt veggen fordi han ønsker at boken skal være like god som de andre. Så er det flyten i fortellingen han har hengt seg oppi.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk skal du ha, Kirsten. Den er riktignok merket som midlertidig utsolgt, men årstallet for publisering er 2024.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For å ta det siste first [tekst] (link) uten mellom, måtte ta et mellomrom for at det skulle vises. På no.librarything . com har over 500 registrert boken, men som jeg nevnte så vises det ikke om boken er registrert som ønsket eller eier av boken.

PS! På Adlibris er boken merket som utsolgt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Merkelig. Jeg legger merke til at det mange steder på nettet gis inntrykk av at den er publisert. Dette virker svært besynderlig på meg. "The Doors of Stone" finnes i hvert fall ikke på Patrick Rothfuss' sin offisielle webside. Husker ikke hvordan jeg lager linken: https://patrickrothfuss.com.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nå har jeg undersøkt nærmere på Librarything.com og boken Doors of Stone/Rothfuss, Patrick/ISBN 0575081449 ble utgitt i 2014.

Den er på engelsk. Hvorfor er den ikke oversatt ? Hvorfor dette at serien ikke er ferdig når den er det ?

PS! Kan være at boken er lagt inn som - ønsket. Andre ser ikke denne detaljen, kun eieren.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, den websiden har jeg ikke sett. Jeg fant informasjon på goodreads.com.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaNorahEli HagelundHeidi Nicoline ErtnæsVariosaMarianne MSolAlice NordliLena Risvik PaulsenIngeborg GEivind  VaksvikMarit AamdalSigrid Blytt TøsdalBente NogvaLailaReidun SvensliBertyTor Arne DahlBjørn SturødHilde H HelsethStine AskeAnniken RøilIna Elisabeth Bøgh VigreLinda RastenRoger MartinsenHarald KTonje-Elisabeth StørkersenElisabeth SveeStig TTovesveinKorianderTone SundlandSigrid NygaardTonje SivertsenTorTone Maria Jonassenanniken sandvikLars MæhlumTanteMamie