Her har jeg laget en liste over skjønnlitterære verker om hvordan det var under 2.verdenskrig i Finnmark. Listen er langt ifra komplett, så kom gjerne med forslag :)
En interessant og sjarmerende serie om hvordan to unger oppfattet krigen. Ved første øyekast virker det ikke som de helt skjønner alvoret av krigen, og bruker tiden til å leke og finne på ting, men krigen er alltid der som et kaldt vindpust i bakgrunnen.
Enda en barnebok om hvordan en liten gutt opplever krigen. Det forundrer meg ikke om forfatteren har skrevet dette fra et barns synsvinkel nettopp for å få leseren til å tenke mer over etiske spørsmål. Samtidig er det et sterkt religiøst aspekt i historien.
Den aller første romanen på kvensk, som dessverre ikke er oversatt til norsk. Jeg har begynt å pløye meg gjennom den, og den virker så absolutt som en bra bok. Forfatteren skildrer naturen på en veldig detaljert og vakker måte, og får frem menneskets helhet i den. Han skriver om en gruppe mennesker som flyktet til fjells da hjembygden Børselv ble evakuert. Som de finske forfatterne Aleksis Kivi og Väinö Linna bruker han en kollektiv synsvinkel. Innimellom tar han opp veldig tankevekkende etiske spørsmål som får en til å lure på hva som egentlig er meningen med krig. Hvis boken blir oversatt til engelsk så anbefaler jeg den på det varmeste:)
Har ikke fått lest denne, men jeg hørte forfatteren fortelle om denne boken under en festival, og den virket veldig interessant:)
Har dessverre ikke rukket å lese denne boken selv, men for en tid siden hørte jeg forfatteren lese utdrag av boken sin, og hun fortalte veldig levende på en slik måte at det gjorde inntrykk ...