Bergingeniørutdanning i Norge gjennom 250 år

av (redaktør) og Jan Thomas Kobberrød (redaktør).

Tapir akademisk forlag 2007 Innbundet

3 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Jostein Røysets eksemplar av Bergingeniørutdanning i Norge gjennom 250 år

Lesetilstand

Bruker denne som oppslagsverk

Hylle

Div oppslagsverk

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken ser på den 250 år lange historien til bergingeniørutdanningen, med hovedvekt på tiden etter 1910. Boken tar for seg hvilke faser og utvikling utdanningen har vært gjennom, og er delt i tre. Første del handler om tiden på Kongsberg, kjent som et av Europas første bergakademier. I andre del fremstilles perioden da kgl. Frederiks Universitet i hovedstaden hadde ansvaret, mens siste del handler om tiden etter at utdanningen ble flyttet til Trondheim. Med kilder, litteraturliste og bildeliste.

Omtale fra forlaget

Bergingeniørutdanningens historie i Norge rammes inn av ulike lærdomskulturer. Bergseminaret på Kongsberg ble opprettet i 1757, som et av Europas første bergakademier. I 1814 ble bergstudiet flyttet til det nyopprettede universitetet i Oslo og i 1910 flyttet det videre til Trondheim. Her ble fagfeltet forankret ved Norges Tekniske Høgskole (NTH), der vitenskap skulle kobles med teknologi for å utnytte landets ressurser og få bygd ny industri. Siden den gangen har NTH og i dag NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) bygd opp en sterk vitenskapelig og teknologisk kompetanse innen bergfagene, og utdannet bergingeniører etter tidenes vekslende krav. Denne boken følger bergingeniørutdanningens ulike faser og utvikling, med hovedvekt på tiden etter 1910. Fremstillingen viser hvordan kunnskapsfeltets sterke personligheter formet institusjonene og utdanningen, i møte med industriens vekslende krav, innenfor de rammer samfunnsutviklingen satte. Fra starten skulle en bergingeniør beherske alle ledd i verdikjeden fra malm til metall. Et sentralt poeng i fremstillingen er hvordan ulike ledd i denne prosessen over tid ble skilt ut som egne spesialiteter. Dette ble gjenspeilt i endringer i organiseringen av NTHs Bergavdeling, og i utdanningen som ble tilbudt. Fremstillingen viser videre hvordan andre geofaglige spesialdisipliner som ingeniørgeologi og petroleumsfag ble inkorporert i bergingeniørens kunnskapsfelt og utdanning. Disse disiplinene vokste ikke ut av gruveingeniørens kunnskapsområde, men hadde den geofaglige plattform til felles med dette. Bjørn Ivar Berg (Dr.philos) er førstekonservator ved Norsk Bergverksmuseum på Kongsberg. Anne Kristine Børresen (Dr.art) er førsteamanuensis ved Institutt for historie og klassiske fag, NTNU. Jan Thomas Kobberrød (Dr. art) er postdoktor-forsker ved Institutt for historie og klassiske fag, NTNU.

Bokdetaljer

Forlag Tapir akademisk forlag

Utgivelsesår 2007

Format Innbundet

ISBN13 9788251922135

EAN 9788251922135

Omtalt tid 2000-2009 1900-tallet 1800-tallet 1700-tallet

Omtalt sted Norge

Språk Bokmål

Sider 391

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket