For det første: Et godt argument er logisk. Det vil si at poenget følger av premissene. "Vi må ha lavere klimagassutslipp i norsk transport, dersom vi skal nå våre klimamål. Det er fordi transport utgjør mer enn en fjerdedel av alle norske utslipp, og mesteparten av de øvrige utslippene er dekket av et felles europeisk kvotesystem." Et godt argument hviler alltid på premisser som man antar som gyldige. Her er premissene at Norge har klimamål som må nås, og at transport utgjør den delen vi kan gjøre noe med helt på egen hånd. Da blir konklusjonen at vi må redusere utslippene fra transportsektoren.

For det andre: Et godt argument bygger på tilgjengelig kunnskap og etterprøvbare fakta, ikke på anekdotiske bevis eller fakta ingen kan sjekke. For å si det på en annen måte - ikke påstå noe du ikke kan dokumentere om noen spør deg. "Folkehelseinstituttets rapport viser at daglig fysisk aktivitet er viktig for barn, og en undersøkelse viser at lærere ønsker mer av det i skolen. Vi kan derfor utvikle et faglig opplegg som gir god fysisk aktivitet, uten stor motstand i skolen"
er et godt argument fordi du helt spesifikt viser til faktagrunnlaget ditt. "Barn trenger å røre på seg, det vet alle, og de lærerne jeg snakker med, synes det burde være mer aktivitet i skolen. Derfor har vi vedtatt dette" er mindre bra, og mye lettere å angripe fordi det hviler på anekdotiske argumentasjon.

For det tredje: Argumentet ditt bør ikke ha for mange ledd, og ikke for mange forbehold. Det kan godt være litt langt, men bør bygge på en rekke poenger som er mulig å følge for mottakeren. Det kan også ha enkelte forbehold - nesten alle argumenter har det - men begrens dem, og vær tydelig på dem. "El-sykler kan bli et viktig klimatiltak som reduserer utslippene dersom det rulles ut i tilstrekkelig grad. Det forutsetter imidlertid at en del av sykkelturene erstatter bruk av bil, derfor må tiltaket kombineres med virkemidler som begrenser bilbruk og som sørger for at det er billigere, men også mer enkelt og attraktivt å sykle, fremfor å bruke bil." Her har vi nok mistet deg allerede.

For det fjerde: Bruk tid på å utvikle argumentet, prøv det ut! Test ut svakheter, og prøv med et bedre argument eller å begrense argumentets rekkevidde om du synes det ikke holder. Tenk at du skal levere noe som overlever VGs, Stortingets og Finansdepartementets kritiske blikk. Intet mindre!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

LailaTine SundalTatiana WesserlingTove Obrestad WøienTor-Arne JensenMalinn HjortlandJoakimIngridLabbelineBenteTheaElisabeth SveeDinaAkima MontgomeryMads Leonard HolvikIngunn SSigrid Blytt TøsdalMarianne  SkageRandiKirsten LundTrude JensenGitte FurusethTone SundlandJon Torger Hetland SalteAlice NordliIngvild SMonica CarlsenChristoffer SmedaasRoger MartinsenBjørg Marit TinholtkntschjrldHanne Kvernmo RyeLene AndresenLeseaaseSissel ElisabethTurid KjendliemgeelmeKjerstiFindus