Måtte bare sjekke opp både bok & forfatter som er ukjent for meg. Det er en serie med 5 bøker:
1. Jeg heter Lucy Barton
2. Hva som helst er mulig
3. Åh, William!
4. Lucy ved havet
+
5. Tell Me Everything

Vet ikke om du fikk med deg anmeldelse av boken Åh, William! på NrK. Jeg fant den nettopp.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

God Helg til dere alle. Dagen startet med regn og Yr varslet regn hele dagen, men de skinte opp og temp. med.

I dag plukket jeg med meg "Boken med glemte navn" av Kristin Harmel. Den begynte jeg på kort tid etter og fortsetter med etter jeg kom hjem fra handleturen.

Paris, våren 1942: Den unge Studenten Eva må flykte fra Paris sammen med sin mor fordi faren blir arristert. Flukten fører dem til en liten landsby i den såkalte frisonen, hvor Eva blir tatt opp i en motstandsgruppe som smugler jødiske barn over grensen til Sveits. Mange av barna er foreldreløse og for at deres opprinnelige navn ikke skal bli glemt, fører Eva og hennes venn Rémy dem inn med en hemmelig kode i en gammel bok.

Mange år senere arbeider Eva som biblioteker i Florida. En morgen faller blikket hennes på et fotografi i et magasin. Hun stivner, der er et bilde av en bok hun ikke har sett på sekstifem år - en bok hun husker som Boken med glemte navn. Boken inneholder noen hemmelige koder, men forskerne vet ikke hva kodene betyr. Bare Eva har svaret på gåten ...

Boken med glemte navn er basert på en sann historie fra andre verdenskrig.

Jeg har også en annen bok fra andre verdenskrig:
De likviderte : historien om "rottearbeidet" under andre verdenskrig av Eivind Sæther (2023)

Under andre verdenskrig ble mer enn 80 sivile nordmenn likvidert av motstandsbevegelsen. Mange av dem var politimenn, noen var agenter for tyskerne, andre sjåfører, vaskehjelper eller kontoransatte. De ble drept på åpen gate, på trikken, på kontoret eller hjemme i sine egne stuer. Noen visste at de var i livsfare, andre ante ikke hva som ventet dem.

Hvem var de unge mennene som ble satt til å utføre disse drapene, «det mest krevende arbeidet»? Hvem var ofrene, de som motstandsbevegelsen kalte «rotter»? Etter krigen sørget mektige menn i det offisielle Norge for at navnene på de som hadde utført likvidasjonene aldri ble kjent. I stedet valgte vi å fortelle en annen historie om krigen. «De likviderte» forteller endelig hele historien om «rottearbeidet», om de som valgte feil side og om agentene som måtte påta seg en av krigens tøffeste oppgaver.

Denne velskrevne og grundig dokumenterte krigsboken tar deg tett på dramatikken. Det er en fortelling om ofre, gjerningsmenn og motstandsfolk og om de vanskelige valgene de alle måtte ta da det gjaldt som mest.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dagens sitat:
Blant de mange verdener som mennesket ikke har fått i gave av naturen, men har skapt på egen hånd, er bøkenes verden den største.
Hermann Hesse

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er det offentlige, som er verdsatt selvfølgelig, men her er det ikke sikkert at biblioteket har den boken man er ute etter og må bestille evt. stå på venteliste. Vanlig lånetid er 4 uker (28 dager). Noen unntak fins: Hurtiglån – 1 uke (7 dager). Vil tro de fleste vestlige land har biblioteker, hvor nært det ligger brukerne er en annen sak.

Teksten er ment for private med små el store boksamlinger uten å gå ut av døren.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, jeg er helt enig. Trenger ikke å være enig med en forfatter (mest i sakprosa) for å verdsette hans/hennes ord > som kan sette tankene i sving + refleksjonen. Som deg har jeg alltid en bokpakke som jeg venter på i spenning å motta. Bøker jeg kjøper er både for morgendagen & framtiden. Selv i sakprosa kan der romme humoristisk innslag som får oss til å le > men under ligger alvoret som et skinnende blankt stål > humoren gjør det ufordøyelige > fordøyelig. En riktig god roman får meg inn i en drømmeboble som er herlig. En indre reise i et ukjent landskap som jeg ikke vil skal avslutte, men det gjør det jo. Plukker man rett bok til rett tid har man en følgesvenn når tilværelsen er alt annet enn greit.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vi kan ikkje eige kvarandre

Vi kan ikkje eige kvarandre
tusen dikt har fortalt oss
at vi ikkje kan eige kvarandre
men vi kan låne kvarandre
og gløyme å levere tilbake.

Arne Ruset

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Følgende er en tekst jeg kom over. Boken er bestilt hos en antikvar i USA. Interessant kvinne.

"Siden hennes død i 1979 har kvinnen som oppdaget hva universet er laget av ikke så mye som fått en minneplakett. Hennes dødsannonser nevner ikke hennes største oppdagelse. [...] ] Enhver videregående skoleelev vet at Isaac Newton oppdaget gravitasjon, at Charles Darwin oppdaget evolusjonen, og at Albert Einstein oppdaget tidens relativitet. Men når det kommer til sammensetningen av vårt univers, sier lærebøkene bare at det mest rikelige atom i universet er hydrogen. Og ingen lurer på hvordan vi vet det."

Jeremy Knowles, diskuterer den fullstendig mangel på anerkjennelse Cecilia Payne får, selv i dag, for sin revolusjonære oppdagelse (via allitterate)

Å VENT LA MEG FORTELLE DEG OM CECILIA PAYNE.

Cecilia Paynes mor nektet å bruke penger på høyskoleutdannelsen hennes, så Cecilia Payne vant et stipend til Cambridge.

Cecilia Payne fullførte studiene sine, men Cambridge ville ikke gi henne en grad fordi hun var kvinne, så hun sa det og flyttet til USA for å jobbe på Harvard.
Cecilia Payne var den første personen noensinne som fikk en doktorgrad. i astronomi fra Radcliffe College, med det Otto Strauve kalte "den mest brilliant Ph.D. avhandling som noen gang er skrevet i astronomi. «

Ikke bare oppdaget Cecilia Payne hva universet er laget av, hun oppdaget også hva solen er laget av (Henry Norris Russell, en astronom, får vanligvis æren for å oppdage at solens sammensetning er forskjellig fra jordens, men han kom til sine konklusjoner i fire år senere enn Payne – etter å ha sagt til henne at hun ikke skulle publisere).

Cecilia Payne er grunnen til at vi i utgangspunktet vet alt om variable stjerner (stjerner hvis lysstyrke sett fra jorden svinger). Bokstavelig talt alle andre studier om variable stjerner er basert på hennes arbeid.

Cecilia Payne var den første kvinnen som ble forfremmet til full professor innen Harvard, og blir ofte kreditert for å ha knust glasstaket for kvinner i Harvard vitenskapsavdeling og i astronomi, samt for å inspirere hele generasjoner av kvinner til å ta opp vitenskap.
Cecilia Payne er fantastisk og alle burde kjenne henne
.

Cecilia Payne-Gaposchkin

Selected bibliography, Published academic books:

The Stars of High Luminosity (1930)
Variable Stars (1938)
Variable Stars and Galactic Structure (1954)
Introduction to Astronomy (1954)
The Galactic Novae (1957)

Harvard Magazine :
Cecilia Payne-Gaposchkin
Brief life of a breakthrough astronomer: 1900-1979

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for påminnelsen om - Sigrid-trilogien. Fikk tak i serien fra 1960-tallet (1961-1962-1963). Ser fram til å lese serien når jeg mottar den om noen dager. hehe det blir nok noe skysselferd fram & tilbake til posten i nær framtid. Har fått tak i kraftig nedsatte bøker som jeg har hatt på ønskelisten og da er det bare å slå til > innbundet bøker - denne måneden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hilde håper du finner en god krimbok - som passer akkurat nå. Jeg har mange bøker og somme tider kan det gå et tiår før jeg åpner en bok som jeg ikke likte før. Vi utvikler oss underveis og bøkene følger med med sitt univers.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Blir litt irritert når det ikke vises en bokomtale fra Forlaget. Er det bevisst fra Bokelskerens grunnlegger > slik at leserne blir nødt til å skrive en bokomtale for å få andre til å bli interessert el vekke interesse ? Bare en tanke som dukket opp.

På Forlagets side > bokomtale:

Dobbel dyne er en smertelig og håpefull historie om det vi holder for oss selv.

"Han springer gjennom det lyse gresset, gjennom det tørre, avkappede kornet, gjennom årene og århundrene, løper i stadig større sirkler, fra seks år til åtte, fra ti år til tolv, fra tretten til tjue, tretti, førti."

En solstorm har slått ut strømmen, og en mor og hennes tenåringssønn er isolert i en leilighet. Sønnen har sluttet å snakke, og moren har noe å skjule. Gatene utenfor er tomme, butikkene er stengt og januardagene er kalde. Hva skjer når de må vaske seg i det samme vannet hver dag, når maten tar slutt og det blir null grader i leiligheten? Moren begynner å skrive om sønnen i et forsøk på å komme nærmere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

God helg. Ja, er vi igjen i slutten av en uke. Være er som det pleier å være i fellesferien overskyet, men temperatur på 19/20 grader. Her på vestlandet er det ikke kjedelig fordi vi vet ikke morgendagen byr på.

Var på posten og hentet hjem - Frikjent - kriminalroman om en fortiet forbrytelse av Ole Kristian Ellingsen Bokomtalen:

Frikjent er en spenningsroman som foregår foran et bakteppe av virkelige historiske hendelser og personer. Hovedhandlingen finner imidlertid sted i dag, utløst av et forsvunnet kunstverk fra middelalderen som plutselig dukker opp i Norge: det juvelbesatte omslaget til bibelhåndskriftet «Book of Kells». Skriftet ble laget på 800-tallet av munker i Iona-klosteret utenfor Skottlands vestkyst, før et brutalt vikingangrep avbrøt arbeidet.

Da tv-reporter Erik Engum og bibliotekar Rakel Maier forsøker å spore opp den anonyme giveren, ledes de uforvarende inn i den mørkeste kroken av norsk krigshistorie, deportasjonen av de norske jødene og ranet av deres eiendeler. Jakten avdekker allianser som gir stygge riper i glansbildet av den norske motstandskampen og landssvikoppgjøret, riper som sterke krefter gjør alt for å skjule.

Selv om romanen er en fiksjon, inneholder den fakta og reiser problemstillinger som samfunnet ennå ikke har tatt et endelig oppgjør med.

Ellers så lytter jeg på lett jazz musikk - går tiår tilbake i tid. Kom til å tenke på det at musikken samsvarer til årstiden og at det er vindstille og havet er rolig. I motsetning til Vamps musikk - da opplever jeg havet i opprør. Vamp får fram at havet synger mens jeg ser for meg bølgene slår innover med full kraft. Mine hemmelige turer som 9 åring var til Haraldsstøtten å se kraften fra havet (Nordsjøen) i ruskeværet. Mine foreldre lyttet på klassikk / musikal musikk på søndager som jeg kalte søndagsmusikk. Stod der å suget til meg energien fra havet,

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Kanskje er hans bøker oversatt - hvem vet. Du bør muligens spesifisere hva du ser etter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er en link til John Harman

John Harman is a successful ghostwriter who has written for a living all his working life, first in advertising followed by many years as a journalist in the UK and America and then, as the owner of a small film production company, writing countless documentary, training and corporate film scripts. During that time he was also writing scripts for many popular UK television series.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er ikke flere av de som skriver biografi i samarbeid med kjente/berømte i USA ghostwritere. Kanskje er jeg helt på jordet. F.eks. (hentet fra nettet) The ghostwriter for Hillary Clinton's memoirs received a $500,000 payment for collaborating with her. Link til Ghostwriter Widepedia. Ghostwriters har egen organisasjon fikk jeg tak i.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var en inspiserende bokomtale. Sitter og lurer på hvilken utgave jeg skal kjøpe - norsk eller engelsk. Iom den norske er en oversatt utgave og da lurer jeg på hvor mye av sørstats dialekten er forstått / misforstått underveis. Dette er virkelig en bok som jeg vil lese. Liker bøker som får meg til å reflektere og utvide horisonten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har snust litt på nettet og funnet at redaktører har vært på verket. Cormac McCarthy & Michael Gorra. Fant Cormac McCarthy's navn nevnt mens jeg leste en bokomtale av verket på LibraryThing at han var bedre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for å inspirere meg til å ta en titt på denne boka som er en serie på 2. Tok en dykk på nettet og fant et intervju på BOK365

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøkene har jeg notert meg også Ninas. Først vil jeg lese biografien av William Faulkner - The Saddest Words - William Faulkner's Civil War av Michael (Smith College) Gorra. For å snirkle meg inn på mannen & bøkene.

Michael Gorra, one of America's most preeminent literary critics, asks how we read William Faulkner in the twenty-first century.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leste du bøkene på norsk eller engelsk? Slik jeg forstår det så skriver han inni-blant på sør-stat dialekt og de har mange ord på mangt og meget.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

William Faulkner føler jeg har hørt om før, men jeg aldri har lest noe av. Han fikk Nobelprisen i Litteratur i 1949. På Wikipedia kan jeg lese at i 2002 ble Faulkners romaner, Larmen og vreden og Absalom, Absalom! kåret til to av litteraturhistoriens 100 viktigste verker da ble valgt inn i Verdensbiblioteket.

På den Engelske Wikipedia finner jeg bøker listet opp kronologisk :

Selected list of works
The Sound and the Fury (1929)
As I Lay Dying (1930)
Sanctuary (1931)
Light in August (1932)
Absalom, Absalom! (1936)
The Wild Palms (1939)
Go Down, Moses (1942)
Intruder in the Dust (1948)
A Fable (1954)
The Reivers (1962)

Filmography
Flesh (1932)
Today We Live (1933)
The Story of Temple Drake (1933)
Submarine Patrol (1938)
Air Force (1943)
To Have and Have Not (1944)
The Big Sleep (1946)
Land of the Pharaohs (1955)

De fleste av Faulkners romaner er sterkt pessimistiske leser jeg. Bøkene hans behandler ofte om amerikanske Sørstatenes problemer : forfallet, raseproblemene og arven fra den amerikanske borgerkrigen.

Hvis jeg skal lese noe av ham hvilke vil du anbefale, dersom du har lest flere. William Faulkner's filmer finner man på Amazon . com Prime video. Ser iallefall at der er 2 filmer

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundEgil StangelandBjørg Marit TinholtSynnøve H HoelAmanda ASiv RønstadMarit MogstadRandiABenedikteLilleviDolly DuckReadninggirl30Gunn DuaasHanne Kvernmo RyePiippokattaTone HJulie StensethRonnyHelena EHarald KPer Åge SerigstadFrank Rosendahl SlettebakkenCarine OlsrødAvaMarit AamdalHilde VrangsagenKaren PatriciaHilde Merete GjessingKetilSynneSiv ÅrdalConnieNtotheaEster STor Arne DahlIngeborg GgretemorNorahRune U. FurbergAnne-Stine Ruud Husevåg