Vår historie og vår plass i naturen dilemmaet: Religion og naturvitenskap Lerfaldet, Egil M. (Haugenbok)
Forfatter : "Peder Borgen" (Antikvariat.net)
Var på Tysvær Bibliotek i dag og oppdaget at de hadde bøker til salgs. Fikk med meg hjem 10 bøker til NOK 20.
Filosofene : vesterlandsk tenkning siden 1900 av Svante Nordin
Samlede dikt 1 & 2 (1957) av Herman Wildenvey
Is- og Donald-svingane : dikt av Arnt Birkedal
Makk og søkkji : mogning åt makken - mørker åt søkkji av Anders Brenno
Jordharmoniar : dikt av Alf Saltveit
Samlede dikt 1 1948-1980 av Harald Sverdrup
Samlede dikt 2 1982-1991 av Harald Sverdrup
Amundsen : en roman av Espen Ytreberg
Ingentings barrikadar : dikt av Finn Øglænd
Hva kjøpte du til din farmor & farfar?
Skulle du ønske at strikket ditt var bedre og at du hadde en ekspertstrikker ved siden av deg til å hjelpe deg når det går galt? Kanskje ikke for deg som "kan alt" - slik jeg trodde for flere år tilbake. Du allverden hva jeg har lært av teknikker innen strikking.
Det handler om å strikke smart, mao en mental verktøykasse. Patty Lyons har vært den som jeg fulgt / oppsøkt når jeg har hatt strikkeproblemer. Jeg har flere av hennes videoer, men nå heldigvis de viktigste rådene å finne i bokform som jeg kan slå opp i uten å måtte lete/tråle igjennom en video eller flere.
Patty Lyons er en ekspert på alt som har med strikking å gjøre - hun vil hjelpe deg med å finne ut av tykkelsen, plukke opp problemer som vridd masker og generelt piffe opp strikkekunnskapen din i denne oppslagsboken i lommestørrelse full av visdom. Patty er en kjent strikke-tante, og hun vil holde deg i hånden når du takler problemene som ofte plager strikkere og kommer i veien for vakre ferdige prosjekter.
Denne hendige guiden vil alltid være ved din side for å hjelpe deg med å løse opp garnproblemene dine og få deg tilbake på sporet. Fullpakket med praktiske råd for strikkere samt trinnvise instruksjoner for en hel rekke strikkesaker, dette er den ultimate guiden for alle som noen gang har plukket opp garn og et sett med pinner.
Dette er ikke som andre bøker om hvordan man strikker med grunnleggende informasjon om opplegging og hvordan man danner masker (selv om det er en praktisk referansedel bak for når du trenger en oppfriskning), dette er en bok om 'hvorfor' av strikking. Ikke om hvorfor vi strikker, men om hvorfor vi strikker slik vi gjør. Ved å grave dypere inn i hvorfor' Patty løser ikke bare strikkeproblemene dine, hun hjelper deg til å virkelig forstå hvorfor garnet/maskene/nålene/spenningen virker på en bestemt måte og hvordan du kan fikse eventuelle problemer.
Hun starter med å se på det grunnleggende og utforsker anatomien til en maske, undersøker hvordan dette påvirker utseendet, følelsen og formen til de ferdige strikkede stoffene og hvordan ulike strikketeknikker påvirker det ferdige resultatet. Patty undersøker problemene forårsaket av vanlige feil som mange strikkere gjør uten å legge merke til det før de dykker inn i mer komplekse strikkeproblemer og hvordan de kan feilsøke dem. Alle Pattys teknikker og tips er illustrert med detaljerte steg-for-steg kunstverk for absolutt klarhet.
Og, som du kan forvente av en Patty Lyons-bok, er det en sunn spredning av humor og respektløshet hele veien; du kan ta strikking seriøst, men du trenger ikke være seriøs mens du strikker.
Om forfatteren
Patty Lyons er strikkedesigner og lærer. Hun har laget videoer og design for alle de viktigste strikkemerkene, inkludert Craftsy, Interweave og Vogue Knitting.
Jeg vet ikke om du mener fiksjon eller biografi.
Hva med å lese om våre norske kvinnelige foregangskvinner som stod på for at vi kvinner i dag kan være selvstendige, ha stemmerett mm ? Her er nok av sprengstoff.
Magnhild Folkvord (forfatter)
Gina Krog feminist og tindeklivar
Fredrikke Marie Qvam : rabaldermenneske og strateg
Betzy Kjelsberg : feminist og brubyggjar
Der livet brenn : ein biografi om Magnhild Haalke
Mari Jonassen (forfatter)
Livet er et pust : Ragna Nielsen
Kristin Ørjasæter (forfatter)
Camilla Collett - Norges første feminist
Aud Valborg Tønnessen (forfatter)
Ingrid Bjerkås : motstandskvinnen som ble vår første kvinnelige prest
Boken gir en fargeprøve av hver av fargene beskrevet (noen av dem er vanskelig å skille og det er sikkert hundrevis flere), vi blir kjent med pigmentenes historie, hvordan de ble oppdaget og oppnådd, hvordan de reagerte med andre pigmenter , som var i favør på hvilket tidspunkt og av hvem, hva var deres symbolikk, hvilken effekt de hadde på mennesker og massevis av morsomme, forbløffende eller triste anekdoter.
De fleste av oss bruker ikke mye mental energi på å tenke på stoff, utover det å sette pris på den kjølige berøringen av myk bomull når hodene våre berører puten om natten, eller å bekymre oss om posen vår med donerte klær er bestemt til en søppelfylling. Men ved å lese journalisten Kassia St. Clairs «The Golden Thread: How Fabric Changed History», er det sannsynlig at du aldri vil se på tøy på samme måte igjen. "Den gyldne tråd" gir et eklektisk syn på hvordan mennesker har utviklet stoff, fra de første kjente linfibrene funnet i en hule i Georgia, spunnet fra innsiden av planter og datert for rundt 32 000 år siden, til romdraktene laget av syntetiske materialer opprettet de siste 100 årene.
"Klær," bemerker St. Clair, "ville ha vært en av en rekke ferdigheter - inkludert evnen til å lage ly og ild - som mennesker ville ha trengt for å trives i forskjellige regioner." Men fordi stoff er vanskeligere å bevare, har arkeologer viet mindre oppmerksomhet til dens betydning i gamle kulturer enn til andre, mindre forgjengelige gjenstander som bronse eller jern. Oppdagelsesreisende som studerte egyptiske mumier, for eksempel, skar raskt vekk de ytre innpakningene for å komme til likene og skattene inni. "Dette er uheldig," skriver St. Clair, fordi for de gamle egypterne, "var lin gjennomsyret av kraftig, til og med magisk, betydning: lin var det som gjorde mumier hellige."
Gjennom historien har oppgaven med tøyproduksjon ofte falt til kvinner, som supplerte husholdningsinntektene eller betalte skatt gjennom arbeidskraften sin. Kvinner brydde seg om silkeormer i Kina, skapte sannsynligvis Bayeux-teppet i England på 1000-tallet og sliter i dag med millioner i klesfabrikkene i Bangladesh. St. Clair antyder at fordi det er kvinners arbeid, har skapelsen av tekstiler blitt devaluert, selv om tøy er avgjørende for menneskelig overlevelse og fremgang. Seil, for eksempel, hvis tidlige utvikling har blitt sporet til steder i Saudi-Arabia, Bahrain og Qatar i det sjette årtusen f.Kr., tillot vikingene å reise lange avstander. «Selv om det har blitt anslått at det ville ta to dyktige skipsbyggere i fjorten dager for å lage en langbåt,» skriver St. Clair, «å lage et seil vil ta to like dyktige kvinner et helt år eller mer, avhengig av størrelsen som kreves.»
Bestilte 2 bøker i går som jeg ser fram til å få i posten snart:
Der livet brenn av Magnhild Folkvord
Du må ikke sove; Wilhelm Reich og psykoanalysen i Norge av Håvard Friis Nilsen
Når mørket lukker seg
om dagen
og gjør natten kald
Når krystaller dekker marken
med myke fall
Når lyset lever i lykter
og skjenker mørket liv
Da venter lille hestehov
på en lysere tid
av Ubiggei.
Jeg har begge og de var utrolig godt skrevet og interessante.
Når det gjelder historie - hva med : Soga om Geirmund Heljarskinn av Bergsveinn Birgisson
«Hun fantes.
Den sære ubeskrivelige skjønnheten som kanskje også andre opplevde
(Hvordan kunne han vite noe om det?), når de så «sitt» ansikt, «sitt» menneske.
Han trodde gjerne på idealmål, og klassisk skjønnhet, skalaer fra en til ti,
hva som helst. Når det kom til stykket, var det ikke det som betydde noe.
Til idealene måtte en ha avstand. Å kjenne et menneske, og være glad i et menneske, gjorde idealene nærmest uinteressante.
Likevel – han syntes selvfølgelig at hun var noe av det vakreste som fantes.
Og at det ikke var en hildring, eller et selvbedrag."
DOMKJØRKJE
Ett må vi løfte synet vårt mot
-ett som er høgar´
enn innmark og utmark
vi går-fra om kvelden.
Ett må vi ha
som en takk i vår sjel
når vi vakner te dag
og sola stryk ut
over pløyd og sådd.
Ett
-som stig over alle møner
og skin over landskapet
-og kvølver seg trygt
over mold og merj.
Vi vil ha som e domkjørkje
for Gud.
Vår gud.
Har du sitt kornsilo´n
i Stange?
«Jeg er verken din skjebne eller djevelen!» sa jeg. «Se på deg selv! Kommer for å ta livet av det onde med bare hendene, og nå går du din vei uten mer ære enn en som er blitt feid til side av en Greyhound-buss! Og det er all den æren du fortjener!» sa jeg. «Det er det eneste enhver som erklærer krig mot den rene ondskap fortjener.
Det er mange gode grunner til å slåss,» sa jeg, «men ingen gode grunner til å hate uten forbehold, til å innbille seg at selveste Den Allmektige Gud hater sammen med en. Hva er det onde? Det er den store delen av mennesket som vil hate uten grenser, som vil hate med Gud på sin side. Det er den delen av mennesket som finner all slags heslighet så tiltrekkende.
Det er den delen av en idiot,» sa jeg, «som straffer og fornedrer og kriger med glede.»
FRAMTIDA BAK SEG
Han bestefar ber eit barn
på sin rygg
og humrar så velnøgd
og fegen,
for Veslegut bablar
i glede og frygd
med grågubben skrid
etter vegen.
Då skin det så ljosleitt
ein tanke fram,
og gamlingen gled seg
og ler:
«Det timest kje alle
å bera si framtid
bak seg
som bestafar gjer.»
VEIEN
Til Knut Hamsun (og Thorkild Hansen)
du tegner i dag dine stjernestreker
det er jo et skinnende speil
men ingen vil se dine strålende leker
for kunnskapen lukker det himmelske segl
skogen står stille Knut Pedersen stille
den står der med sprikende sår
som sultende skriker den ja som ville
den si la meg vokse i år
du får ikke vokse du får ikke gro
ditt frø var for ungt for all verden
de dreper og dreper ved lærdommens tro
det hjerte de glemte på ferden
men så midt i himmelen er det et jeg
som kunnskapens tre ikke kjenner
og det er den stjerneforgyllede vei
som Gud gjennom diktningen tenner
Lykke
Lykkelege hender!
det er hendene dine,
der du går vatnar
og steller med blomar,
og glattar på duken
og ordnar på bordet.
Lykklege føter
er føtene dine,
der dei går att og fram
over golvet -
alltid der du
har bod om å vera.
Lykklege augo
er augo dine,
for dei ser alt
som er vakkert og tyleg.
Dei skin som to soler
på engene mine.
Lykkeleg du
som kan smile så hugheilt,
vera så indarleg
eitt med livet,
mogne i sola
frå blome til frø.
Lykkeleg eg
som du smiler i mot,
eg som du kviskrar
dei mjukaste ord til,
eg som er signa
av kjærlege hender,
og som er lauga av strålande augo.
Lykklege er vi
Markedsøkonomi
Det variga
svara seg ikkje.
Det vare for lenge,
det variga.
Det solida
slides
for lite.
Det e tid
for det
forfengeliga.
Det e det
forjengeliga
som der e
solide
pengar
i.
Snøklokker
Det e pitlemann utroligt,
men me ser jo at de kan:
ud av kalla, hare jorå
komme snøklokkene fram!
.
Det e det fina med våren,
og det e et klart bevis:
nytt håb kan spira
onna møje snø og is.
.
Men mange myste håbe
når samfunnet bler kaldt,
og kjærligheten drebes
i konkurransen øve alt.
.
Se: snøklokker i hagen,
vokse alltid flerr i lag,
di vett å holla sammen,
når di strekke seg mod dag.
ASKELADDEN
Før va det Askeladden
som va helten vår.
Nå er det Per og Pål
som komme fysst i mål
og rope høgt: Skål! Skål!
De dele prinsesså,
selge arvesylvet
og sløse vekk
heila kongeriget.
Askeladden står
langt ute på sidelinjå,
som ein dårlig betalt hjelpepleiar
for galningar som tygge stein
og gamle damer
med lealause bein.
Han dele ut lefsene sine
og litt lunka kaffi.
Nå har han oppdagt
at det ikkje lenger e
någe fres i daue kråga.
Nå har han endeligt forstått
at me komme ingen vei
med å hjelpa andre.