Ingen hylle
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Forlag Cappelen
Utgivelsesår 1979
Format Heftet
ISBN13 9788202042943
EAN 9788202042943
Språk Bokmål
Sider 142
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Øyvind Myhre var en gang så sjenerøs at han benådet den norske allmennheten med en bok om all høyverdig fantasilitteratur fra fire tusen år tilbake til eposet Gilgamesj og frem til slutten av 1970-tallet. Denne boken kom ut i 1979 og er fremdeles meget verdt å lese for den som ønsker å vite om og vite mer om de viktigste forfattere og verk innen fantasilitteraturen.
Innledningsvis gir Myhre en god og nødvendig forklaring på forskjellene mellom science fiction og fantasilitteratur. Det syns jeg er kjekt. Tommelfingerregelen: «Mens sf er litteratur om det ukjente, men antatt mulige, er fantasilitteratur om det ukjente og umulige.» Resten av boken belyser blant annet fantasilitteraturens virkemidler, temaer og muligheter med både formidlingsglede og leselidenskap. Han kan det som er verdt å kunne om fantasilitteratur, rett og slett, og han har god oversikt over hva som er verdt å lese, hvorfor det er funker så bra, og hvilke forfattere som har utmerket seg. Han viser med snert og vett at han har en bred forståelse for det hele, for han viser hvordan kultur, historie og politikk påvirker fantasilitteraturen, hvordan den har forandret seg, og hvor annerledes den kan være. Det viktigste av alt er at han formidler hvorfor det er verdt å lese. Som han selv påpeker: «Fantasiens særtrekk er nettopp at den fjerner seg fra den kjente verden, fra det påtrengende aktuelle; derfor kan den, hos en mester i faget, overskride samtidas begrensninger og snevre verdensanskuelser og uttrykke noe allment, ‘tidlaust’». Han minner oss også om at «mennesket lever ikke av brød aleine. Det lever også av fabel og drøm; av dikt og forbannet løgn; av gylne eventyrbyer i horisonten og grove skrøner ved leirbålet».
Ja. Vi trenger undring, glede, drømmer, lidenskap og oppdagelsesreisen!
Boken er hovedsakelig et slags oversiktsverk – eller nettopp en oppdagelsesreise - presentert på en interessant, intelligent og underholdende måte. Myhre går ikke i dybden av hver forfatter og deres verk, men presentasjonene er overbevisende og konsise, og man skjønner fort hva som frister mest å utforske videre. Selv har jeg oppdaget masse spennende! Det et er dessverre ikke mulig å få kjøpt denne boken i dag fra bokhandlere, men den kan lånes på biblioteket. Løp og lån!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketJeg har glede av god diktning; det er derfor jeg leser den. God fantasidiktning får meg til å se verden på ny, i de glitrende farger og strålende sjatteringer den en gang hadde, før vane og konvensjon begynte å farge den grå...
Fantasilitteraturen vasker verden rein og blank igjen. Iblant beriker den muligens min sjel, og får meg til å innse politiske og sosiale og Cthulhu vet hvilke andre sannheter - men det er ikke derfor jeg leser den.
Som de fleste av oss leser jeg for gledens og underholdningens skyld.
La dem ikke stenge deg inne bak gittere av grå snusfornuft, venn. Bli med på oppdagelsesreisen gjennom uendeligheten av verdener, gjennom undere uten ende.