Onsdag 9/6-21
Ny tråd: Valg av Nn12
Husk å komme med spennende og fristende forslag til Lesesirkelen 2021
Da utvider jeg tiden litt siden så få har kommet med forslag.
Denne gangen Nyere nordisk litteratur - se reglene ovenfor.
«Hundeparken» er en roman av Sofi Oksanen. I hennes sjette roman møter vi fattige kvinner fra Øst-Europa som selger eggene sine til kjøpere fra hele verden. Boken gir en realistisk fremstilling av hvordan disse kvinnene utnyttes. Hundeparken kan leses som en spenningsroman om korrupsjon, hevn, drap og forsvinninger, samtidig som den også er en samfunnskritisk roman om surrogatibransjens utnyttelse av unge kvinner som drømmer om modelkarriere og rikdom. Kvinner som lokkes inn i denne bransjen risikerer senskader av hormonbehandling, men også psykiske ettervirkninger knyttet til det å selge eggene sine. Jeg-personen er en kvinne som ikke helt hører hjemme noe sted. Hemmelighetene hennes får vi innsikt i litt og litt. Jeg-personen skriver henvendt til et «du» som jeg lurte lenge på hvem var.
Husk å komme med spennende og fristende forslag til Lesesirkelen 2021
Denne gangen Nyere nordisk litteratur - se reglene ovenfor.
Mitt forslag denne gangen er en bok som nettopp er kommet i handelen:
Forlattheten er en slektsroman som bygger på Elisabeth Åsbrinks egen familiehistorie.
Den følger tre kvinner i tre generasjoner, på tre steder.
Boken har fått gode omtaler, og Dagbladet skriver at Elisabeth Åsbrink har skrevet en intens familiehistorie om den jødiske skammen, om nødvendigheten av å skjule sitt jødiske opphav.
Svenske Elisabeth Åsbrink er anerkjent for sine sakprosabøker om tema som nazisme, jødeforfølgelse og hukommelse. Nå har hun altså skrevet en roman som ligger tett på egen slektshistorie.
Jeg har også lest denne, og er nok en av de bøkene som har berørt meg mest emosjonelt både i år og tidligere lesing. Anbefales på det sterkeste.
Blir gjerne med å lese den på nytt
Neste kategori:
Nyere nordisk litteratur (Nn), utgitt etter 1975
Hver deltaker kan foreslå én - 1 - bok.
Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan foreslå og velge bok
(kommer en ny valgtråd etter forslagsfristens utløp) men alle kan delta i diskusjonen under felleslesingen.
Begrunn gjerne forslaget, og helst med lenke til boka.
Forslagsfrist:
Onsdag 9. juni 2021
Måtte flire litt av bruk av navnet Marquis de Sade da. Hva representerer han i denne sammenhengen? Han er jo mest kjent for å bidrat til begrepet sadisme. Vet ikke om jeg klarer å se noen større symbolikk i dette enn at Capek har hatt det moro med sine referanser i romanen :)
Leker han med navnene fordi de er filosofer?
Tror du ikke han bruker en autoral forteller?
Du vet gjerne hva jeg mener med det - viss ikke kan jeg bare kort definere:
Om forfatteren velger en autoral forteller, har vi å gjøre med en forteller som observerer personer og hendelser utenfra. Unntatt i siste kapitel da :)
Interessant spørsmål. Ja, du skal ikke se bort i fra at det er et stikk av kritikk i det faktum at der hverken er musikk eller litteratur i den beskrevne verden i boka.
Det med Chief Salamander må jeg tygge litt på :)
Hei
Da forlenger jeg perioden en uke, så at alle som ikke er ferdig enda kan henge med :)
Lager tråd om valg av ny bok neste søndag i stedet for.
Ha en fin leseuke.
Da er jeg ferdig med boken. Det nærmer seg slutten av leseperioden.
Ikke mange som har skrevet så mye om leseropplevelsen - trenger vi mer en 3 uker denne gangen?
Har troen på dette er ment som en allegori på europeisk historie. Tenk på koloniseringen. Krigen (1.WW), og på slutten av boken kommer kapitelet om de nordiske salamanderne som er lysere og har høyere skalleindeks (raseteori). Tyskerne som utviklet en høytstående rasetype (Edelmolch) som står over alle andre samt den tyske Oversalamander.
Capek skrev om dette i 1936.
Ja, tror du er inne på kjernen av utfordringene her. Vi mennesker klarer ikke alltid å overskue konsekvensene av prosesser vi setter i gang. Det kan være vanskelig å stoppe når "snøballen" har begynt å rulle. Jeg tror også at vi kan trekke paralleller mot slavehandel.
Det med ansvar er interessant. Det er spesielt at Herr Povondra velger å se på sin rolle som så avgjørende i og med at det lille han gjorde var å slippe ham inn til Herr Bondy. Samtidig er jo hver minste handling avgjørende for konsekvensene. Som Povindra tenker, hadde han valgt å avvise ham, så hadde ikke noe skjedd.
Man forstår boken litt bedre av å snakke om den :)
Interessant tanke, men i og med at forfatteren hadde null kjennskap til oljeutvinning så blir vel det kanskje å trekke den litt langt, men kanskje det er mulig viss vi tenker at allegorien er skrevet så pass generelt at den kan passe på mange situasjoner der menneskets interesser (makt, penger) står i konflikt med andre interesser (dyr, natur, klima). Mye interessant å ta tak i her, hvordan behandler man andre (de som er annerledes, dyr osv.)
Mest sannsynlig er det vel å se romanen som en kritikk av totalitære regimer. Tror der er ulike oppfatninger av hvordan Salamanderkrigen kan tolkes. Mange heller mot den nazistiske trussel, men har også lest at det kan være en kritikk av kommunismen eller som et bilde på europeisk historie, europeisk kolonisering osv.
Hvordan går det med lesingen, folkens? Klar for 3.uke og DEL 3 av boken?
Bok tre beskriver selve krigen - God lesing!
Opplever det samme. Synes også at romanen har som du skriver, "postmodernistiske trekk". Den leker med mange sjangre. Karel Capek har sikkert hatt det gøy når han skrev dette, kanskje litt etter innfallsmetoden - han leker. Sånn sett er boken interessant og artig, men jeg opplever heller ikke at jeg blir revet med - det er ikke sånn at jeg bare må lese videre. Jeg må ta pauser, lese noe annet. Jeg lever ikke i boken som man kan oppleve med noen gode romaner.
Følelsene er ikke med - der er ikke noe å identifisere seg med.
Hva man skal være tro mot her i livet?
Tritonus er en velkomponert og fin roman av den finlandsfinske forfatteren Kjell Westö.
Romanen blir kalt en skjærgårdsfortelling og den passer kanskje best for et voksent publikum. Dette er en bok om hva som er viktig i livet, og vi møter den berømte dirigenten Thomas Brander som har reist verden rundt og nytt livet som anerkjent musiker. Familieliv og sønn er blitt ofret for karrierens skyld, men nå når han nærmer seg 60, må han erkjenne at livet er mer en musikk, kvinner, vin og luksus. Flere hendelser i livet har vippet ham av pinnen. Nå som 58-åring ønsker å finne seg en tilbaketrukket plass i den finske skjærgård, så et tema her er altså det å vende hjem.
Men mye av ekstravagansen henger i fremdeles for han bosetter seg ikke akkurat i en hytte på en øy, nei, han velger å bygge et palasslignende hus som han kaller Casa Tritonus med marmortrapp og heis. Det er en rolig roman og vi får et godt innblikk i karakterenes indre liv - Her er også mye om musikk. Det ble en god leseopplevelse fra begynnelse til slutt. En bok til ettertanke.
Uke 2 og Del 2 av Salamanderkrigen av Karel Čapek
Det foregår en utstrakt handel med salamanderne fordi de er så flinke til å dykke etter perler, men salamanderne formerer seg raskt, og det blir en utfordring. Bok to beskriver opptakten til konflikten mellom salamandere og mennesker. Handelen med salamandere blir av mange sammenlignet med slavehandel. Når salamanderne blir mer integrert i samfunnet begynner salamanderne å stille krav, og ønsket om å ta over verden dukker opp.
God lesing!
Liker du spøkelseshistorier?
"Jeg sank" av Vidar Sundstø er en kunstnerroman og samtidig en historisk fortelling om Seidmennene på Skrattaskjær, Karmøy.
Hovedpersonen er enstøingen og forfatteren, Eddy Kromvik, som har bestemt seg for å skrive en roman. For å gjøre det har han isolert seg i en hytte på nettopp Avaldsnes. Her møter han arkeologen Henrik Gran og tenåringsdatteren hans, Susanne, som har sommerjobb på vikingsenteret på øya.
Den historiske bakgrunnen for denne spøkelsesfortellingen er Snorres fortelling om da Olav Tryggvason tok fire hedenske trollmenn til fange, brakte dem ut til et skjær utenfor Avaldsnes ved Karmøy, og bandt dem fast, for så å la dem drukne av det stigende tidevannet. I 1899 laget kunstneren Halfdan Egedius en tegning med de 4 seidmennene. Denne tegningen står sentralt i fortellingen, og vi guidet gjennom tegningen flere ganger.
"Jeg sank" er en av bøkene som blir presentert på Norsk litteraturfestival 2021.