Klikk på en bok for å legge inn et sitat.

Viser 1 til 3 av 3 sitater

Personer i god fysisk form har en bedre buffer mot psykisk stress enn personer som er i dårlig fysisk form. De samme resultatene finner vi for angst og depresjon, der studier dokumenterer at en god kondisjon senker risikoen for stress, angst og depresjon, men de sier ikke noe om hvorvidt fysisk trening er veien å gå hvis du først er rammet av stress. Hos personer med angst og depresjon ser trening ut til å gi en viss effekt, men vi vet ikke hvilken form for fysisk trening som er mest effektiv.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Er du veltrent, vil musklene etter et måltid lynraskt ta opp sukker og fett fra blodet. Er du derimot utrent, strømmer sukker og fett i høye konsentrasjoner rundt i blodet lenge etter at du har spist. Det gjelder enten du har normal vekt eller er overvektig. Den utrente muskelen er insulinresistent. Bukspyttkjertelen kompenserer ved å pumpe en masse insulin ut i blodet. Men insulinet virker dårlig i de utrente musklene, og sukkeret tar bare langsomt opp. Den utrente muskelen er også dårlig til å ta opp og forbrenne fettet. Fettrike måltider og mat med høy glykemisk indeks, for eksempel lyst brød som gir høyt blodsukker, er derfor mer helseskadelige for en person som er utrent, enn for en person som er i god fysisk form.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nytt nordisk kosthold likner det antiinflammatoriske kostholdet og middelhavsdietten. Men nytt nordisk kosthold er basert på råvarene som finnes i Norden. Kostholdet er fiberrikt, legger vekt på fullkornsrugbrød og kål, og maten skal lages fra bunnen av, med gode råvarer. Det er et bærekraftig og klimavennlig kosthold. En stor studie viser at nytt nordisk kosthold gir lengre liv. Den danske kokken Claus Meyer var i 2004 med på å utvikle manifestet for det nye nordiske kjøkkenet, som består av følgende råd:

  1. Spis mer frukt og grønt hver dag (bær, kål, rotfrukter, belgfrukter, poteter og krydderurter).
  2. Spis mer fullkorn (havre, rug og bygg).
  3. Spis mer mat fra havet og innsjøer.
  4. Spis kjøtt av høyere kvalitet, men mindre av det.
  5. Spis mer mat fra ville landskap.
  6. Velg økologisk når du kan.
  7. Unngå tilsetningsstoffer i maten.
  8. Velg flere måltider på bakgrunn av sesongen.
  9. Spis mer hjemmelaget mat.
  10. Kast mindre mat.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Bjørg L.Sol SkipnesEli HagelundAnne Berit GrønbechElisabeth SveeKjerstisiljehusmorMartinLiseChristin SillibakkenMads Leonard HolvikKirsten LundIngeborg GJulie StensethBeathe SolbergAstrid Terese Bjorland SkjeggerudTine SundalKari FredriksenGrete AastorpRoger MartinsenTrude JensenJørgen NAlice NordliFiolTanteMamieEivind  VaksvikAnniken RøilPer LundSilje HvalstadEmil ChristiansenIngunnJLailaBente L.SolHarald KTone SundlandDressmyshelfGro Anita MyrvangVidar RingstrømIngunn S