Jeg har mange mål for leseåret 2011! Først og fremst ser jeg fram til (og gruer meg litt til) å lese ferdig Shakespeares samlede verker. Gleder meg siden dette har vært et mål for meg lenge, men gruer meg samtidig siden jeg koser meg stort med lesingen og diskusjonene!
Dernest er målet å gjøre det samme med Ibsen, i godt selskap med andre bokelskere. Ser fram til å diskutere verkene med dere andre Ibsen-interesserte!
2012 er jo et jubileumsår for Charles Dickens, og jeg håper å få lest flere av bøkene jeg ennå ikke har lest allerede i 2011. Har nemlig planer om en jubileumsreise sommeren 2012…
Leseselskapet jeg er med i skal fra januar av og halvannet år framover fordype seg i Goethes Faust, samt bakgrunnslitteratur og andre verker om denne karakteren. Det ser jeg fram til!
Dessuten: jeg håper leseåret 2011 på mange måter blir som året 2010 har vært: full av tilfeldige innfall, møter med nye forfattere og interessante diskusjoner om litteratur! Godt nytt leseår til dere alle ;)
Jeg ser at noen nevner Jane Austen her og da må jeg legge til at noen av bøkene hennes står også på tur i 2011. Jeg har kjøpt meg Sense and sensibility og skal lese Emma før jeg ser den nye filmatiseringen av boken. Pluss at Oliver Twist av Charles Dickens har jeg også veldig lyst til å lese!
Så "The Old Curiosity Shop" har gått i fjernsynet? Dette er eit medium som eg mest kjenner av omtale, så derfor går eg glipp av mange godbitar. Eg har oppfatta at Dickens' "Oliver Twiat" og Austens "Emma" går no i jula, men elles er det visst mange høgdepunkt som eg ikkje får med meg ...
Jeg begynte som "barn" med David Copperfield, så var det A Christmas Carol, Oliver Twist, senere kom Great Expectations, The Pickwick Papers, Nicholas Nickleby, The Old Curiosity Shop,Martin Chuzzlewit og Bleak House..i den rekkefølgen så vidt jeg husker. (Har lest en del annet også, men disse husker jeg best)..og ellers synes jeg Dickens liv og forfatterskap er interessant å lese om.
Fikk to flotte bøker fra Bokklubbens Verdensbibliotek i år; Store Forventinger av Dickens og Thomas Mann`s Buddenbrooks. Superfornøyd:)
Sjekk ut søstrene Brontë neste gang du er på biblioteket! Anne, Charlotte og Emily har alle skrevet fantastiske dikt og romaner som er en viktig del av den vestlige litteraturhistoria. Støtter også forslaget under her om å lese Charles Dickens ("Store forventninger", for eksempel), men også franske Honoré de Balzac har mye flott. Ellers: Margaret Atwood med "Alias Grace" og Ian McEwan med "Om forlatelse". God les!
I disse tider passer det vel best å starte med Et julekvad (/En julefortelling)? Den leste jeg for noen dager siden, og det er jo den ultimate julehistorien. Ellers har jeg ikke lest noe av Dickens.
Mannen min har mast på meg lenge om at jeg skal lese Eragon-bøkene, så de står garantert på lista;) Ellers har jeg planer om å få med meg minst en eller to klassikere (Jane Austen eller Dickens kanskje?) og begynne på de store haugene med uleste bøker i bokhylla mi! Den nye boka til Kate Morton (The Distant Hours) skal jeg garantert lese når den kommer ut på norsk en gang i mai, en annen bok som også kommer på norsk i mai er The Legacy (Arven) som jeg har hatt lyst til å lese siden i sommer:)
Denne gripende romanen kom ut i 1860.Det er ikke denne utgaven jeg har lest for mange, mange år siden; men jeg kunne ikke finne den rette.Historien om Maggie og hennes bror og deres stolte far, er en av disse bøkene jeg leste i tenårene som på en måte har fulgt meg i tankene siden. Her er det barna som blir del av intrigene når faren får sin livs fiende og ruineres..romanen har mange elementer av spenning i seg. Den er også filmatisert.
Bibliotekets notat på boken:"Møllen ved Floss er kanskje den mest populære av Eliots romaner. Gjennom historien om den begavede Maggie Tulliver og hennes egoistiske og bortskjemte bror Tom gjenskaper forfatteren sin egen barndom og sin vei mot voksenlivet. Selv om romanen ikke er en selv-biografi, kan vi kjenne igjen George Eliot i den kvinnelige hovedpersonen, som beskrives med sympati og varme. George Eliot er pseudonym for den engelske forfatteren Mary Ann Evans (1819-1880). Nest etter Charles Dickens er det ingen av de viktorianske forfatterne som har opptatt vår tid sterkere enn henne."
(Ser en annen utgave er lagt inn som Mill on the Floss, der er The utelatt, og det er ikke riktig)
Skal på biblioteket i dag,så da kommer jeg forhåpentligvis hjem med minst en Dickens bok :)