Cilkas reise av Heather Morris (2020) er en frittstående oppfølger til boka Tatovøren i Auschwitz (2019), senere kom boken Tre søstre (2023). Boka er handlingsdrevet, med god driv og enkel tekst.
Dette er en sterk og hjerteskjærende historie om Cilka Klein som 16 år gammel ble sendt til Auschwitz for å arbeide for tyskerne. Boka omhandler krig, tap av nærstående personer og vennskap mellom unge voksne jøder både under og i tiden etter 2.verdenskrig. Vi får et realistisk og grufullt innblikk i det som for de mange tusen i Auschwitz var hverdagen gjennom flere år.
Cilka måtte gi av sin egen kropp til den tyske leirkommandanten for å overleve det redselsfulle oppholdet i Auschwitz, men redselen for å bli sendt til gasskamrene og en enorm vilje til å overleve gir Cilka den styrken og det motet som måtte til for å overleve disse nedverdigende overgrepene og det nådeløse livet i leiren.
I 1945 ble fangene i Auschwitz frigjort av russerne, men for 18 år gamle Cilka var ennå ikke marerittet over. Hun ble dømt til 15 års straffearbeid og ført videre til Sibir og den brutale Gulag leiren som straff for å ha hjulpet tyskerne. Gulag leiren var et fjerntliggende sted uten vegetasjon med nådeløse, iskalde vintre langt fra sivilasjonen –ingen kunne rømme herfra og overleve.
Etter å ha overlevd Auschwitz kan ikke Cilka tenke seg til at det finnes et verre sted på denne jord, men det skal vise seg at der tar hun feil!
Boken er både tankevekkende og urovekkende, og setter i sving en hel del følelser i leseren.