Klikk på en bok for å legge inn et sitat.
Enkelte navn vokser med årene og synes å stråle sterkere jo lenger unna man kommer, selv om de kastet glans alt i utgangspunktet.
Andre blir forbausende raskt en historisk parentes.
«Har De kanskje noen pastiller som smaker godt også?» spurte jeg håpefullt.
« Medisin skal ikke smake godt,» svarte apotekeren tvert.
...men dette gikk ikke Karl XII med på. I august 1707 vendte den svenske hæren, som talte rundt 34 000 soldater, pluss tjenere, kokker, koner, stallkarer, prostituerte og alle som ellers den gangen trengtes for å smøre maskineriet til en stor og veldig hær, kursen østover.
Alle som hadde et sted å dra, dro. De som ikke hadde noe sted å dra, dro også.
...Vladimir I, storfyrsten av Kiev-Rus, i 988 lot seg døpe. Ifølge krøniken sto valget mellom islam og kristendom og falt på sistnevnte fordi storfyrsten ikke holdt ut tanken på et liv uten alkohol.
I hvilken grad kan man egentlig stole på egne inntrykk og minner? Ikke nok med at vi er subjektive skapninger, vi er også omskiftelige. Alt vi opplever, filtreres gjennom humør og dagsform, forventninger, hva vi akkurat har opplevd, og hva vi lengter etter, der og da.
...
Dette tvinger frem et smått ubehagelig spørsmål: Kan man egentlig stole på reiselitteratur, ja på hukommelsbasert litteratur i det hele tatt? Kjøpesenteret som i mine minner var opphøyet til et nytelsespalass, viste seg å være helt ordinært.
Men den milde, salte brisen fra Kaspihavet kunne ingen ta fra meg.
Alt er forgjengelig, også imperier. Allianser skifter, Gud bytter side, nye herrefolk kommer til, yttergrensene forvitrer, og indre splid river opp imperiene innenfra. ...
Bare noen steinskulpturer formet som skilpadder har overlevd til vår tid. I dag beiter det kyr og geiter på de slake slettene som en stakket stund rommet verdens hovedstad.
... forsøkte senere å overtale Bjørvig til å dra tilbake til Svalbard, men Bjørvig hadde fått dosen: «Jeg har hatt sorg nok fra Ishavet», konkluderte han i dagboken. «Men har man ingen sorger, har man heller ingen gleder.»
Atlaset er fullt av etternavnene til dristige, europeiske menn som satte ut i små, usikre farkoster for å oppdage det som allerede for lengst var oppdaget.