Klassikere som tar for seg epidemier i tidligere tider. Jeg skulle gjerne ha føyd til noen norske titler. Finnes de? (10.5.20)
I novellen «Tordenskyen» som innleder romanen fører fortelleren oss tilbake til koleraepidemien som herjet København (og nåværende Oslo) 1853. Det er en gruoppvekkende skildring av overbelastede hospitaler, fattigdom og død skrevet med sterk innlevelse fra synsvinkelen til en ung lege. (1853-epidemien ga grunnlaget for den norske sunnhetsloven fra 1860). Først utgitt 1866.
Den korte novellen «Pesten i Bergamo» minner oss om at koronaepidemien ikke er den første i den kjente italienske byen. Pesten får det sosiale mønsteret til å rakne blant innbyggerne som til sin overraskelse konfronteres av et opptog av religiøse fantaster. Først utgitt 1888.
Tittelnovellen, må jeg innrømme, forbinder jeg mest med Viscontis vakre film fra 1971 med et mennesketomt, pestrammet Venezia innhyllet i tåke. Hovedkarakteren er inspirert av komponisten Gustav Mahler. Først utgitt 1913.
Velkjent roman om lege som organiserer kampen mot en snikende epidemi i en fransk-algirsk by. Boka leses gjerne som et kampskrift mot totalitære systemer. Først utgitt 1947.
En gruppe mennesker samler seg på et antatt trygt hotell under en radioaktiv katastrofe. Reaksjoner og følelser blant gjestene har klare paralleller til dagens pandemi.