Boka handler først og fremst om en helt spesiell mann, Ragnar Johansson. Samtidig handler den også pm Sverige, om "folkhemmet". Ragnar er nemlig den fødte sosialdemokrat. Forfatteren har da også latt ham bli født i 1932, året da den lange perioden med regjeringsmakt for sosialdemokratene startet.
Man kan si at bokas tittel har en slags dobbel betydning. Svea er nemlig navnet på Ragnars mor, samtidig som det henspeiler på landet Sverige. Ragnars mor var av den mer "gammeldagse" slaget. Hun serverte alltid rikelig med hjemmebakte kaker og hjemmelagd syltetøy. Mens Svea trodde på Gud, var Staten den øverste myndighet i Ragnars bevissthet. Han sverget til fabrikklaget posemat som det beste og sunneste. Ragnars far drev et vognfirma. Hans ønske var at sønnen med tiden skulle overta, men for Ragnar var det stilling i staten som var det store. Han tok yrkesfaglig utdanning og endte opp som lærer. Han gifter seg med Elisabet fra Norrland. De får to barn, sønnen Erik og datteren Elsa. Ragnar er en far som tar seg mye av barna sine, men da hele tiden med et bestemt mål for øye. De skal drive med idrett, og de skal bli virkelig gode i sin gren. Erik går i gang med sykling, men i tenårene gir han det hele opp. Elsa er av en litt annen kaliber. Hun er ytterst flittig og pliktoppfyllende. Faren kjører rundt med henne fra renn tl renn, og Elsa presterer alltid øverst på resultatlisten. Man snakker om at hun kan bli en eliteløper i verdensformat. Men plutselig blir det bråstopp også for Elsa.
Dette resulterer i et tpmrom for Ragnar. Hva skal han nå bruke fritida si til? Han blir med i en malegruppe der han møter en dame som fatter interesse for ham. Gruppa reiser på studietur til Paris. Ved hjemkomster ber Ragnar Elisabeth om skilsmisse. Etter hvert svekkes den sosialdemokratiske dominansen i Sverige. Ragnar må oppleve at også barna hans som nå er blitt voksne, forfekter individuelle synsmåter. Man snakker om å rette seg etter følelsene.