Kan ei bok på 630 sider være for kort?
Middelhavet har vært et basseng for krig og konflikt siden den første båten ble satt på vannet. I denne romanen bruker Vetle Lid Larssen selveste Sankta Lucia, som skal ha levd rundt år 300, som omdreiningspunkt for å fortelle en serie historier om regionen de siste 1700 årene.
Hvis du likte romanen hans om norske slaver i Algerie (1001 natt), kommer du til å like denne også. Den er som forgjengeren basert på skriftlige kilder, men hakket mindre journalistisk.
Alt er velskrevet og pageturnende. Det som mangler, er litt kontekst for en uvitende protestant som bare forbinder Lucia med boller og altfor tidlige frokoster i barnehagen rett før jul. Hvorfor ble Lucia en helgen? Hvorfor er alle så opptatt av henne i årene etter hennes død?
«Hold dere fast», lyder en omtale/ kritikk av denne boka og det er godt sagt. For her går det unna i et heseblesende tempo.
Godeste Vetle kan sitt håndverk. Han har alltid vært en nærmest gudbenådet skribent og forfatter og i Lucia får vi atter bevis på det.
VLL har som forfatter av bøker spesialisert seg på feltet, dokumentarromanen. Den historiske dokumentarroman! Og Vetle utøver sitt fag med bravur. Du rives med fra første side og kvaliteten er Top Notch all the way til siste punktum. Lucia har med denne boka blitt noe helt annet enn førjulstida og barnehageunger med lys i håret som går i tog og gauler: santaa Luciaaa! Dreit oppiii liaaa! 😆😂
Tidligere, dvs i fjor sommer, leste jeg en annen bok av Vetle, dokumentarromanen, 1001 natt. Samme greia med den boka. Fascinerende, lærerik, spennende og topp underholdning. Heia Vetle Lid Larsen, sier jeg! Jeg er blitt en stor beundrer/ fan!
En spennende fortelling/roman, hvor man egentlig ikke har en hovedperson, men snarere følger en hovedpersons levninger. Kan nesten se på det som en slags samling noveller som er sydd sammen til en lang og fascinerende historie om Lucia.
Dette er strengt tatt en novellesamling, og ikke en roman. Jeg skulle ønske forfatteren lot nåtidskarakterene (far og datter) fra innledningen og avslutningen spille en gjennomgående rolle i boka slik at dette faktisk ble en roman. I stedet ble persongalleriet stort og flyktig, og man kommer derfor ikke under huden på noen andre enn Lucia selv.
Jeg hadde sett for meg en mer sammenhengende fremstilling og noe mer vitenskapelig fremstilling av St. Lucie. Lesingen gikk imidlertid bedre da jeg gikk fra å tenke på boken som en roamen og mer som en samling fortellinger med Lucia som en slags rød tråd. Dessuten fant jeg bokens fortellinger veldig variable.
Sentralt i historien er den verdenskjente Santa Lucia fra Sicilia. I år 304 e. Kr. blir hun henrettet for sin tro. Forfatteren fører leseren gjennom Europa og 2000 år med historie. På veien møter vi mange mennesker som har hatt kontakt med Lucias kiste, og den har virkelig vært på en rundtur av de sjeldne.
Interessant, lærerik og spennende historie.
Godt skrevet, og leseren får også innblikk i Larssens leting etter helgenens reise etter døden.