Krigen i Syria, med sine første blodige kamper i 2011, har fått en nesten utrolig ensidig dekning i norske medier. Kanskje fordi Norge deltar i krigen, og sannheten er den første som dør i en krig?
Kanskje også fordi USA har vært svært dyktige til å la sitt syn prege den vestlige verden.
Men anti-imperialistisk kunnskap og analyse finnes også. På denne lista har jeg samla endel av bøkene jeg har lest om denne skitne krigen, både medstrøms, motstrøms og noe midt i mellom. Kom gjerne med begrunna tips til flere bøker. Sist oppdatert 10.02.2021
Ny bok fra 2019. Forfatter Patrik Paulov er tidligere utenrikssjef i den svenske avisen Proletären. Han har dekket Syriakrigen i mange år ved hjelp av egne kilder i Syria, intervju med sentrale aktører, lekkede diplomatiske dokumenter samt alternative og etablerte kilder.
Dr. Tim Anderson er dosent i politisk økonomi ved universitetet i Sidney, Australia. Boka finnes på engelsk, svensk og tysk.
"Den skitne krigen mot Syria har blitt ledsaget av en masseomfattende desinformasjon på et nivå vi ikke har sett i manns minne".
Anderson skriver at den ikkevoldelige, demokratiske opposisjonen som demonstrerte mot Bathpariet i krigens første fase, nokså raskt stilte seg bak landets styresmakter, mot de væpnede opprørerne, og seinere deltok i valget i 2012 og 2014 som ga president Assad rundt 70% oppslutning. Den "moderate opposisjonen" vesten har støttet har i all hovedsak bestått av muslimske opprørere som ikke vil innføre noe demokratisk samfunn dersom de skulle vinne.
Utgitt i 2017. Originalen er fra 2016.
Se den svenske oversettelsen: Det smutsiga kriget mot Syrien.
Se intervju med forfatteren om boka på YouTube. Varighet 1 time, 9 minutt og 21 sekund.
Kanadiske Stephen Gowans kom i 2017 med denne boka som analyserer krigen ut fra antikolonialistisk og anti imperialistisk synsvinkel. Nøkkelen til å forstå krigen er at USA ikke har full markedsadgang til Syria. Han drøfter hvordan den aller rikeste lille promillen i USA bestemmer politikken, hvordan de kontrollerer politikerne og styrer massemediene.
Svært grundig og troverdig bok på rundt 550 sider, basert på Seales omfattende undersøkende gravejournalistikk. Viser Syrias historie og utvikling gjennom fokus på Hafiz al-Asad (1930 - 2000), president fra 1971 til sin død. Første utgave i 1988, siste oppdatering 1995.
Kapittel 10, fra side 297 til side 322, handler om Syria. Her offentliggjøres telegram den amerikanske chargé d'affaires ved ambassaden i Damaskus William Roebuck sendte hjem i perioden 2006 - 2010.
Telegrammene viser hvordan USA tenkte, hvordan de analyserte situasjonen, og hvordan de jobba aktivt for å undergrave den Syriske regjering.
Den britiske journalist Robert Fisks livsverk, sist oppdatert 2006. En murstein på nær 1400 sider. Jeg har foreløpig bare bladd i enkelte kapittel.
Van Dam er nederlandsk diplomat og tidligere ambassadør i Syria. Han analyserer krigen fra det vanlige vestlige bildet hvor ”demokrati” i Syria er et mål og hvor krigen omtales som en revolusjon, men analysene hans er langt mer edruelig og virker i hovedsak sannhetssøkende. Det ser ut som han er blind for Israels medvirkning, men har i høyeste grad USA med. Van Dam kritiserer vestens mål om regimeendring som forfeilet.
Ex CIA agent Baer med interessant gjennomgang av Saudi Arabia, historie, tilknytning til USA, og et sterkt og velbegrunna fokus på sammenhengen mellom wahabisme og terror. Nyttig bakgrunn for å forstå leiehærene som Saudi Arabia finansierer i Syria.
Boka til Robert Baer gir interessante glimt inn i Midt-Østen på åtti og nittitallet. Den viser flere av aktørene i dagens Syriakrig, hvordan de tenkte og hvordan de handla. Tar man hensyn til Baers stilling som CIA agent, gir boka nyttig bakgrunnsinformasjon. Dessuten er den til tider morsom og godt skrevet.
Schiøtz Wibye er tidligere norsk ambassadør i Saudi-Arabia. Han leverer en grundig bakgrunn for utvikling av de muslimske retningene salafisme og wahabisme, hvordan de samhandler med Saudiske ledere, og har vært brukt til krig og terror i en rekke land.
Kan med fordel leses sammen med Sleeping with the devil av Robert Baer.
Cecilie Hellestveit presenterer i all hovedsak USAs versjonen av krigen, den historia som har blitt hovedsporet i vestlige medier, historia Tim Anderson og Stephen Gowans tilbakeviser som USAs dekkhistorie. Hellestveit skriver konsekvent om "regimet", om "diktatoren Assad", "mindretallsdiktaturet". Uhyret som dreper sin egen befolkning. Hun legger stor vekt på den sekteriske oppdelinga av Syria, og fremstiller regjeringen som "Allawitregjeringen", mindretallsdiktaturet til Assad mot flertallet av sunnimuslimer.
Hvordan en hær som oppfører seg så grusomt mot sitt eget folk er i stand til å holde ut i seks år, og nå se ut til å vinne en krig, mot Saudi Arabia, Qatar, Tyrkia, Israel, USA, Frankrike, England og resten av Nato, uten støtte fra sitt eget folk, er ikke lett å forstå.
Det har vært påpekt at Hellestveit er tilknyttet tenketanken Atlantic Council i Washington, D.C. Denne opplysningen er ikke tatt med på baksida av boka hennes.
Første bok på gjestelista, foreslått av Torill Elisabeth Revheim.
Anmeldt i Klassekampen og Bistandsaktuelt
Jeg har ikke lest denne, men den er anbefalt av Eva Thomassen. Hun sier:
Bouthaina Shaabans bok om president Hafez Al-Assad er en bok som absolutt bør med. Shaaban er president Bashar Al-Assads politiske- og medierådgiver. Hun har arbeidet sammen med Hafez Al-Assad. Hun er også syrer - i motsetning til de andre på boklista. Jeg møtte henne i Damaskus i april 2017. Henne burde alle ha møtt som er opptatt av krigen mot Syria. Hun er sylskarp i analysen og hos henne står ikke “USA på sidelinjen”…Hun advarte oss alle om hvor farlig Erdogan er.
Jeg kjenner ikke boka, men den er foreslått av Pelle Axelson. Han sier:
Till litteraturlistan kan man lägga Sami Moubayeds utmärkta bok Under den svarta fanan (Black flag) som skildrar den syriska politiska historien från 1920-talet fram till idag.
Jeg synes ideen til denne boka var god. Intervjue forskjellige personer fra Syria for å få deres subjektive oppfatning av krigen i Syria, Men det virker ikke som Bendik Sørvik klarer å skille egne oppfatninger fra intervjuobjektenes. Mens andre forfattere og analytikere vurderer hva som skjedde under de første demonstrasjonene i Daraa, slår fast Sørvig fast at det var Assads snikskyttere som skøyt og drepte demonstranter (og politifolk). Mønsteret fra andre regimeendringer de seinere åra er kjent. Store demoer, snikskyttere, demonstranter og politi myrdes, vold eskaleres, "det internasjonale samfunnet må gripe inn". Jeg har vondt for å se at dette ville være til Assads fordel, men jeg ser gode argumenter for at det var ønskelig fra et jihadistisk og fra et US-imperialistisk synspunkt. Denne boka orka jeg ikke å lese ferdig. Jeg ga meg etter 90 sider. Synd. Men en eller annen, jeg tror det var Lillevi, sa for en stund siden at hun ikke forsto folk som fullførte bøker de ikke likte. Det blei denne bokas bane.