Da jeg gikk gjennom boklista mi fant jeg ut at mange av de bøkene som har gitt meg de største leseropplevelsene sto med kun en eier. Og det måtte jo da være meg. Så tenkte jeg at jeg ville dele dem med meg. Jeg begynner jo å bli en gammel mann, så disse bøkene er vel stort sett glemt og gjemt. De er nokså forskjellige, det eneste de har felles er at jeg har kost meg med dem. Dvs jeg ser vel at det etterhvert ble en overvekt av historiske romaner og mye for dem som fascineres av amerikansk historie.
Czeslaw Milosz(1911-2004) fikk nobelprisen i litteratur i 1980. I ddenne selvbiografiske romanen forteller han om oppvekst på en gammeldags herregård i grenseområdet mellom Litauen og Polen. Det er fortellingen om en magisk verden av natur og mystikk sett gjennom øynene til en ganske sær liten gutt. Trolsk og nydelig.
Første del av Solsjenitsyns storslagne prosjekt med å fortelle det moderne Russlands historie i romanform. En bredt anlagt skildring som går tett innpå sine personer, men også har ambisjoner om å være eksakt historiefortelling og samtidskommentar. Du blir virkelig glad i disse russserne!
Forfatteren er pastor i en pinsemenighet. Han har to barn som lider av en sjelden hjernesykdom som gjør at de langsomt blir dårligere. Boka er en rørende fortelling om den daglige kampen for å fungere og om troens kamp med de mange spørsmål sykdommen reiser.
PS: Les også boka VÆR,VIND OG LIVETS ALVOR hvor Sjødin brevveksler med Martin Lønnebo som også har et funksjonshemmet barn.
Finnes på norsk: Matematikk for millioner. Forteller historien om matematikkens utvikling som svar på de spørsmål menneskene stiller i det praktiske liv. For deg som synes det er morsomt å forstå matematikk på et ikke altfor avansert nivå. F.eks for å hjelpe barna dine med den matematikken du nesten ikke husker.
John Jakes har vært omtalt som "the godfather of the historical novel". Mest kjent i Norge som forfatteren bak den store TV-serien NORD OG SØR om borgerkrigen i USA (finnes som 6 tjukke bind på norsk). Her forteller han historien om utviklingen av San Francisco og California fra gullrush til oljeeventyr.
Karl Bjarnhof forteller i erindringsbøkene Stjernerne blegner (1956) og Det gode lys (1957) om sin kamp for å bevare livsmotet på tross av sin nesten totale blindhet. Samme tema finner vi i romanen "Den korte dag er lang nok". Vakkert, stillferdig og vemodig.
Leon Uris er en annen mester av bredt fortalte historiske begivenheter. Denne synes jeg er en av hans beste, emnet er Irlands historie fra hungersnøden midt på attenhundretallet til påskeopprøret i 1916.
Det ble mye historiske romaner nå. Denne serien er i samme sjanger som Jakes og Uris. 3 bind er kommet på norsk, skal være 3 til på engelsk som jeg ikke har lest. Morsom å lese etter å ha lest Californian Gold fordi denne også starter i San Francisco i gullrushtiden. Men hovedvekten ligger på tidene som fulgte, til den andre verdenskrigen i bind 3.
Dette er første boka i det som kalles Plantasjetrilogien. En bok som i USA var like populær som TATT AV VINDEN. Og liker du ikke TATT AV VINDEN, kan du glemme denne, for den er samme ulla i annen potens. Men har du sans for sørstatsromantikk, har du mye å glede deg til. Og da leser du JUBILEE TRAIL i samme slengen. Og har du ennå ikke fått nok av california kan du lese Calico Palace. Den er gitt ut på norsk som dameroman i Fredhøis success : Se deg aldri tilbake.
Her kan de seriøse være med igjen. Dette er Malamud på sitt beste. Sad and nutty. Jødisk og amerikansk. Skueplassen er en liten dagligvarehandel i New York, modellert på den vesle butikken faren hans drev. En dag blir butikken ranet, og en av ransmennene vender tilbake for å gjøre opp for seg med arbeidshjelp, men uten først å fortelle at han var med på overfallet. Handlinga utvikler seg med disse to og butikkeierens datter i de sentrale rollene. Jeg tror den er kommet på norsk under tittelen Medhjelperen.