Det har slått meg at det er veldig synd at finsk litteratur er så ukjent i Norge, derfor har jeg laget denne listen, hvor jeg har tatt med finske klassikere og bestselgere som enten er oversatt til norsk, svensk eller engelsk. Mange av bøkene har jeg dessverre bare fått lest deler av, eller jeg har såvidt begynt på dem. Skal komme med mer utfyllende kommentarer så snart jeg har lest ferdig de bøkene jeg har begynt på:) Og kom gjerne med forslag hvis det er bøker dere mener burde være på denne listen^^
En absolutt klassiker i finsk litteratur, og den blir ofte kalt den aller første romanen på finsk, for før denne boken ble skrevet var det bare bibelen og religiøse tekster som var på finsk. Når man leser den merker man at Kivi var inspirert av blant annet Ludvig Holberg. Anbefaler å lese kommentaren min for denne boken for mer utfyllende informasjon.
En roman som på mange måter bygger på tradisjonen i "Sju brødre" og enda en bok som er på listen over finske klassikere. Bare det at dette er en mye mer alvorlig historie om fortsettelseskrigen sett fra en gruppe soldater. Det er mye humor også i historien likevel. Synes det er veldig beundringsverdig at Linna skrev en roman om krigen med et pasifistisk budskap.
Har dessverre bare lest deler av denne boken, men jeg vet at fortfatteren Minna Canth var veldig inspirert av Henrik Ibsen da hun skrev skuespill, som f.eks. "Anna Liisa". Den skildrer veldig realistisk skjebnen og alle samvittighetskvalene som en ung jente går igjennom fordi hun tenåring ble gravid og drepte barnet sitt da hun fødte i skogen.
Juhani Aho er enda en av de "store" forfatterne i finsk litteratur. "Rautatie" er et av de mest kjente verkene hans. Har dessverre ikke funnet noen norsk oversettelse, men jeg vet at den er oversatt til svensk under tittelen "Järnvägen".
Det sies at Mika Waltaris "Egypteren Sinuhe" er en av de mest kjente og oversatte bøkene i finsk litteratur. Mika Waltari er kjent for historiske romaner. Jeg er rett og slett flau over at jeg ikke har rukket å lese denne ennå ...
Selv om hun skrev på svensk så regnes diktene hennes også som et viktig verk i finsk litteratur. Har lest et par av diktene hennes på svensk, og inntrykket mitt er at hun skriver veldig modernistisk. Istedet for fast rim og rytme som man f.eks. finner mye av i diktene til Eino Leino, så bruker hun symbolske bilder for å skape stemning. Noen av diktene kan iblant være litt tunge å forstå hvis man ikke kjenner til livshistorien hennes, og Iblant kan diktene virke ganske pessimistiske, men de er likevel veldig fine og dype, og er vel verdt å lese:)
Har lest noen av diktene hans på finsk, og i motsetning til Edith Södergran så bruker kan fast rim og rytme, noe som gjør diktene hans veldig melodiøse og fine å lese høyt. Dessverre blir mye av dette borte i oversettelser. Men den anbefales likevel for de som vil sette seg inn i finsk litteratur, for Eino Leino regnes som en av de store finske lyrikerne.
Har såvidt begynt å lese denne, men inntrykket mitt er at den er litt mer helhetilig en "Ukjent soldat". Det er egentlig tre bøker. På norsk heter de som følger: Høyt mot nord, Opprør og Sønner av et folk. Det er egentlig ingen egentlige hovedpersoner, synsvinkelen er kollektiv. Historien går over flere generasjoner på stedet Peninkulma, fra den finske nasjonalismens tid på 1800-tallet og "innbyrdeskrigen" til fortsettelseskrigen på 1940-tallet. Slik jeg ser det tar Linna opp veldig såre kapitler i finsk historie med denne trilogien. Han tar et oppgjør med overklassens romantiseringer av den finske bonden ved å fortelle historien fra leilendingenes vinkel.
Tove Jansson, som var svenskspråklig, regnes å være en av de mest oversatte finske forfatterne, som Mika Waltari. Det jeg liker med bøkene om Mummifamilien er at de begynner som barnebøker og de slutter som voksenbøker, samtidig som de er tidløse. Etter min mening kommer dette vendepunktet i "Trollvinter". Mummitrollet lærer å bli mer selvstendig og takler bedre det ukjente.
Enda en viktig klassiker som jeg ikke har rukket å lese ...
Har forstått at den var i sin tid en veldig stor bestselger da den kom ut i Finland. Den er også filmatisert. Selv har jeg begynt å lese den på svensk og mitt foreløpige inntrykk er at Paasilinna skriver på en veldig sår og humoristisk måte som folk i dag lett kan kjenne seg igjen i.
Topelius, som skrev på svensk, var i sin tid en kjent barnebokforfatter i Norden. "Bjerken og stjernen" er en av de mest kjente historiene hans. Selv synes jeg den er fin på sin måte, kan kanskje fjernt minne om Astrid Lindgren, men med sterke religiøse aspekter.
Enda et verk jeg har lest deler av på svensk. Men det regnes også som et veldig viktig verk i Finlands litteratur, og et av diktene til Runeberg er idag nasjonalsangen til Finland. Johan Ludvig Runeberg skriver om veldig sjarmerende karakterer som man har sympati for. Om den finske bonden som sparer og sparer, og alltid er villig til å hjelpe sine naboer, og den finske soldaten som med glede gir sitt litt liv for fedrelandet i krig. I likhet med Väinö Linna mener jeg at Runeberg har en tendens til å romantisere ting veldig. Men like fullt er han en sentral person i finsk litteratur og historie. Det sier litt at han fikk en nasjonal begravelse og til og med har sin egen dag i Finland (Runebergdagen). Kanskje kan man si at han er Finlands svar på Henrik Wergeland når man ser på betydningen hans i Finland.
Personlig mener jeg at tegneseriene til Tove Jansson er mer underholdende og sofistikerte enn bøkene, men det er kanskje en smaksak. Jeg tar med denne på listen fordi tegneseriene var en av de faktorene som gjorde at Tove Jansson ble kjent på verdensbasis.
Enda en bestselger som jeg ikke har fått lest ennå, men inntrykket mitt er at dette er en bok mange nordmenn leser. Jeg har hørt at Sofi Oksanen tar opp estisk historie i denne boken. Men jeg skriver mer om den når jeg har fått lest den.
Har lest deler av denne, og den tar opp mange smakebiter fra finske klassikere, og den anbefales som en innføring for de som vil lære mer om finsk litteratur.