Denne gang vil jeg foreslå en bok som kom ut i 2000 (hvis 2000 er inkludert), nemlig Jon Fosses Morgon og Kveld.
Jeg syns det er noe av det vakreste Fosse har skrevet og tar gjerne en gjenlesing av den.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Imens var mitt daglige liv fargeløst og tomt. Linda og jeg var kommet så langt bort fra hverandre, at det ikke lønte seg å rope lenger. Heldigvis var vi så opptatt begge to, at det var sjelden vi møttes.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Elvane møtest

Elvane møtest, frå kvar sitt fjell.
Grip kvarandre i hendene.
Blandar sin song og sitt blod.

Held fram einige, sterkare,
snåvar ikkje so lett i steinane:
Turrskodd skal ingen vassa oss no!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sleggja

Eg er berre
ei sleggje.
Eg stend der no.
Eg lyt berre til
når det røyner på.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Når eg vaknar

Når eg vaknar, høgg
ein svart ramn i hjarta mitt.
Skal eg aldri meir vakna
til hav og stjernor, skogar og natt,
morgon med fuglar?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du må da vel forstå, at det ikke er ufeilbarheten, som gjør en god medsoldat, aller minst ufeilbarheten i slike spørsmål, hvor statsetikken ennå er i sin vorden! Først og fremst gjelder det evnen til å oppgi sitt eget standpunkt og tilegne seg det riktige.
Endelig ble jeg roligere og begynte å forstå at hun hadde rett. I min oppskakete tilstand lovte jeg både henne og meg selv å benytte meg av radioens unnskyldingstime så snart som mulig. Jeg tok endog straks fatt på et utkast til den talen jeg ville holde.
– Nå overdriver du igjen, sa Linda, som sto bøyd over skulderen min og leste det jeg skrev. Man må ikke være for nesegrus heller, og ikke bør en være en viskelærsball – da blir en mistenkt for å sprette tilbake igjen i et ubevoktet øyeblikk. Tro meg, Leo, sånt skal man skrive når man ikke er så oppskaket som det du er nå.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

[...] og han brøytet seg vei bort til bilen og hoppet inn mens alle barna dunket og slet i dørene. Han startet og barna flyttet seg motvillig. De ropte og sprang etter bilen og smilte og vinket. Hva er det med meg? tenkte han og la barna bak seg i støv og sol, innover i jungelen som lukket seg omkring, tett og stille. Hva er det med meg? Barna er fulle av alt og jeg bare kjører. Forsvinner. Blir borte.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skjønner først nå at det er fyrstikker som er avbildet på omslaget på førsteutgaven (?)
Av en eller annen grunn sliter jeg med å være kritisk mot Behn.
Det har med selvmordet hans å gjøre, innser jeg.
Et av verdens mest smertefulle temaer.

Fortellingene var ikke slik jeg hadde sett for meg, imidlertid var de lettleste og han brukte ingen kompliserte ord som forsinket lesegleden eller gjorde at det krevdes ekstra tid til analyse.
Alle fortellingene er veldig korte, noen på bare 1-2 sider.

Jeg likte aller best:
Slutt
Det er meg de snakker om
Sånne ting er du bare nødt til å greie
Veldig enkelt

Fortellingene til Behn bringer deg til situasjoner hvor du tenker på det lekne og det grove som finnes i mennesket. Situasjoner hvor du må ta valg for å hedre en sterk iboende karakter eller hvor du gjør feilsteg for å innse håpløsheten av å hele tiden skulle være på vakt. Korte reiser inn i konsekvenser og ettertanker. Jeg likte godt flyten hans og de fleste fortellingene hadde noen tankefulle siste setninger som omfavnet scenarioet i en retning hvor man kanskje skulle kunne lære av andres valg eller feilsteg, eller i det minste kjenne seg igjen og føle på det å være feilbar.

Det var en del snusk og lystfokus involvert, og ikke mye som omhandlet direkte møter med personlig oppgitthet, eksistensiellkriser og nysgjerrighet rundt døden, noe som jeg hadde forventet meg mest på grunn av tittelen.

Lesning uten utløpsdato i dét menneskeheten fortsetter i samme spor som da Behn skrev boken.

Terningkast: 4.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Må vel finnes et bedre forum for boksalg enn "omtaleseksjonen" her på bokelskere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

He swept in with the look of a crazed stallion, and even in Christine's drug-induced haze, she smelled a stench like rotting meat, or maybe rotting souls. He didn't seem to enter the room so much as envelop it.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Frisk korthistoriesamling fra 1992 som eksklusivt handler om kun musikkrelaterte temaer, for det meste metallmusikk. Det er noen kjedelige historier, men også noen gullkorn å regne som fikk meg til å dra på smilebåndet ved siste linje. Absolutt verdt å lese gjennom hvis du er glad i rock og metall, med masse referanser og også bruk av virkelige personligheter vridd om til en skrekkversjon av livene deres, f.eks. en Jimi Hendrix som ble besatt av voodoo-magi og gikk så langt at han tok livet av noen for å få fred i sjelen sin. Mer bruk av grafisk beskrivelse av vold enn psykologiske skrekkhistorier. Noen veldig bisarre historier også, inkludert "Vargr Rule" som bare er helt bisarr med varulver og voldtekt av mennesker. Grøsselige bilder som sitter igjen, men en unik samling i det hele tatt, og skulle ønske det fantes mer fiksjonslektyre i denne kategorien.

Masse musikkbegreper og radio og produksjonsterminologi, og også en historie fra Stephen King.

En del skrivefeil gjennom boken var kjedelig, særlig da når det var skrivefeil også i bruk av tittelen i selve historien... Da er det slappt altså! Men ruller terningen som ender på 4 allikevel.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har ikke mottatt noen mail… men takk for beskjed!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Leser Donald Duck denne helgen. Fantonald rydder opp i Andeby.
Håper boken din straks blir mer fornøyelig, god leselyst!! ^_^

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Of course, there's also heart, the greatest equalizer of them all.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Rey Mysterio var min første helt som ung, og det var godt å få lest om livet hans og erfaringene hans gjennom starten på karrieren. Det var flott å lære at personen jeg hadde sett opp til faktisk er gjenspeilet i virkelig integritet, og han fremstår som et fantastisk menneske gjennom biografien.

Alle kapitlene er svært korte, hvor noen består av kun én paragraf.
På slikt vis hopper vi raskt mellom episoder i livet hans.
Denne skrivestilen er ikke noe jeg er vant til, men jeg syntes det passet bra med tanke på at de virkelige prestasjonene hans er stykket opp på "episodisk" vis gjennom alle matchene hans.

Litt repeterende til tider, men det viser bare at han streber for å bli forstått og respektert, noe han har jobbet med hele livet. Noen humorinnslag i ny og ne gav pluss i boken.

Plukket kun opp 1 skrivefeil på tilnærmet siste side.

Anbefales også til tilhengere av wrestling generelt.

Terningkast: 4

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil bare legge til at det vennligste folkeslaget jeg har møtt er det kurdiske folket i Kurdistan, den uoffisielle regionen som strekker seg over flere land i Midt-Østen. Dette er de eneste menneskene i verden hvor jeg har vært vennlig og har blitt møtt med mer vennlighet tilbake. Møtet mitt med kurderne gjorde meg ydmyk på en måte jeg aldri før hadde kjennskap til. Trynefaktor og dømming på grunn av nasjonalitet er et faktum når vi reiser utover landegrensene våre, særlig antakelsen om at siden vi er hvite i huden, så har vi levd et utelukkende privilegert liv. Kurderne derimot, et folkeslag uten eget land, et folk undertrykt i landene de har oppholdt seg i, har utviklet en form for nabokjærlighet som strekker seg utover egne kår og berører hvem enn som ferdes deres vei. Jeg er fortsatt forbløffet over fremmede som tilbød meg mat, husly, penger (som de selv trengte) og hjelp med trivielle og mer kompliserte ærender. Uten møtet mitt med kurderne, hadde jeg nok vært en utelukkende bitter mann uten et glimt av håp i øynene ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det vennlige møtet er virkelig et fint ideal, og jeg er trist for at jeg ikke levde i en tid hvor dette faktisk fungerte mer i praksis. Mennesket i dag vet at de kan avvise en person raskt fordi det kommer en ny person 1 minutt senere. Tidligere måtte man eie en hest eller ryggsekk for å ferdes til stedet hvor det var nye mennesker, så når man først kom dit, så kunne man like gjerne prøve å legge litt innsats inn i det. Strebelsen av å bli kjent med noen er en luksus de færreste tar seg bryet til i dag, fordi det antas at neste person kan være "bedre match" basert på førsteinntrykk. Jeg snakker riktignok veldig bredt og drar de fleste under én kam, men jeg har enda til gode å erfare noe som tilsvarer noe annet enn dette synet jeg har på menneskets utvikling som NPC. Hvor er hobbyfilantropene? Er det noen som tør å gi av seg selv uten å ønske noe tilbake?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk som lærte meg begrepet "SoMe", det var første gangen jeg hørte om dette. Du har en god tanke der hvor førsteinntrykket angår; du får gjerne smile til meg, så anser jeg deg som ikke-truende og innleder gjerne en triviell samtale basert på gesten din. Det er veldig sant det du sier om at negativiteten i aller størst grad ikke handler om mennesket man treffer på for første gang, men i stedet er noe med grobunn i egen psykologi eller etterdønninger av hva man har opplevd, og kanskje et personlig vridd syn på hva man forventer i atferden til dem man møter på. Det jeg mener med sosiale medier, er jo at brorparten har omformet hjernecellemønstrene sine til å operere på et annet vis enn det som var naturlig for knappe 30 år siden; det er ikke bare de som fødes inn etter 2000-tallet (som ikke kjenner til naturlig kommunikasjon, genuin innlevelse i sosiale situasjoner, eksempelvis der man anstrenger seg noe for å faktisk bli kjent med noen) som ikke har referansepunkter til fortidens atferdskodekser og den sunne nysgjerrigheten som tilfredsstilles via faktisk anstrengelse, tålmodighet og oppnåelse. Per i dag kan vi dra paralleller mellom midtlivspersoner på en øy i Stillehavet og tenåringer i Nord-Amerika, hvor begge personene A) og B) har konto på samme sosiale medier, og begge lever i samme begrensede tilstand, og hvor det i utrolig mange tilfeller hender at begge personene opplever, dømmer og betrakter de samme tingene på smarttelefonen eller nettbrettet, selv om opprinnelsessituasjonen deres er vidt forskjellig og de i utgangspunktet skulle ha utviklet seg svært separat. "Tilgjengeligheten" som mange priser som noe positivt resulterer jo utelukkende i en gruppeutvikling hvor det unike reduseres til et felles begrenset miljø. Det er bare så mange ulike ting man kan gjøre på Instagram, X eller FB før man havner i et gjentakelsesmønster, og der begynner avhengigheten av drogen; for å se på SoMe som noe annet enn en avhengighetsskapende droge blir jo veldig naivt. NPC er et begrep som står for Non-Playable Character, dette brukes om karakterer i spill som man interagerer med eller spiller med uten at man selv kan foreta valgene karakteren foretar seg. Denne verden er nå bosatt av NPC-mennesker, og hvis du vil dra den mer i dybden, en underart av homo sapiens: homo digitalis.
Homo digitalis er en underart der man har stoppet kontemplasjon, hvor neste stimuli er det eneste man klarer å fokusere på, og suget etter nye raske stimuli overgår viljen og evnen til å bygge opp prestasjoner, sette tydelige mål og faktisk oppnå dem innen rimelig tid. Jeg mener da at det homo digitalis får til på 10 år, er tilsvarende utviklingen homo sapiens fikk til på 1 måned bare 30 år siden. Det er ikke vidstrakt å anta at dagens 18-åring kommer til å sitte med samme analyseringsgrunnlag, persepsjonsevne, bevissthetsnivå, når de er 40 år. De lærte på 22 år det samme man kunne lært på noen få måneder i den virkelige verden; da altså uten å klage på "Stories" på SoMe, søke sympati fra fremmede og lene seg på krykken av å sammenligne egne smerter og erfaringer med tusenvis av fremmede på internett. I stedet for å lære av det, nøyer man seg med gruppedelingen av erfaringer, nettsurfing for å glemme tankene (og kontemplasjon) og neste gjentakelsesdag er like brått i gang. Denne moderne underarten av mennesket har direkte anatomiske begrensninger på grunn av avhengighetsritualet; det handler ikke om meninger eller preferanser. "Jeg liker det sånn her", "det handler jo bare om kontroll", "dette funker for meg", osv, er klabert farse fra personer som ikke før har lagt vekk smarttelefonen i mer enn 100 timer om gangen. Poenget mitt i hovedsvaret tidligere var jo at før så satt omdømmet i, i en lengre tid. Reddet du et barn fra å bli påkjørt av hestekjerra, så var du lokalhelten kanskje livet ut. Du kom til å bli takket og verdsatt i mange år, og du kunne kanskje selv føle på dette at du hadde gjort noe heroisk og givende. Hvis jeg redder et barn i dag, så kan det faktisk hende at bare den ene forelderen takker meg, mens den andre publiserer hobbybilder på SoMe samme dag! Neste dag er akten glemt, fordi da leste man om noen som reddet to barn i Phoenix, Arizona. Homo digitalis lider av en form for delt personlighet/uttrykk gjennom atferd, hvor atferden i virkeligheten (det ekte potensialet til mennesket) og atferden på internett viker fra hverandre. Ta for eksempel blokkering av noen på nettet i tankene; vi kan sammenligne en direkte blokkering med det virkelighetseksemplet av å brått skyve noen ut av rommet dere begge befinner der i. Josefine ville aldri funnet på å dytte ut noen av et rom, det er jo uhyrlig frekt, og noen kan komme til skade, i tillegg til den negative energien hun sitter igjen med etter en slik oppførsel. Men på SoMe dytter Josefine ut folk i hytt og pine, og tenker ikke to ganger over det. Her er det en separering av atferder, noe som i all konklusjon tilsier en svekket personlighet; hvis man ikke har kontroll over et nogenlunde statisk handlingsmønster i livet sitt, så er bestanddelene man sitter igjen med, løse og rokkelige. Dagens menneske har ikke tid til å være mottakelig for positive intensjoner; all sammenligning med alle stimuli og ting man leser og ser på internett, har gjort mennesket til en forsvarsborg. Borgen er ikke ugjennomtrengelig, men man må ut med mer enn en vennlig holdning for å trenge gjennom. Jeg kan donere 50 000 kroner til veldedighet i dag, mens Josefine sparker meg ut av det virtuelle rommet i morgen. 24 timer senere etter den mest uselviske handlingen jeg har gjort. Realiteten samsvarer ikke med mottakeligheten til andre og nesten alt vi gjør av positive handlinger er kortlevd, eller når ikke frem til andre i det hele tatt. (!) Mens det negative sitter igjen som en "aha, jeg visste det!" form for selvrettferdiggjørelse, hvor man blar forbi mennesker som om de er bilder på en app, i stedet for å være virkelige mennesker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

§185 i straffeloven sier følgende:
"Med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres
a. hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse,
b. religion eller livssyn,
c. seksuelle orientering,
d. kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk, eller
e. nedsatte funksjonsevne."

Jeg har ingen juridisk bakgrunn, og kjenner ingen av dere, men ser ikke helt at kommentaren du reagerer på "er helt klart en hatefull ytring" ut fra lovteksten.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Ord og setninger lukkes inne. Er innestengt i meg, som fanger. Der inne er de flytende og til å begripe. Tanken er klar men talen er en grenseovergang med høye gjerder og piggtråd.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Mads Leonard HolvikEirin EftevandPiippokattaJohn LarsenHelena ERonnyJulie StensethAvaHeidi LNorahEli HagelundHeidi Nicoline ErtnæsVariosaMarianne MSolAlice NordliLena Risvik PaulsenIngeborg GEivind  VaksvikMarit AamdalSigrid Blytt TøsdalBente NogvaLailaReidun SvensliBertyTor Arne DahlBjørn SturødHilde H HelsethStine AskeAnniken RøilIna Elisabeth Bøgh VigreLinda RastenRoger MartinsenHarald KTonje-Elisabeth StørkersenElisabeth SveeStig TTovesveinKoriander